Διεθνή

Επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ.

tags :
Επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ.

Οι ποινές που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ από τις αρχές του καλοκαιριού καλύπτουν πλέον περίπου το ήμισυ της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στην αμερικανική αγορά

Τους μεγαλύτερους έως τώρα δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας την εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο η οποία έχει προκαλέσει κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε πως θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 10% σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 25% από τις αρχές του επόμενου έτους.

Οι ποινές που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ από τις αρχές του καλοκαιριού καλύπτουν πλέον περίπου το ήμισυ της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στην αμερικανική αγορά.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστησε μάλιστα σαφές πως θα δρομολογήσει «αμέσως» δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας ακόμα 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων – δηλαδή στο δεύτερο ήμισυ των κινεζικών εξαγωγών – εάν το Πεκίνο προβεί σε αντίποινα σε βάρος αμερικανικών αγροτών και βιομηχανιών.

Η Κίνα πάντως έχει διαμηνύσει ότι θα λάβει αντίμετρα για κάθε αμερικανική ενέργεια. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη ώστε να εξεταστεί η αντίδραση στην στάση των ΗΠΑ.

Έως σήμερα η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποφύγει να πλήξει προϊόντα που βρίσκονται στο καλάθι του μέσου αμερικανού καταναλωτή, όμως τρόφιμα, λόγω φόβων πως θα αυξανόταν το κόστος ζωής των αμερικανικών νοικοκυριών. Ωστόσο, η λίστα με τους νέους 5.745 στόχους περιλαμβάνει τεράστια ποικιλία αγαθών, από ψαρικά και κρεατικά έως χημικά και μέταλλα.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για άδικες εμπορικές πρακτικές, κυρίως για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων και για κλοπή τεχνογνωσίας αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ασιατική χώρα.

«Αυτές οι πρακτικές ξεκάθαρα συνιστούν σοβαρή απειλή για την μακροπρόθεσμη υγεία και ευρωστία της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει ο κ. Τραμπ.

Η ανακοίνωση Τραμπ ήλθε ενώ Ουάσιγκτον και Πεκίνο προσπαθούν να οργανώσουν διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου για την αποφυγή του νέου γύρου εκατέρωθεν κυρώσεων. Οι προσπάθειες για κάποια συνεννόηση είχαν ωστόσο ατονήσει τα τελευταία 24ωρα, με την κινεζική πλευρά να διαρρέει πως δεν θα συζητήσει ενώ έχει «πιστόλι στον κρόταφο».

Η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη κινεζική κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάζει αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Κίνας πιθανότατα δεν πρόκειται να στείλει την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης