Διεθνή

Η ExxonMobil εγκαταλείπει τις κοινοπραξίες με την Rosneft της Ρωσίας - Ποιοι ήταν οι λόγοι της αποχώρησης

Η ExxonMobil εγκαταλείπει τις κοινοπραξίες με την Rosneft της Ρωσίας - Ποιοι ήταν οι λόγοι της αποχώρησης
Οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας αναγκάζουν την Exxon Mobil να εγκαταλείψει τις κοινοπραξίες της με τη ρωσική Rosneft
Την απόφασή της να αποχωρήσει από την μεγαλύτερη περιοχή εξερεύνησης κοιτασμάτων ανακοίνωσε η Exxon Mobil.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας αναγκάζουν την Exxon Mobil να εγκαταλείψει τις κοινοπραξίες της με τη ρωσική Rosneft.
Ο εκπρόσωπος της Rosneft Mikhail Leontiev δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο tass ότι: «Δεν έχει συμβεί κάτι νέο. Αυτό δυστυχώς είναι ένα αναμενόμενο γεγονός που σχετίζεται με κυρώσεις. Η ExxonMobil αναγκάστηκε να το κάνει αυτό».
Από την πλευρά της η κορυφαία πετρελαιοβιομηχανία των ΗΠΑ που είδε ότι οι κυρώσεις είχαν οδηγήσει σε παράλυση τα project, ανέφερε ότι: «Η εταιρεία και οι θυγατρικές της εξακολουθούν να συμμορφώνονται με όλους τους ισχύοντες νόμους, κανόνες και κανονισμούς» σε σχέση με τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.
Η αποχώρηση από τη Ρωσία συνιστά πλήγμα για την παραγωγή της Exxon, η οποία καταγράφει πτώση τα πέντε από τα τελευταία έξι χρόνια.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Exxon έκλεισε τη συμφωνία με τη Rosneft το 2013, όταν το τιμόνι της κρατούσε ο Ρεξ Τίλερσον, σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Τις ευλογίες του στη συνεργασία των δύο πετρελαϊκών κολοσσών είχε δώσει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προέβλεπε τότε ότι θα αυτή θα έχει διάρκεια πολλών δεκαετιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης