Ενέργεια

Η Αυστραλία πληρώνει τα περισσότερα χρήματα για την ηλεκτρική ενέργεια

Η Αυστραλία πληρώνει τα περισσότερα χρήματα για την ηλεκτρική ενέργεια
Η Ωκεανία διακρίνεται για τα τεράστια αποθέματα που διαθέτει σε άνθρακα, τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Η φυσική υπερπροσφορά σε οποιονδήποτε κλάδο -σύμφωνα με τις βασικές οικονομικές θεωρίες- συνεπάγεται πτώση των τιμών του εκάστοτε προϊόντος, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τους πολίτες της Αυστραλίας και την ηλεκτρική ενέργεια.
Η Ωκεανία διακρίνεται για τα τεράστια αποθέματα που διαθέτει σε άνθρακα, τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει πραγματοποιήσει αξιοπρεπή πρόοδο σε ό,τι αφορά στη «στροφή» προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ως αποτέλεσμα, δεν τίθεται θέμα ελλειμματικής προσφοράς (ή μήπως όχι;).
Παρόλα αυτά, οι Αυστραλοί πληρώνουν τα μεγαλύτερα ποσά στον κόσμο για την ηλεκτρική ενέργεια, κοντά στα 47 δολάρια Η.Π.Α. ανά άτομο ετησίως, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα που παραθέτει το Bloomberg.
Βασική αιτία για το φαινόμενο είναι η πολιτική αντιπαράθεση που επικρατεί στην Αυστραλία σχετικά με την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα.
Επίσης, οι μαζικές εξαγωγές φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το κλείσιμο πολλών εργοστασίων άνθρακα, έχουν δημιουργήσει ενεργειακό έλλειμμα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αυξάνοντας τις πιθανότητες μπλακ-άουτ και τις τιμές.



Σε μία προσπάθεια να σώσει την κατάσταση, ο πρωθυπουργός κ. Malcolm Turnbull απείλησε πρόσφατα με περιορισμό στις εξαγωγές τους παραγωγούς.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης