Ενέργεια

Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται η Ευρώπη – Ποια τα προβλήματα (Euractiv)

Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται η Ευρώπη – Ποια τα προβλήματα (Euractiv)
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και η ενεργειακή ανασφάλεια που προκάλεσε στην Ευρώπη, είχε ως αποτέλεσμα την επανεκτίμηση της πυρηνικής ενέργειας από αρκετές χώρες που πρωτύτερα ήθελαν να την εγκαταλείψουν
Αν και οι χώρες της ΕΕ παραμένουν διχασμένες ως προς την πυρηνική ενέργεια, η ανασφάλεια που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολιτικούς, που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι όμως πρόθυμοι να συνδυάσουν τα μεγάλα λόγια με μεγάλα πορτοφόλια;

Σύμφωνα με το Euractiv, τον περασμένο μήνα, η Ευρώπη έγινε μάρτυρας ενός νέου φαινομένου.

14 από τους 27 αρχηγούς κυβερνήσεων της ΕΕ συγκεντρώθηκαν δίπλα στο Atomium στις Βρυξέλλες για την πρώτη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ενέργεια, που συνδιοργάνωσαν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η εκδήλωση έδειξε τον ανανεωμένο ενθουσιασμό για την πυρηνική ενέργεια, που είχε να παρατηρηθεί στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, ενώ μια τέτοια σύνοδος κορυφής θα ήταν αδιανόητη μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και η ενεργειακή ανασφάλεια που προκάλεσε στην Ευρώπη, είχε ως αποτέλεσμα την επανεκτίμηση της πυρηνικής ενέργειας από αρκετές χώρες που πρωτύτερα ήθελαν να την εγκαταλείψουν.

Πυρηνική ενέργεια 2.0

Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Πυρηνική ενέργεια 2.0» που διοργάνωσαν η γαλλική EDF, η φινλανδική Fortum και η σουηδική Vattenfall νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton αναγνώρισε ότι ο τρόπος σκέψης της Επιτροπής έχει αλλάξει.

«Όταν μπήκα στην Επιτροπή, φυσικά, ήθελα να μιλήσω για περισσότερη πυρηνική ενέργεια που είναι κρίσιμη για την Ευρώπη», δήλωσε. «Αλλά όλοι μου είπαν, επίτροπε, όχι, όχι, δεν μιλάμε για πυρηνικά εδώ. Τότε είπα, ας μιλήσουμε λοιπόν για μεταβατική ενέργεια χωρίς άνθρακα, και είπαν ναι, μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτό».

Με την αλλαγή της στάσης πολλών κρατών, ο Breton ζήτησε στην ομιλία του από την Επιτροπή να προτείνει ένα σχέδιο της ΕΕ για τις πυρηνικές τεχνολογίες, το οποίο θα αποσκοπεί στην τόνωση της ανάπτυξης του τομέα στην Ευρώπη με παρόμοιο τρόπο με το σχέδιο δράσης για την αιολική ενέργεια.

Ο ιστορικός διχασμός της Ευρώπης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια σήμαινε ότι η συμμετοχή της ΕΕ στον τομέα αυτό περιοριζόταν μέχρι σήμερα κυρίως στην ασφάλεια και τον παροπλισμό των αποβλήτων μέσω πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα έρευνας και κατάρτισης της Euratom. Προς το παρόν, οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας είναι ασαφείς, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος.

Οικονομικά εμπόδια

Πρόκειται για μεγάλα έργα, και ακόμη και οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες (SMR) που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής απαιτούν αρκετά μετρητά.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Thomas Ostros ανέφερε πρόσφατα ότι η οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά την παροχή χρημάτων για την πυρηνική ενέργεια.

Υψηλά επίπεδα προχρηματοδότησης

Μιλώντας στην εκδήλωση μετά την παραλαβή των συστάσεων, ο κ. Sefcovic δήλωσε ότι και ο ίδιος έχει διαπιστώσει αυξημένο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην πυρηνική ενέργεια αλλάζει πραγματικά, δήλωσε.

«Όμως, όπως όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουν, αυτού του είδους τα έργα απαιτούν πολύ υψηλά επίπεδα προχρηματοδότησης. Πολύ συχνά υπόκεινται σε υπερβάσεις του προϋπολογισμού. Και μερικές φορές στο παρελθόν, είχαμε μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή», τόνισε ο Sefcovic.

«Αλλά παρ' όλα αυτά, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο οικονομικά αποδοτικούς τρόπους για την εξασφάλιση καθαρής ενέργειας σε κλίμακα και με ικανότητα διανομής 24/7. Θα έλεγα ότι, παράλληλα με την παράταση της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών στο πλαίσιο της ασφαλούς λειτουργίας τους, πιστεύω επίσης ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση σε διάφορα τμήματα του τομέα αυτού - ιδίως να εξετάσουμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά αυτά τα έργα ως έναν τρόπο για να προωθήσουμε την πράσινη μετάβασή μας και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι SMR παραμένουν βασικός τομέας ενδιαφέροντος λόγω κυρίως του χαμηλότερου αρχικού κόστους επένδυσης και γι' αυτό η Επιτροπή εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στην πρόσφατα εγκαινιασθείσα συμμαχία SMR.

Μακροπρόθεσμος υπολογισμός κόστους

Ο Luc Rémont, διευθύνων σύμβουλος της EDF, συμφώνησε με τον Sefcovic ότι παρά το κόστος κατασκευής, η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτική μακροπρόθεσμα.

«Αλλά φυσικά, χρειάζεται χρόνος για να κατασκευαστεί αυτή η μεγάλη υποδομή, και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η χρηματοδότηση. Διότι χρειάζεστε χρόνο για να την οικοδομήσετε, και σε αυτό το σημείο ως βιομηχανία στην Ευρώπη πρέπει να επιταχύνουμε. Ήμασταν πολύ καλοί σε αυτό τη δεκαετία του '90, όταν κατασκευάζαμε στην Ευρώπη έξι με επτά αντιδραστήρες ετησίως», δήλωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fortum, Markus Rauramo, ο οποίος επίσης μίλησε στην εκδήλωση, συμφώνησε.

Είπε ότι πολλοί υπολογισμοί σχετικά με τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της πυρηνικής ενέργειας δεν λαμβάνουν υπόψη τη μονιμότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης