Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η καταρχήν συμφωνία της RWE για να πουλήσει το μερίδιο της Innogy στην EON

Η καταρχήν συμφωνία της RWE για να πουλήσει το μερίδιο της Innogy στην EON
Μια μεγάλη συμφωνία δρομολογείται στον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας, καθώς ανακοινώθηκε σχέδιο διχοτόμησης της Innogy μεταξύ της μητρικής RWE και της ανταγωνιστικής Ε.ΟΝ.
«Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία των δύο βασικών γερμανικών επιχειρήσεων ενέργειας» δήλωσε σε συνέντευξή του o Joachim Pfeiffer, νομοθέτης που μιλά για οικονομικά θέματα για το κυβερνόν κόμμα της CDU-CSU της Μέρκελ στο κοινοβούλιο. "Πριν από δεκαπέντε χρόνια, ήταν παγκόσμιοι παίκτες. Τώρα έχουν την ευκαιρία να γίνουν πραγματικοί παίκτες, μια δύναμη στη Γερμανία και στην Ευρώπη»..
Ο Wilfried Gillrath, διευθύνων σύμβουλος της Lichtblick SE, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής πράσινης ενέργειας στη Γερμανία, με 1 εκατομμύριο πελάτες τόνισε ότι: «Δημιουργείται εδώ μια mega-εταιρεία με την ίδια επιρροή στην αγορά. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Αυτή η συγχώνευση πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά».
Το Bloomberg αναφέρει παράλληλα ότι η συμφωνία είναι το τελευταίο βήμα στη μετατροπή της ενεργειακής επιχείρησης της Γερμανίας υπό τη φιλοδοξία της Μέρκελ να απενεργοποιήσει τον άνθρακα και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, προωθώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια.



Στα πλαίσια της συμφωνίας, η Ε.ΟΝ αναμένεται να καταβάλει 5,2 δις. ευρώ για την απόκτηση μέρους της Innogy, η οποία πριν μερικά χρόνια διαχωρίστηκε από την RWE και ανέλαβε τους τομείς του δικτύου, των ΑΠΕ και της λιανικής.
Σύμφωνα με το νέο υπουργό Ενέργειας, Πίτερ Αλμάιερ, η συμφωνία αποτελεί τμήμα της πολιτικής Energiewende και οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα στην αγορά.
Βάσει αυτής, η Ε.ΟΝ θα αναλάβει τους τομείς των δικτύων και της λιανικής, ενώ η RWE θα αναλάβει τις ΑΠΕ τόσο της Innogy, όσο και της Ε.ΟΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης