Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν προσαρμοστεί στις χαμηλές τιμές

tags :
Fitch: Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν προσαρμοστεί στις χαμηλές τιμές
Αισιόδοξος για τον ευρωπαϊκό πετρελαϊκό κλάδο ο αμερικανικός οίκος Fitch
Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες (Shell, British Petroleum, Total και λοιπές) έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις χαμηλές τιμές πετρελαίου, κάτω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, σχολιάζει σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος Fitch, επικαλούμενος τις μειωμένες δαπάνες, τον αποπληθωρισμό του κόστους και τα χαμηλότερα μερίσματα.
Όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου δημιούργησαν ουδέτερες ή θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές το 2017, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευθέντα ετήσια αποτελέσματα, με την πιστωτική τους ποιότητα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά τους να διατηρούν την οικονομική ευελιξία, καθώς οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς, υπογραμμίζει ο οίκος.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του Brent κυμάνθηκαν, κατά μέσο όρο, στα 55 δολάρια ανά βαρέλι, το 2017, οι ταμειακές ροές ανήλθαν μεταξύ -0,5 δολαρίων (αρνητικές) και 0,6 δολαρίων ανά βαρέλι.
Το 2013, όταν το Brent κυμαινόταν, κατά μέσο όρο στα 109 δολάρια ανά βαρέλι, οι ταμειακές ροές των μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών ανέρχονταν από -14 δολάρια έως -3 δολάρια ανά βαρέλι, επισημαίνεται.
Οι βελτιωμένες ταμειακές ροές είναι αποτέλεσμα περικοπών στις δαπάνες, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και εξωτεριών παραγόντων όπως ο αποπληθωρισμός του κόστους.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Fitch ανέφερε, μετά από σχετικά «stress tests», πως η Shell είναι η πιο εκτεθειμένη γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία, από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας, σε μία ενδεχόμενη νέα πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Αμέσως μετά τη Shell («AA-», με αρνητικό outlook) κατατάσσονται οι Eni, British Petroleum (BP) και OMV.
Οι υπόλοιπες πρωταγωνίστριες εταιρείες του κλάδου, πιθανότατα θα αποφύγουν μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά οι τυχόν πραγματικές επιπτώσεις από την κάμψη των τιμών θα εξαρτηθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη δράση της εκάστοτε διοίκησης.
Κάτω το σενάριο, λοιπόν, κατά το οποίο οι τιμές του πετρελαίου Brent θα υποχωρήσουν κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι για τα επόμενα δύο χρόνια, η Shell θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υποβάθμιση μέχρι δύο βαθμίδες, με βάση τα τρέχοντα οικονομικά της στοιχεία.
Eni, BP και OMV θα μπορούσαν να υποστούν υποβαθμισμένη κατά μία βαθμίδα σε αυτό το σενάριο.
Total, Repsol και MOL, πιθανότατα θα αποφεύγουν τυχόν υποβάθμιση, ωστόσο θα πληγώνονταν από τις αρνητικές ταμειακές ροές που θα προέκυπταν.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης