Τελευταία Νέα
Διεθνή

Iστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Ιαπωνίας

Iστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Ιαπωνίας

Για ιστορική και την πιο σημαντική συμφωνία που έχει διαπραγματευθεί ποτέ κάνει λόγο η ΕΕ

Στο Τόκιο βρίσκονται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker προκειμένου να υπογράψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία, κίνηση – απάντηση στις κινήσεις «προστατευτισμού» του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στην Κίνα, ο Juncker υποστήριξε ότι «το πολυπολικό σύστημα δέχεται επίθεση, κι είναι μια επίθεση χωρίς προηγούμενο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου».
Από την πλευρά της ΕΕ και σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιαπωνία γίνεται λόγος για μια ιστορική συμφωνία.
«Η συμφωνία με την Ιαπωνία, στη σύναψη της οποίας αφιερώθηκε μια διαπραγμάτευση που διεξαγόταν από το 2013, είναι «ιστορική», «η πιο σημαντική που έχει διαπραγματευθεί ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η συμφωνία αυτή, που έχει βαπτιστεί JEFTA (Japan-EU Free Trade Agreement, «συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών Ιαπωνίας-ΕΕ»), αφορά σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Από την ευρωπαϊκή σκοπιά, ο αγροδιατροφικός τομέα αναδεικνύεται στον μεγάλο κερδισμένο, αφού η συμφωνία θα μειώσει δραστικά τους δασμούς για σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.
Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμό για το ζήτημα των γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως των τυριών που εισάγονται στην Ιαπωνία από χώρες της ΕΕ, οι υψηλοί τελωνειακοί δασμοί επί των οποίων που επιβάλλει το Τόκιο προοδευτικά θα μειωθούν.
Οι Ιάπωνες θα εξασφαλίσουν από την πλευρά τους ελεύθερη πρόσβαση των αυτοκινητοβιομηχανιών τους στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά μόνο αφού παρέλθει μια μεταβατική περίοδος κάποιων ετών.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης