Περιβάλλον

Ζέστη και αφρικανική σκόνη σαρώνουν ξανά τη χώρα

Ζέστη και αφρικανική σκόνη σαρώνουν ξανά τη χώρα
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 23 με 25 βαθμούς
Υψηλές θερμοκρασίες και κύματα αφρικανικής σκόνης θα σαρώσουν ξανά αρκετές περιοχές της χώρας σήμερα (17/5), με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε υψηλά, για τα δεδομένα της εποχής, επίπεδα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, από σήμερα Παρασκευή, τα έντονα φαινόμενα θα κινηθούν κυρίως μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, ενώ σταδιακά θα μετατοπιστούν ανατολικότερα.

Το ίδιο ρεύμα αναμένεται να εμφανιστεί και στο Ιόνιο τις επόμενες ημέρες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται αφρικανική σκόνη σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως δυτικά και νότια, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από 28 έως 32 βαθμούς Κελσίου, με τη σκόνη να κατευθύνεται προς το κεντρικό Αιγαίο το βράδυ.

Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει πρόγνωση για χαμηλότερες θερμοκρασίες, με ψύχρα για τα δεδομένα της εποχής και 17-18 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για σήμερα Παρασκευή (17/5) αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Στον χάρτη παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο).

Αναλυτικά ο καιρός

Αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας, όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές, αναμένονται σήμερα, Παρασκευή.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 23 με 25 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 29 βαθμούς και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης