Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Rosatom θα συμμετέχει στον διαγωνισμό για πυρηνικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία

Η Rosatom θα συμμετέχει στον διαγωνισμό για πυρηνικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία
Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να ζητήσει από το κοινοβούλιο να άρει την απαγόρευση της ανάπτυξης του εργοστασίου
Η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την ανάπτυξη του πυρηνικού εργοστασίου της Belene στη Βουλγαρία, δήλωσε ο επικεφαλής της Rosatom, Alexei Likhachev, την Τρίτη 22/5/2018.
Η Βουλγαρία αναβιώνει τα σχέδια για το εργοστάσιο και είναι ανοικτή στη συμμετοχή της Ρωσίας, δήλωσε τη Δευτέρα, πρόεδρός της Rumen Radev μια ημέρα πριν συναντήσει τον Πρόεδρο Vladimir Putin.
H κατασκευή του εργοστασίου των 2.000 μεγαβάτ ακυρώθηκε το 2012, αφού η χώρα απέτυχε να βρει επενδυτές.
 Η Βουλγαρία αντιμετώπισε επίσης πιέσεις από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, με την  οποία είχε σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να ζητήσει από το κοινοβούλιο να άρει την απαγόρευση της ανάπτυξης του εργοστασίου.
"Όλοι μας περιμένουμε την απόφαση του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας", δήλωσε ο Likhachev στους δημοσιογράφους στο θέρετρο του Σότσι της Μαύρης Θάλασσας μετά τη συνάντηση μεταξύ Putin  και Radev.
"Δεν γνωρίζουμε το οικονομικό μοντέλο που θα προταθεί που θα επιλεγεί από τη βουλγαρική πλευρά για την ολοκλήρωση αυτού του έργου ... Η Rosatom σχεδιάζει να συμμετάσχει σε αυτήν σε κάθε περίπτωση".
Η Βουλγαρία έπρεπε να καταβάλει πάνω από 620 εκατομμύρια ευρώ (730 εκατομμύρια δολάρια) στη Rosatom για την ακύρωση του σχεδίου Belene, αλλά επίσης έλαβε πυρηνικά εξαρτήματα για δύο αντιδραστήρες ισχύος 1.000 μεγαβάτ. Η χώρα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τον εξοπλισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης