Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΣΑΗ: Ανεπαρκής η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού – Ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε επικουρικές υπηρεσίες και εφεδρείες

ΕΣΑΗ: Ανεπαρκής η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού – Ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε επικουρικές υπηρεσίες και εφεδρείες
Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει πως μέσω των αναγκαίων αλλαγών θα μπορέσει η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
Αύξηση της ανώτατης τιμής των επικουρικών υπηρεσιών, αμοιβή της τριτεύουσας εφεδρείας αλλά και υιοθέτηση μηχανισμού αποτύπωσης τιμών σπανιότητας (scarcity pricing) προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτό που καταγράφηκε κατά την ενεργειακή κρίση του Ιανουαρίου δηλαδή να υπάρχει έλλειμμα ενέργειας που δεν αποτυπωνόταν στην αγορά με άνοδο των τιμών, προτείνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΕ όσον αφορά τη μεθοδολογία αποζημίωσης της τριτευούσης εφεδρείας.   
Ο ΕΣΑΗ στην επιστολή του θέτει κατ’ αρχήν το θέμα της ανεπάρκειας στο σχεδιασμό και τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και τονίζει την αναγκαιότητα γρήγορης υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων ώστε η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μεταρρυθμίσεων αυτών, οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις επικουρικές υπηρεσίες είναι οι εξής:
•    Αύξηση της ανώτατης τιμής (price cap) για τις επικουρικές υπηρεσίες που σήμερα παραμένει στα 10 ευρώ /MW
•    Αμοιβή για την παροχή τριτεύουσας στρεφόμενης εφεδρείας που έως τώρα παρέχεται χωρίς αποζημίωση.
Ο ΕΣΑΗ σημειώνει ότι η αύξηση της ανώτατης τιμής για τις επικουρικές υπηρεσίες δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποεκτίμηση της αξίας των επικουρικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και η πρωτεύουσα και δευτερεύουσα εφεδρεία που θεωρητικά αμείβονται μέσω της προημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς, να μην αποτελεί ουσιαστική πηγή εσόδων για τις μονάδες παραγωγής που είναι διαθέσιμες και προσφέρουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Αύξηση της ανώτερης τιμής προσφορών

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα η πρόταση για ενσωμάτωση στην προημερήσια αγορά της τριτεύουσας στρεφόμενης εφεδρείας θα πρέπει:
•    Η ανώτατη τιμή προσφορών τόσο για την τριτεύουσα όσο και για τις υπόλοιπες εφεδρείες θα πρέπει να αυξηθεί ώστε να επιτρέπει έσοδα αντίστοιχα του επιπέδου, της ποιότητας και της αξιοπιστίας των επικουρικών υπηρεσιών που προσφέρονται. Μάλιστα σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή της ανώτατης τιμής θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη το σχετικό κανονισμό της ΕΕ στον οποίο σαφώς αναφέρεται ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί τιμών, ή εφόσον υπάρχουν θα πρέπει να κινούνται στα επίπεδα της αξίας απώλειας φορτίου.
•    Να δοθεί προσοχή σε προβλέπεις του Κώδικα που έχουν ως αποτέλεσμα την κατανομή επικουρικών υπηρεσιών σε εύρος λειτουργίας που δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής.
•    Οι απαιτήσεις του συστήματος σε τριτεύουσα στρεφόμενη εφεδρεία να προσδιοριστούν αντικειμενικά λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι η εφεδρεία αυτή πρακτικά αντικαθιστά MW ισχύος που έχουν ενεργοποιηθεί για την παροχή δευτερεύουσας εφεδρείας.
•    Οι μονάδες στις οποίες κατανέμεται τριτεύουσα εφεδρεία θα πρέπει να αποζημιώνονται με την τιμή όπως προκύπτει από το πρόγραμμα υπολογισμού Οριακής Τιμής Αποκλίσεων και το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει στο εξής για την πρωτεύουσα και δευτερεύουσα εφεδρεία.

Υιοθέτηση συστήματος ποινών

Τέλος ο ΕΣΑΗ με βάση την εμπειρία που προέκυψε από την ενεργειακή κρίση του περασμένου χειμώνα σημειώνει ότι η έλλειψη ισχύος κατά της περιόδους σπανιότητας του αγαθού είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπωθεί στις τιμές που διαμορφώνονται στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά.
Για το λόγο αυτό προτείνει την υιοθέτηση ενός εύληπτου, διαφανούς και αποτελεσματικού συστήματος συντελεστών ποινής, οι οποίοι θα ενεργοποιούνται όταν εξαντλείται κάποια από τις επικουρικές υπηρεσίες.
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, καταστάσεις όπου το σύστημα λειτουργεί σε οριακά επίπεδα θα συνεπάγονται υψηλές τιμές ενέργειας και επικουρικών υπηρεσιών παρέχοντας τα αναγκαία ισχυρά οικονομικά σήματα που θα διασφαλίζουν την βραχυπρόθεσμη κάλυψη της πολύ αυξημένης ζήτησης γι’ αυτές τις σύντομες περιόδους.
Ο ΕΣΑΗ τονίζει ότι τέτοιοι μηχανισμοί τιμών σπανιότητας (scarcity pricing) έχουν εφαρμογή σε διεθνείς αγορές ηλεκτρισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού.               

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης