Διεθνή

Ο Ερντογάν καθάρισε στο Αφρίν - Οι επιπτώσεις για τα υπόλοιπα μέτωπα - Πυριδιταποθήκη η Συρία

Ο Ερντογάν καθάρισε στο Αφρίν - Οι επιπτώσεις για τα υπόλοιπα μέτωπα - Πυριδιταποθήκη η Συρία
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έφυγαν από την Afrin, ενώ τουλάχιστον 280 έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με ακτιβιστές, κάτι που αρνείται η Άγκυρα
Στρατιωτικές δυνάμεις που στηρίζονται από την Τουρκία πήραν τον πλήρη έλεγχο του κέντρου της συριακής - κουρδικής πόλης Afrin, δήλωσε ο Tayyip Erdogan σήμερα Κυριακή 18/3, όπως μετέδωσε νωρίτερα το BBC.
"Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού πήραν τον έλεγχο του κέντρου της Afrin σήμερα το πρωί" ήταν χαρακτηριστικά το σχόλιο που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η δύο μηνών επιχείρηση της Τουρκίας είχε ως σκοπό να απαλλάξει την περιοχή της Afrin, που βρίσκεται κοντά στα τούρκικα σύνορα από τους μαχητές του κουρδικού YPG, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Iσχυροποιείται ο Ερντογάν

Κατά τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν ενδυναμώνεται και ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση του με τους Αμερικανούς όσον αφορά τους στόχους της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας, προσωρινά έστω.

Παράλληλα μπορεί να συγκεντρωθεί τώρα περισσότερο στην δυτική του πλευρά, όπου βρίσκεται η κυπριακή ΑΟΖ και το σενάριο διεκδικήσεων που προβάλλει.
Η εξέλιξη αυτή δειχνει ότι ο Σουλτάνος ισχυροποιείται και σίγουρα θα ξεδιπλώσει τώρα με μεγαλύτερη οργάνωση την στρατηγική του που αφορά Αιγαίο - ΝΑ Μεσόγειο - ΑΟΖ.
Το δεδομένο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί καλό για την ελληνική πλευρά καθώς ο Ερντογάν έπαιξε και κέρδισε για μια ακόμα φορά.
Απεδείχθη δε, ότι όσοι έλεγαν άκριτα ότι το Αφρίν δημιουργούσε ουσιώδη προβλήματα στον Σουλτάνο δεν είχαν εκτιμήσει καλά τις εξελίξεις.
Τώρα ο Ερντογάν θα έχει να πουλήσει μια ακόμα επιτυχία στο εσωτερικό του, να σφραγίσει το συριακό μέτωπο και να συγκεντρωθεί πιθανώς σε όσα ζητήματα ανοίγει σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ.
Παρά το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι γεμάτη με πλοία του αμεριανικού στόλου, τα οποία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και ενόψει ασκήσεων αλλά και της κρίσιμης κατάστασης στην Συρία δεν χρειάζεται κανένας εφυσηχασμός.

Το Afrin

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έφυγαν από την Afrin όλο αυτό το διάστημα, ενώ τουλάχιστον 280 έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με ακτιβιστές, κάτι που αρνείται η Άγκυρα.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό δίκτυο rt.com, οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Αφρίν χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση από τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι είχαν ήδη αποσυρθεί από το σημείο, σύμφωνα με αναφορές.
Το κέντρο της πόλης Αφρίν βρίσκεται «εντελώς υπό τον έλεγχο» των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα και ήδη έχουν υψωθεί τουρκικές σημαίες στην πόλη αυτή στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελούσε προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν εντελώς υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης Αφρίν σήμερα το πρωί στις 08:30» (περίπου 07:30 ώρα Ελλάδος), σημείωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ναρκών.
«Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού!«, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Δαμασκός και η ανησυχία για γενική ανάφλεξη

Η σύγκρουση στην Συρία καθίσταται πιο σύνθετη καθώς η πλευρά του Άσσαντ με την βοήθεια των συμμάχων της (Ρώσων) επιχειρεί να ξεκαθαρίσει την Γκούτα, στην Ανατολική Δαμασκό.
Το πεδίο αυτό αναμένεται να αναδειχθεί ή όχι σε μια νέα εστία συγκρούσεων καθώς η κόντρα Βρεταννίας - Ρωσίας  δημιουργεί τις συνθήκες για μια συμπραξη ΗΠΑ- Βρεταννίας και Γαλλίας, που μπορεί να εκδηλωθεί με νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή με αφορμή την χρήση χημικών.
Αν ο πρόεδρος Τραμπ υιοθετήσει μια πολιτική ανάλογη με του Ομπάμα μπορεί να φτάσουμε κοντά σε μια γενικότερη σύρραξη με επικίνδυνη εμπλοκή της Ρωσίας.
Για τον λόγο αυτό και ο αμεριανικός στόλος βρίσκεται σε ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο για το θέμα των ΑΟΖ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης