Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ελάφρυνση καταναλωτών με εξορθολογισμό των κλιμακωτών χρεώσεων στο ρεύμα υπόσχεται η ΡΑΕ – Έρευνα στα τιμολόγια ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων

Ελάφρυνση καταναλωτών με εξορθολογισμό των κλιμακωτών χρεώσεων στο ρεύμα υπόσχεται η ΡΑΕ – Έρευνα στα τιμολόγια ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων
Επιδίωξη της Αρχής είναι να περιορίσει τα φαινόμενα της αδικαιολόγητης επιβάρυνσης των καταναλωτών λόγω των μικρών υπερβάσεων στα όρια που θέτουν οι κλίμακες, τις οποίες έχουν θεσπίσει οι εταιρίες
Στο στόχαστρο της ΡΑΕ μπαίνει και η κλιμακωτή τιμολόγηση των ανταγωνιστικών χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, μετά τις κλιμακωτές χρεώσεις των ΥΚΩ, προκειμένου να περιορίσει τις υπερβολικές και άδικες αυξήσεις των καταναλωτών.
Κλιμακωτές χρεώσεις στην τιμολόγηση της κατανάλωσης ρεύματος ακολουθεί κατά βάση η ΔΕΗ που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο των καταναλωτών, αλλά και κάποιοι εκ των ιδιωτών παρόχων.
Η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του World Εnergy Νews, διερευνά ήδη τα τιμολόγια των προμηθευτών για να πάρει μέτρα υπέρ των καταναλωτών παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ρυθμιστικές χρεώσεις αλλά για ανταγωνιστικές που θεσμικά ο τρόπος τιμολόγησης εναπόκεινται στις εμπορικές πολιτικές που μπορεί να επιλέξει κάθε πάροχος.

Φρένο στην άδικη επιβάρυνση των καταναλωτών

Όμως η άποψη που επικρατεί στη ΡΑΕ είναι ότι στο βαθμό που η εν λόγω εμπορική πολιτική καταλήγει σε αδικαιολόγητη επιβάρυνση των καταναλωτών, τότε μπορεί να παρέμβει και να βάλει όρους που θα αποτρέπουν από τέτοιες πρακτικές.  
Η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ1), το οποίο περιλαμβάνει δύο κλίμακες.
Η πρώτη μέχρι 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο που χρεώνεται με 0,09460 ευρώ/kWh και η δεύτερη από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω που χρεώνεται με 0,10252 ευρώ/kWh.
Στην περίπτωση που κάποιος καταναλώσει πάνω από 2.000 κιλοβατώρες όμως χρεώνεται το σύνολο της ενέργειας στην τιμή των 0,10252 και όχι τις πρώτες 2.000 στην τιμή των 0,09460 με αποτέλεσμα να «τιμωρείται» για την αυξημένη κατανάλωση.
Η ΡΑΕ εκτιμά ότι πρόκειται για «στρεβλή» και «άδικη» χρέωση και είναι αποφασισμένη να πάρει μέτρα για τον εξορθολογισμό της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης