Διεθνή

Η παραγωγή σχιστολιθικού «μεταμορφώνει» τις σχέσεις πετρελαίου ΗΠΑ και Σ. Αραβίας

Η παραγωγή σχιστολιθικού «μεταμορφώνει» τις σχέσεις πετρελαίου ΗΠΑ και Σ. Αραβίας
Τις ΗΠΑ επισκέπτεται την επόμενη εβδομάδα ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Mohammed bin Salman
Tο πετρέλαιο  αποτελούσε πάντα τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ – μια σταθερή προσφορά από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της Μέσης Ανατολής θεωρήθηκε κρίσιμη για την ευημερία της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Mohammed bin Salman ταξιδεύει στην Αμερική αυτή την εβδομάδα, όμως η έκρηξη της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου  από το  Τέξας έως την Βόρεια Ντακότα έχει αυτή τη φορά  μεταμορφώσει την εξίσωση.
Σύμφωνα με το Bloomberg ενώ οι ισχυρές σχέσεις θεωρούνται κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια και των δύο χωρών, η ενέργεια θα είναι πιθανώς σε χαμηλότερο επίπεδο στην ημερήσια διάταξη όταν ο πρίγκιπας επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο του Προέδρου Donald Trump
Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ εισήγαγαν μόλις 563.000 βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1986 και κατέγραψαν απώλειες 75% από το υψηλό των 2,24 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το 2003.
Η δραματική πτώση των εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ θα έχει "σοβαρές επιπτώσεις στη γεωπολιτική της ενέργειας", δήλωσε ο Fatih Biro, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
"Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε διεθνείς συζητήσεις, πρέπει να βρίσκεται στην καρέκλα διαπραγμάτευσης πιο άνετα σε σύγκριση με τους προκατόχους του που αντιπροσωπεύουν μια χώρα που γίνεται ενεργειακός εξαγωγέας", δήλωσε ο Birol σε συνέντευξή του νωρίτερα φέτος.
Η Σαουδική Αραβία άρχισε να περιορίζει τις αποστολές στις Η.Π.Α. κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, οπότε ο ετήσιος μέσος όρος δεν αντανακλούσε πλήρως την πτώση.
Κατά μέσο όρο, οι ΗΠΑ αγόρασαν 943.000 βαρέλια την ημέρα το 2017, το χαμηλότερο από το 1988.
Η πτώση ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας από τον ΟΠΕΚ  για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερπροσφοράς που οδήγησε σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία έχει στοχεύσει στις ΗΠΑ, επειδή οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα αμερικανικά αποθέματα από οπουδήποτε αλλού.
"Οι Η.Π.Α., που εξακολουθούν να κατέχουν άφθονα αποθέματα και βλέπουν εντυπωσιακή αύξηση στην εγχώρια παραγωγή, φαίνεται να είναι μια προφανής επιλογή για περικοπές στη Σαουδική Αραβία", σημείωσε η  IEA νωρίτερα αυτό το μήνα. "Το περασμένο έτος, οι αποστολές σχεδόν μειώθηκαν κατά το ήμισυ."
Η απεξάρτηση από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, που είναι μια ρητορική φιλοδοξία για γενιές Αμερικανών πολιτικών, είναι  πλέον εφικτή.


www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης