Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Fitch: Αβεβαιότητα στην ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας από το εκλογικό αποτέλεσμα

Fitch: Αβεβαιότητα στην ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας από το εκλογικό αποτέλεσμα
Ένα βασικό στοιχείο από το μανιφέστο των Πρασίνων είναι να παράγεται εξ ολοκλήρου το ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ μέχρι το 2030
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία και ο δυνητικός ρόλος του Κόμματος των Πρασίνων, σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της χώρας, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, εκτιμώντας πως ο ρόλος του άνθρακα θα παραμείνει ισχυρός, καθώς υπάρχει ρίσκο σε ό,τι αφορά στην εδραίωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ένα βασικό στοιχείο από το μανιφέστο του Πράσινου Κόμματος είναι να παράγεται εξ ολοκλήρου το ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ μέχρι το 2030, αλλά και να κλείσουν αμέσως οι 20 πλέον ρυπογόνοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Ο πρώτος στόχος δεν είναι εφικτός χωρίς σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, λόγω της διαλείπουσας φύσης των περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της δυσκολίας αποθήκευσης ενέργειας, σημειώνει η Fitch.
«Η θέση του άνθρακα ενισχύεται περαιτέρω από το σχέδιο να τεθεί εκτός λειτουργίας όλη η πυρηνική παραγωγή μέχρι το 2022, γι 'αυτό αναμένουμε ότι θα παραμείνει σημαντική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροπρόθεσμη βάση».
Από τη χωρητικότητα παραγωγής 26GW στη Γερμανία, το 39% προέρχεται από λιγνίτη και 19% από λιθάνθρακα.
Ο οίκος εκτιμά πως πηγή αβεβαιότητας αποτελεί η επιθυμία για ένα νέο σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα, που θα μπορούσε να θέσει μια ελάχιστη τιμή για τις εκπομπές του ορυκτού.
Το παραπάνω αποτελεί και αυτό μέρος του μανιφέστου των Πράσινων, ωστόσο το επιχείρημα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αντιδράσεις, λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου κόστους ενέργειας για τη βιομηχανική βάση της Γερμανίας.
Σε αντίθεση με το εξαναγκαστικό κλείσιμο εγκαταστάσεων, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα δεν θα λάβουν καμία αποζημίωση εάν οι τιμές καθιστούσαν τα εργοστάσια άνθρακα μη ανταγωνιστικά.
Η Fitch υπολογίζει ότι το κόστος εκπομπών CO2 θα έπρεπε να φτάσει τα 23 ευρώ ανά τόνο πριν το φυσικό αέριο γίνει πιο ανταγωνιστικό από τον άνθρακα, πράγμα που θα σήμαινε σχεδόν τετραπλασιασμό του τρέχοντος κόστους αγοράς, το οποίο είναι περίπου 6 ευρώ ανά τόνο.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης