Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε επιφυλακή η EDF για τις ζημιές στους πυρηνικούς της αντιδραστήρες (Montel)

Σε επιφυλακή η EDF για τις ζημιές στους πυρηνικούς της αντιδραστήρες (Montel)
Η EDF πρόκειται να ολοκληρώσει μέχρι το 2025 τη διερεύνηση των αιτιών της διάβρωσης που εντοπίστηκε και στους 56 γαλλικούς αντιδραστήρες
O γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση όσο αφορά τη διάβρωση που εντοπίστηκε σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς τα ακριβή αίτια παραμένουν ασαφή, δήλωσε ο Bernard Doroszczuk, επικεφαλής της αρχής πυρηνικής ασφάλειας ASN της χώρας.

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Υπάρχει ακόμη ένας βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με την προέλευση της διάβρωσης από πίεση. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι είναι πολυπαραγοντική» τόνισε ο Doroszczuk στη γαλλική κυβέρνηση.

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η διάβρωση δεν θα επανεμφανιστεί», πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ οι ραγισμένες σωληνώσεις στα κυκλώματα ασφαλείας είχαν επισκευαστεί, ο σχεδιασμός αυτών των κυκλωμάτων δεν είχε αλλάξει, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι βλάβες μπορεί να προκύψουν εκ νέου.

Η ετυμηγορία της ASN

Η ρυθμιστική αρχή ASN είχε διαπιστώσει ότι η διάβρωση είχε να κάνει με τη γεωμετρία των σωλήνων ειδικά για τους αντιδραστήρες δυναμικότητας 1.300 MW και 1.450, ωστόσο είχει σημειώσει ότι ενδεχομένως συνυπήρχαν και άλλοι παράγοντες.

Η EDF πρόκειται να ολοκληρώσει μέχρι το 2025 τη διερεύνηση των αιτιών της διάβρωσης που εντοπίστηκε και στους 56 γαλλικούς αντιδραστήρες, με τους ελέγχους να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων διακοπών λειτουργίας.

Η εταιρεία θα υποβάλει επίσης στην ASN νέες τεχνικές επιθεώρησης στο πλαίσιο της καθιερωμένης συντήρησης, δήλωσε ο Doroszczuk.

Σχετικά με τις ρωγμές

Οι ανιχνευτές διάβρωσης και οι τεχνικοί για τις επισκευές, έδειξαν ότι μία στις τρεις από τις 13 προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας των αντιδραστήρων το 2024 και το 2025 ήταν πιθανό να παραταθεί κατά περίπου 30 ημέρες, δήλωσε η EDF τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τον Μάρτιο, η εταιρεία παρέτεινε τη διακοπή λειτουργίας του Blayais 4 κατά ένα μήνα, αφού διαπίστωσε ρωγμές στον αντιδραστήρα αυτό.

Η EDF έχει μέχρι στιγμής επιθεωρήσει 700 συγκολλήσεις σε αντιδραστήρες με τη χρήση υπερήχων, δήλωσε ο Julien Collet, αναπληρωτής επικεφαλής της ASN.

Από αυτές, οι 240 είχαν αφαιρεθεί και είχαν σταλεί για εργαστηριακή εξέταση.

Ωστόσο, η EDF και η ASN δεν έχουν ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των αντιδραστήρων που έχουν πληγεί από διάβρωση.

Το 2022, η EDF αναγκάστηκε να κλείσει αρκετούς αντιδραστήρες, μειώνοντας την ετήσια πυρηνική παραγωγή της στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 33 ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης