Ενέργεια

500 εκατ. δολάρια από την EBRD για τον αγωγό φυσικού αερίου TANAP

tags :
500 εκατ. δολάρια από την EBRD για τον αγωγό φυσικού αερίου TANAP
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη και η ΕΤΕπ εξετάζουν επίσης δάνεια και για τον TAP
Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τον αγωγό φυσικού αερίου της Trans-Anatolian (TANAP),που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος ενός σχεδίου ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εισαγωγή αερίου στην Ευρώπη σύμφωνα με το Reuters.
Ο λεγόμενος  νότιος διάδρομος  αναμένεται να φέρει στην Ευρώπη περίπου 16 δισ. κυβικά μέτρα αέριου ετησίως από το πεδίο Shah Deniz 2 στο Αζερμπαϊτζάν μέσω του TANAP μέσω της Τουρκίας, την επέκταση του αγωγού του Νότιου Καυκάσου μέσω της Γεωργίας και του αγωγού Trans-Adriatic (TAP ) στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.
Το Shah Deniz 2 είναι ένα από τα μεγαλύτερα πεδία φυσικού αερίου στον κόσμο και αναπτύσσεται από  κοινοπραξία της BP
Ο Francis Malige, διευθύνων σύμβουλος της EBRD για την Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο TANAP θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας διαφοροποιημένης πηγής φυσικού αερίου και θα υποστηρίξει την αεριοποίηση των βαλκανικών χωρών, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα.
Το κόστος του έργου του TANAP είναι 8,6 δισ. δολάρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμεύσει 800 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης και η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής έχει δεσμεύσει 600 εκατομμύρια δολάρια.
Η πρώτη ροή φυσικού αερίου από το TANAP έχει προγραμματιστεί για το 2018. Το έργο εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος, δήλωσε ο Eric Rasmussen, διευθυντής φυσικών πόρων της EBRD που εδρεύει στο Λονδίνο.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο χρηματοδότησης με  2 δισ. δολ. για το πρόγραμμα TANAP, αλλά η τελική απόφαση δεν αναμένεται μέχρι τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Rasmussen.
Η EBRD και η ΕΤΕπ εξετάζουν επίσης τα δάνεια για την TAP.
"Ας ελπίσουμε ότι θα πάμε στο διοικητικό συμβούλιο (με αυτό) μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους", δήλωσε η Nandita Parshad, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΑ για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους.
Η απόφαση της ΕΤΕπ για το TAP δεν αναμένεται  να ληφθεί άμεσα σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΤΕπ.
Ορισμένες ομάδες έχουν επικρίνει την χρηματοδότηση τόσο των τραπεζών για το TANAP όσο και για το TAP μετά την αναστολή του Αζερμπαϊτζάν από την Πρωτοβουλία Διαφάνειας για τις Εξορυκτικές Βιομηχανίες (EITI) - ένα πρότυπο για τη διαχείριση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών - λόγω ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης