Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Ραντεβού» το Δεκέμβριο στα σουηδικά δικαστήρια δίνουν ΔΕΠΑ και Botas

«Ραντεβού» το Δεκέμβριο στα σουηδικά δικαστήρια δίνουν ΔΕΠΑ και Botas
Θα εκδικαστεί η αγωγή της ελληνικής εταιρίας κατά απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, με βάση την οποία η ΔΕΠΑ θα πρέπει να καταβάλει 160 εκατ. ευρώ στην κρατική τουρκική εταιρία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σίριαλ των δικαστικών διενέξεων της ΔΕΠΑ με την τουρκική Botas που έχει ξεκινήσει από το 2008 και συνεχίζεται σε αλλεπάλληλους κύκλους, με αντικείμενο την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου.
Το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ που καταδεικνύει και τη «δύσκολη» σχέση μεταξύ των δυο εταιριών, αναμένεται να παιχτεί το Δεκέμβριο, οπότε και εκδικάζεται από το αρμόδιο σουηδικό δικαστήριο η αγωγή που έχει καταθέσει η ΔΕΠΑ κατά απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία της είχε επιβάλει την πληρωμή προστίμου ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ υπέρ της κρατικής τουρκικής εταιρία αερίου Botas.
Κεντρικό αντικείμενο της διένεξης των δυο εταιριών είναι η τιμή προμήθειας του αερίου, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των δικαστικών αντιπαραθέσεων που η ΔΕΠΑ έχει διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμο της στρόφιγγας του αγωγού από την πλευρά της Botas όταν είναι αυξημένη η ζήτηση στην τουρκική αγορά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προσφυγές στη Διεθνή Διαιτησία προκύπτουν κάθε φορά που η μια από τις δυο εταιρίες ζητά αναθεώρηση της τιμής προμήθειας του αερίου και οι διαπραγματεύσεις που αποτελούν κοινή πρακτική διεθνώς, στην προκειμένη περίπτωση ποτέ δεν οδηγούν σε συμφωνία.
Δεδομένου δε ότι η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων διαρκεί 2 - 3 χρόνια, οι δυο εταιρίες βρίσκονται να έχουν συνεχώς ανοιχτούς λογαριασμούς στα δικαστήρια.

Δικαστικές αντιπαραθέσεις

Η πρώτη αντιπαράθεση ΔΕΠΑ - Βotas σημειώθηκε το 2008 όταν η τουρκική εταιρία προσέφυγε στη Διεθνή Διαιτησία ζητώντας την αύξηση της τιμής του αερίου, στην οποία πουλούσε στην ελληνική εταιρία.
Η απόφαση της Διαιτησίας επί τους αιτήματος της Botas εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2016, δικαιώνοντας την τουρκική εταιρία και επιβάλλοντας το πρόστιμο των 160 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ.
Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ προσέβαλε με αγωγή την απόφαση ενώπιον των αρμόδιων σουηδικών δικαστηρίων και η αγωγή αυτή θα εκδικαστεί τον προσεχή Δεκέμβριο.
Όμως οι δικαστικές διενέξεις δεν τελειώνουν εδώ αφού τον Αύγουστο του 2016, η ΔΕΠΑ υπέβαλε στη Botas αίτημα αναθεώρησης για μείωση της τιμής προμήθειας του αερίου.
Οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν και τον Ιανουάριο του 2017 η ΔΕΠΑ ενημέρωσε τη Botas ότι επιθυμεί να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις επί παλαιότερου αιτήματος αναθεώρησης της συμβατικής τιμής, το οποίο είχε υποβάλει στο παρελθόν η Botas, αντιστρέφοντάς το όμως, καθώς οι Τούρκοι ζητούσαν αύξηση της τιμής και η ΔΕΠΑ τη μείωσή της.
Αμοιβαία αποδεκτή λύση φυσικά δεν βρέθηκε και τον Ιούνιο του 2017 η ΔΕΠΑ προσέφυγε στη Διεθνή Διαιτησία για την επίλυση της διένεξης των δύο εταιριών, όσον αφορά στο αίτημά της για μείωση της τιμής του αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης