Ενέργεια

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου μετά την επίθεση Ισραήλ στο Ιράν (Oil Price)

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου μετά την επίθεση Ισραήλ στο Ιράν (Oil Price)
Πριν από την είδηση της ισραηλινής επίθεσης, οι τιμές του πετρελαίου έδειχναν εβδομαδιαία πτώση
Το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλικά πλήγματα κατά του Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (19/4), σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο στο ABC News.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε αργότερα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι το σύστημα αεράμυνας της χώρας κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την πόλη Ισφαχάν, ενώ όπως μαθαίνουμε από το Oil Price, οι πτήσεις προς τρεις πόλεις, μεταξύ των οποίων η Τεχεράνη και το Ισφαχάν, ανεστάλησαν.

Η είδηση της ισραηλινής επίθεσης προκάλεσε απότομη άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου, οι οποίες κέρδισαν 3 δολάρια ανά βαρέλι νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

«Εάν αυτές οι αναφορές αποδειχθούν αληθινές, οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση θα αυξηθούν, όπως θα ενταθούν και οι ανησυχίες ότι κινούμαστε πιο κοντά σε μια κατάσταση όπου θα συναντήσουμε σοβαρές διαταραχές του εφοδιασμού», ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING, Warren Patterson.

Τα αντίποινα του Ισραήλ για τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν την περασμένη εβδομάδα θεωρήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα ως προοίμιο για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν είχε προειδοποιήσει το Τελ Αβίβ ότι αν προβεί σε αντίποινα, το ίδιο θα κάνει και η Τεχεράνη με τη σειρά της και ότι τα αντίποινα θα είναι ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας.

Ο κίνδυνος πλησιάζει

Πριν από την είδηση της ισραηλινής επίθεσης, οι τιμές του πετρελαίου έδειχναν εβδομαδιαία πτώση, καθώς οι έμποροι προεξοφλούσαν τον υψηλότερο κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή. Τώρα, ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτούν.

«Ανάλογα και με τη φύση των χτυπημάτων, κινούμαστε πιο κοντά σε ένα σενάριο όπου οι κίνδυνοι προσφοράς γίνονται πραγματικότητα», δήλωσε ο Warren Patterson, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Η αγορά θα πρέπει να αρχίσει να τιμολογεί ένα ακόμη μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου», πρόσθεσε.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η επαρχία Ισφαχάν φιλοξενεί αρκετές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, με το Reuters να σημειώνει ότι το Ιράν είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς να μην στοχεύσουν κάποια από αυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης