Η Κίνα θα κυριαρχήσει στο υδρογόνο λέει η Bosch – Αρνητικές οι προβλέψεις για Ευρώπη και ΗΠΑ

Η Κίνα θα κυριαρχήσει στο υδρογόνο λέει η Bosch – Αρνητικές οι προβλέψεις για Ευρώπη και ΗΠΑ
Η γερμανική εταιρεία δηλώνει ότι αναμένει ότι η αγορά κινητήρων υδρογόνου θα αγγίξει σχεδόν το 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2030
Η Κίνα θα έχει την πρωτοκαθεδρία στις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να έπονται, καταγράφοντας περιορισμένη ανάπτυξη μέχρι τη δεκαετία του 2030, δήλωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας κυψελών καυσίμου Bosch.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Stefan Hartung εξήγησε πως το 2023, ο γερμανικός κολοσσός άρχισε την παραγωγή συστημάτων κυψελών καυσίμου (PEM) στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και στο Chongqing της Κίνας.

«Η Κίνα πιθανότατα θα ηγηθεί της αγοράς προς το παρόν. Δεν περιμένουμε να δούμε σημαντική ανάπτυξη στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μέχρι την επόμενη δεκαετία», δήλωσε συγκεκριμένα.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το σχόλιο αυτό δεν αφορούσε τη βιομηχανία υδρογόνου γενικά.

Η Bosch έχει συνάψει συμφωνία με τη σουηδική εταιρεία κατασκευής κυψελών καυσίμου PowerCell για την από κοινού παραγωγή και προώθηση της τεχνολογίας PEM - με τον γερμανό κατασκευαστή να έχει την αποκλειστική άδεια κατασκευής και εμπορίας των κυψελών καυσίμου για χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Πρώτη στα οχήματα με υδρογόνο η Κίνα

Η Κίνα έγινε πέρυσι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως για οχήματα που κινούνται με υδρογόνο, αντιπροσωπεύοντας το 38,8% της παγκόσμιας πίτας.

Σύμφωνα με την κορεατική εταιρεία SNE, τα 5.362 από τα 5.600 ηλεκτρικά οχήματα με κυψέλες καυσίμου που αγοράστηκαν στην Κίνα το 2023 ήταν επαγγελματικά οχήματα, δηλαδή φορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία.

Η Κίνα διαθέτει επίσης τους περισσότερους σταθμούς ανεφοδιασμού H2 από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με 354 σε λειτουργία στο τέλος του 2023.

Επενδύει στο υδρογόνο για το μέλλον της η Κίνα

Μετά την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, σημαντικά κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια κατευθύνονται προς την παρασκευή του πράσινου υδρογόνου.

Τα σχέδια είναι φιλόδοξα, με την Κίνα να ευελπιστεί πως θα κυριαρχήσει σε αυτή τη νέα αγορά όπως τα κατάφερε με την ηλιακή ενέργεια. Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων οδηγούν τις προσπάθειες περιμένοντας την ενεργή στήριξη των Κινεζικών αρχών.

Σύμφωνα με ένα αφιέρωμα του Bloomberg, από τα μέσα του προηγούμενου Ιουνίου, το πιο «ζεστό πράγμα» στην πράσινη ενέργεια είναι το υδρογόνο. Όπως τόνιζε το παραπάνω ρεπορτάζ, οι επενδύσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωράνε με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων που να μπορούν να παράγουν σημαντικές ποσότητες πράσινου υδρογόνου με κόστος που να κάνει τη χρήση του οικονομικά συμφέρουσα σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας, πράσινες ή/και συμβατικές.

Στον αγώνα αυτό προσπαθούν να πρωταγωνιστήσουν πολλές χώρες και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, εμείς όμως θα ρίξουμε σήμερα μία ματιά στις προσπάθειες που γίνονται στην Κίνα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Nikkei Asia και τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς υδρογόνου, η Κίνα έχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη αγορά υδρογόνου, η Ευρώπη επικεντρώνεται στην παραγωγή υδρογόνου, στις ΗΠΑ γίνεται η πιο πρωτοποριακή εργαστηριακή έρευνα ενώ η Ιαπωνία είναι η πιο προχωρημένη στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιείται για την κίνηση οχημάτων με το υδρογόνο ως καύσιμο. Όσον αφορά στην τεχνολογία παραγωγής πράσινου υδρογόνου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κίνα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, αλλά μόνο το 1,5% του υδρογόνου που παράγεται στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι πράσινο.

Όπως μαθαίνουμε από σχετικά ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, η Κίνα θέλει πολύ να επαναλάβει με το υδρογόνο (και ειδικότερα το πράσινο) τη μεγάλη επιτυχία της με τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας. Θυμίζουμε πως μέσα στη δεκαετία 2010-2020 το κόστος παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο μειώθηκε κατακόρυφα, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της τεράστιας ανάπτυξης των κινεζικών εταιρειών παραγωγής των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εκτός από την ανάπτυξη της βιομηχανίας εντός της Κίνας, όπου η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ηλιακών συστημάτων από τα 4,2 Γιγαβάτ το 2012 πλησιάζει τώρα τα 300 Γιγαβάτ, η μεγάλη μείωση του κόστους βοήθησε και την ανάπτυξη της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο.

Το δέκατο τέταρτο πενταετές εθνικό σχέδιο (2021 – 2025) χαρακτηρίζει το υδρογόνο ως έναν από τους έξι βιομηχανικούς τομείς του μέλλοντος που η χώρα δεσμεύεται να αναπτύξει. Αυτό δεν είναι βέβαια πολύ εύκολο, γιατί πέρα από το κόστος παραγωγής του πράσινου υδρογόνου, το οποίο θα πρέπει να μειωθεί κατά σχεδόν 60% για να γίνει οικονομικά βιώσιμη η χρήση του, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η κατασκευή σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο, η μεταφορά του (αυτή τη στιγμή γίνεται με τη χρήση βυτιοφόρων οχημάτων αλλά θα πρέπει να κατασκευαστούν και αγωγοί μεταφοράς του) και η αποθήκευσή του.

Ο κανονισμός της ΕΕ και οι κινήσεις των ΗΠΑ

Η ΕΕ ψήφισε πέρυσι νόμο - τον κανονισμό για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων - που απαιτεί από τα 27 κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι, έως το 2030, θα δημιουργηθούν δημόσια προσβάσιμοι σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου - ικανοί να εξυπηρετούν τόσο τα βαρέα όσο και τα ελαφρά οχήματα - σε κάθε αστικό κόμβο και κάθε 200 χιλιόμετρα κατά μήκος των κεντρικών διαδρομών του σχεδιαζόμενου διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

Το κεντρικό δίκτυο ΔΕΔ-Μ συνδέει τους αστικούς κόμβους - όρος της ΕΕ για 424 μεγάλες πόλεις του μπλοκ- με λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς τερματικούς σταθμούς, σε όλη την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να αναπτύξουν ένα εθνικό δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου μεταξύ 2027 και 2030, σύμφωνα με την πρόσφατη Εθνική Στρατηγική Εμπορευματικών Διαδρόμων Μηδενικών Εκπομπών της κυβέρνησης Biden.

Ο Hartung πρόσθεσε ότι αναμένει ένα λαμπρό μέλλον για τα οχήματα που κινούνται με κινητήρες υδρογόνου - ένα προϊόν που παράγεται επίσης από την Bosch.

«Από τεχνικής άποψης, οι κινητήρες υδρογόνου αποτελούν την ταχύτερη οδό προς την κλιματικά ουδέτερη μεταφορά με εμπορικά οχήματα», συμπλήρωσε.

Πλατφόρμες οχημάτων, γραμμές παραγωγής και εξαρτήματα, όλα αυτά είναι κατά 90% πανομοιότυπα με τους κινητήρες ντίζελ και εξίσου στιβαρά και ισχυρά, μόνο που δεν έχουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Ένας κινητήρας υδρογόνου με τη δική μας τεχνολογία ψεκασμού θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της Ινδίας ήδη από φέτος και ήδη εργαζόμαστε για πέντε παραγγελίες παραγωγής από γνωστούς κατασκευαστές φορτηγών και από τις τρεις μεγάλες οικονομικές περιοχές του κόσμου» ανέφερε ο Hartung.

«Μέχρι το 2030, αναμένουμε ότι η αγορά για την τεχνολογία των κινητήρων υδρογόνου μας θα αξίζει σχεδόν 1,06 δισ. δολάρια» τόνισε τέλος ο Hartung.

www.worldnenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης