Ενέργεια

Γιατί ο ενεργειακός κλάδος εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα

Γιατί ο ενεργειακός κλάδος εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα
Ισχυροποιούνται ο ένας μετά τον άλλο οι ελληνικοί όμιλοι
Σε νέα φάση για τους επενδυτές εισέρχεται η πορεία των ενεργειακών και βασικών βιομηχανικών μετοχών μετά την φάση σταθεροποίησης στην οποία εισήλθαν οι διεθνείς αγορές.
Και αυτό γιατί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει στο spot των ξένων καθώς τα διεθνή funds παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις σε μια υποτιμημένη κεφαλαιαγορά, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει το σενάριο ανάκαμψης μπροστά της.
Ο ενεργειακός κλάδος τείνει να γίνει ο νούμερο 1 επενδυτικός κλάδος καθώς έχει εμπλουτιστεί πια από την προοπτική της έρευνας για τους υδρογονάνθρακες με την παρουσία διεθνών κολοσσών αλλά και οι εισηγμένες εταιρίες πραγματοποιούν ποιοτικά άλματα.
Ο Μυτιληναίος αποτελεί την νούμερο 1 μετοχή μετά την μεγάλη αύξηση κερδοφορίας στο πρώτο εξάμηνο του 2017 χάρη στον εταιρικό μετασχηματισμό και την πορεία του Αλουμινίου.
Παράλληλα το γεγονός ότι οι τιμές του αλουμινίου ανέβηκαν υψηλότερα των 2000 δολ ανά τόνο, 2040 δολ την Τρίτη 15/8  δίνει στον όμιλο την ευκαιρία να "κλειδώσει" αυξημένη κερδοφορία και για το 2018.
Ετσι αναμένονται αναβαθμίσεις και νέες τιμές- στόχοι από τους διεθνείς οίκους, μετά την πρώτη κίνηση της Εθνικής Χρηματιστηριακής που έδωσε 10 ευρώ ανά μετοχή.
O Όμιλος με κεφαλαιοποίηση 1,2 δις ευρώ με καθαρά κέρδη  80 εκατ ευρώ στο εξάμηνο και ξεκάθαρη εικόνα για τους διεθνείς επενδυτές αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή για τα διεθνή funds, εξάλλου ήταν passive fund αυτό που τράβηξε την μετοχή πρόσφατα μέχρι το 8.70.
Το trading που έδειξε μια ισχυρή βάση στην περιοχή των 8.20 ευρώ θα οδηγήσει υψηλότερα των 9 ευρώ, εφόσον η αγορά ακολουθήσει μια νέα ανοδική τάση προς τις 850 μονάδες.
Η ΔΕΗ αποτελεί την αγαπημένη μεγάλων hedge funds λόγω της μεγάλης προοπτικής αναδιάρθρωσης και της πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης, οριακά στα 500 εκατ ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή από το EBITDA του 2017.
Με free float στα 250 εκατ ευρώ από τα οποία 70 εκατ περίπου ελέγχει το Silchester και 2 νέα funds να μπαίνουν τους τελευταίους μήνες, είναι προφανές ότι θα "κάψουν τα δαχτυλά τους" όσοι επιχειρούν υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος της μετοχής.
Η ΔΕΗ έχει να λαμβάνει και από τα ΥΚΩ και από τις προς πώληση μονάδες, αφού αν αποτύχει η διαδικασία με τις λιγνιτικές οι πιστωτές θα υποχρεώσουν να μπουν και οι υδροηλεκτρικές.
Παράλληλα θα είναι είναι το νούμερο 1 play σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής.
Ισχυρό πλεονέκτημα η εκτίμηση των funds στην σημερινή δίοικηση καθώς ο πρόεδρος Εμ. Παναγιωτάκης θεωρείται άριστος γνώστης και έχων την ευελιξία να δώσει λύσεις όταν χρειάζεται.
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται επίσης στο περισκόπιο των ξένων καθώς διαπραγματεύεται κάτω από την ονομαστική του αξία και η κεδροφορία του είναι σταθερή στα 150 εκατ Ebitda σε ετήσια βάση.
Η Μotor Oil είναι σίγουρα το βαρύ χαρτί του κλάδου με στόχο τα 21 ευρώ και έχοντας ήδη ξεπεράσει τα 20 ευρώ με τα αποκοπέντα μερίσματα.
Με κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα των 2,1 δις ο όμιλος αναμένει την ένταξή του στους δείκτες του MSCI.
Η κερδοφορία αναμένεται υψηλή στο εξάμηνο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η πορεία της μετοχής θα καταρρίψει το ιστορικό υψηλό.
Παράλληλα η διόρθωση της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων από την περιοχή των 8,40-8,20 ευρώ στα 7,30-7,40 ευρώ έχει δημιουργήσει επενδυτικό ενδιαφέρον με βάση το πενταετές πρόγραμμα που προβλέπει σημαντική βελτίωση σε όλους τους δείκτες.
Άλλωστε θυμίζουμε τον βασικό στόχο των ξένων στα 8,5 ευρώ και τα 12,5 ευρώ για το bull σενάριο.
Τα πρώτα αποτελέσματα πάντως από τις έρευνες για τους υδρονάνθρακες δεν θα είναι γνωστά πριν τα μέσα του 2019.
Η μετοχή της Βιοχάλκο θα συνεχίσει το ξύπνημα του γίγαντα καθώς η κερδοφορία των 150 εκατ ευρώ σε επίπεδο EBITDA για το α' εξάμηνο δικαιολογεί μια κεφαλαιοποίηση στα 1 δις ευρώ, 4 ευρώ ανά μετοχή.
Ο όμιλος μετά την επιτυχία του εγχειρήματος της θυγατρικής Cenergy προχωρά σε συγχωνεύσεις θυγατρικών που προσθέτουν αξία στους μετόχους της μητρικής.
Η Cenergy με κεφαλαιοποίηση 220 εκατ ευρώ και πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα διασύνδεσης νησιών αντέστρεψε την αρχική κακή εικόνα των μετοχών Ελληνικών Καλωδίων και Σωληνουργείων Κορίνθου.
Η συμπεριφορά της ΓΕΚ Τέρνα ως μετοχή επίσης είναι άριστη μετά την απόδοση της τάξης 80% που έχει κάνει από την αρχή του χρόνου και αφού η αγορά προεξόφλησε και το πρόστιμο στον κατασκευατσικό κλάδο.
Με κεφαλαιοποίηση στα 400 εκατ ευρώ Όμιλος δείχνει ικανός για πολύ περοσσότερα καθώς η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή αποκτά μια δική της αξία από τον στόχο του 1 GW στο χαρτοφυλάκιο, την άδεια για τα 1000MW στην Κρήτη και για το καλώδιο διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Συμπερασματικά αν η αγορά επιχειρήσει διάσπαση των 830 μονάδων και στην συνέχεια των 850, ο κλάδος θα πρωταγωνιστήσει.
Αν βραχυπρόθεσμα επιχειρήσει να τεστάρει και πάλι τις 810 μονάδες αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει κάτι, φαίνεται εξάλλου από τις ισχυρές αντιστάσεις των μετοχών.

worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης