Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η έλλειψη μετασχηματιστών θα αυξήσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών (Euractiv)

Η έλλειψη μετασχηματιστών θα αυξήσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών (Euractiv)

Σε κίνδυνο η ανάπτυξη του δικτύου της Ευρώπης - Απροθυμία για επενδύσεις - Ποια η προτεινόμενη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Ερευνητές και ειδικοί προειδοποιούν ότι η έλλειψη μετασχηματιστών θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του δικτύου της Ευρώπης, επιμηκύνει τους χρόνους παράδοσης των έργων και προσθέτει μια αύξηση των τιμών που θα γίνει αισθητή στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

 

Απαιτείται άμεσα η εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να «κάτσουν στο ίδιο τραπέζι» οι βιομήχανοι και οι κυβερνήσεις των κρατών.

Η ΕΕ βρίσκεται εν μέσω μιας τεράστιας κατασκευής του ηλεκτρικού της δικτύου, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 584 δισεκατομμύρια ευρώ από τώρα έως το 2030.

Αυτή η επέκταση απαιτείται για την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων νέων ηλεκτρικών οχημάτων και αντλιών θερμότητας και την υποδοχή μιας σειράς νέων ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες.

«Αντιμετωπίζουμε έλλειψη μετασχηματιστών στην Ευρώπη», δήλωσε η Savannah Altvater (υπεύθυνη για τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία της ΕΕ Eurelectric).

Αν και κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, ο φορέας του κλάδου εκτιμά ότι εντός της ΕΕ και της Νορβηγίας, υπάρχουν εγκατεστημένοι περίπου 4,5 εκατομμύρια μετασχηματιστές.

Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή μετασχηματιστές οι οποίοι αυξάνουν και μειώνουν την τάση, βρίσκονται παντού στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η Ρωσοουκρανική επίδραση και η καθυστέρηση στην παράδοση

Η κρίσιμη σημασία των μετασχηματιστών για τα συστήματα ισχύος γίνεται οδυνηρά σαφής στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία στοχεύει ασταμάτητα αυτές τις συσκευές. Η Ευρώπη έχει στείλει 2.700 μετασχηματιστές αντικατάστασης στην Ουκρανία, ενισχύοντας περαιτέρω το έλλειμμα του μπλοκ.

«Από τις βιομηχανίες που ηλεκτρίζουν τις διαδικασίες παραγωγής τους έως τους κατασκευαστές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), όλοι χρειάζονται μετασχηματιστές.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι χρόνοι παράδοσης που ήταν 9 έως 12 μήνες, τώρα να είναι τουλάχιστον διπλάσιοι», δήλωσε η Joannes Laveyne (βοηθός ερευνήτρια στο εργαστήριο ηλεκτρικής ενέργειας του Πανεπιστημίου της Γάνδης).

Αυτές οι καθυστερήσεις γίνονται αισθητές ακόμη πιο έντονα από τη βιομηχανία.

«Χωρίς να κάνετε κράτηση για χρόνια μπροστά στην παραγωγική ικανότητα των ευρωπαίων παραγωγών, δεν θα έχετε καμία πιθανότητα να αποκτήσετε μετασχηματιστή. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα», εξήγησε η Zsuzsa Cseko (ανώτερη σύμβουλος για θέματα δικτύου στην Eurelectric).

Οι καθυστερήσεις με τους μετασχηματιστές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ζήτημα, όπως αντιλαμβάνεται το Euractiv.


Αργή σύνδεση νέων ΑΠΕ: Αιτία και συνέπειες

Καθυστερημένη σύνδεση νέων ΑΠΕ ή μεγάλων βιομηχανικών μηχανών στο δίκτυο, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Στη Γερμανία, οι ελλείψεις μετασχηματιστών μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις έως και δύο ετών στην υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας.

Αυτές οι καθυστερήσεις συμβαίνουν επειδή οι μεγαλύτεροι μετασχηματιστές έχουν σχεδιασμούς κατά παραγγελία και παρόλο που είναι σχετικά λίγοι σε αριθμό σε σύγκριση με μοντέλα μικρότερης γειτονιάς, «έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου», είπε η Laveyne.

 

Η αβεβαιότητα αποθαρρύνει τις επενδύσεις

Όμως ο αριθμός των κατασκευαστών και η παραγωγική τους ικανότητα δεν φαίνεται να αυξάνεται, σημείωσε ο ερευνητής.

Μόλις 3 μεγάλες εταιρείες κυριαρχούν στην αγορά: η γερμανική Siemens, η αμερικανική εταιρεία General Electric και η ιαπωνική Hitachi

Εν μέρει, η απροθυμία των ευρωπαϊκών εταιρειών να επενδύσουν σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής πηγάζει από την έλλειψη βεβαιότητας μετά το 2030.

Ενώ «τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα μέχρι το 2030 λόγω των πολιτικών της ΕΕ όπως η Πράσινη Συμφωνία, οι κατασκευαστές διστάζουν να επενδύσουν λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τους στόχους του 2040 και μετά», εξήγησε η ερευνήτρια.

Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων προσθέτει στις προκλήσεις τους.

Μάλιστα η Laveyne υποστήριξε ότι «οι μετασχηματιστές είναι ένα πολύ δύσκολο προϊόν που απαιτεί πολύ τεχνικό εργατικό δυναμικό για να κατασκευαστεί.

Αυτοί οι ειδικευμένοι εργάτες, που συνδυάζουν την ηλεκτρολογική με την τεχνική τεχνογνωσία είναι σε έλλειψη».


Αύξηση τιμής λόγω υψηλού κόστους

Οι καθυστερήσεις είναι το ένα πρόβλημα.

Οι υψηλές τιμές είναι το άλλο.

Οι μετασχηματιστές χρησιμοποιούν πολύ χάλυβα και χαλκό υψηλής ποιότητας, για τους οποίους οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια.

Ο Tim Mills της ERMCO είπε ότι το κόστος των πρώτων υλών έχει προκαλέσει αύξηση της τιμής από 75 έως 100%», προσθέτοντας ότι μέσω των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αυτά τα πρόσθετα κόστη μεταφέρονται τελικά στους καταναλωτές.

 

Συνεργασία βιομηχανίας με κυβερνήσεις για λύση του προβλήματος

Η λύση, σύμφωνα με τον ειδικό του κλάδου, θα ήταν να «ξυπνήσει» η ευρωπαϊκή βιομηχανία μέσω «συνεργασιών με κυβερνήσεις ή άλλα κίνητρα» που θα απέδιδαν με τη διατήρηση της παραγωγής στην Ευρώπη και την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Εναλλακτικά, οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου (δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταστήσουν μετασχηματιστές), θα μπορούσαν να στραφούν σε άλλους παγκόσμιους κόμβους παραγωγής, όπως η Αίγυπτος ή η Κίνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης