Ενέργεια

Στα 32,05 ευρώ/MW παραμένει η τιμή εκκίνησης και για τη δημοπρασία των 718 MW της 25ης Οκτωβρίου

Στα 32,05 ευρώ/MW παραμένει η τιμή εκκίνησης και για τη δημοπρασία των 718 MW της 25ης Οκτωβρίου
Οι συμμετέχοντες καλούνται να καταθέσουν εγγυητική επιστολή 604,7 χιλιάδων ευρώ, ενώ θα λάβουν μέρος μόνο εάν έχουν διαθέσει στην εγχώρια αγορά τουλάχιστον το 30% της ποσότητας ρεύματος που εξασφάλισαν από προηγούμενες δημοπρασίες
Σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας της 25ης Οκτωβρίου και έως αύριο Παρασκευή (20/10) οι συμμετέχοντες καλούνται να καταθέσουν την εγγύηση συμμετοχής, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 604,75 χιλιάδων ευρώ.
Το μέγεθος της δημοπρασίας, δηλαδή η διάθεση 718 MW, καθιστά εξαιρετικά υψηλό και το ποσό της εγγύησης καθώς αυτό προσδιορίζεται σε συνάρτηση με το σύνολο της δημοπρατούμενης ενέργειας.
Σε ότι αφορά την τιμή εκκίνησης, αυτή παραμένει στα 32,05 ευρώ, ενώ με βάση πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ στην επικείμενη δημοπρασία θα ισχύσουν περιορισμοί στις εξαγωγές, καθώς τη δυνατότητα αυτή θα έχουν μόνον όσοι αποδεδειγμένα έχουν διαθέσει το 30% του προϊόντος των ΝΟΜΕ στην εσωτερική αγορά.
Μάλιστα, το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 50% για τις δημοπρασίες που θα διεξαχθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα φθάσει στο 70% στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου.
Οι περιορισμοί τέθηκαν προκειμένου να διατεθεί στην εγχώρια αγορά το προϊόν των ΝΟΜΕ και να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά και η ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Τα κριτήρια συμμετοχής στη δημοπρασία  

Δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία της 25ης Οκτωβρίου έχουν οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Επιλέξιμων Προμηθευτών – Εμπόρων και οι οποίοι πληρούν ταυτόχρονα τις εξής προϋποθέσεις :
•    Έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Επιλέξιμων Προμηθευτών και Εμπόρων μέχρι και την Τετάρτη 11/10/2017,
•    Έχουν εκδοθεί για αυτούς, από τον ΛΑΓΗΕ βεβαίωση εγγραφής  μέχρι και την Παρασκευή 20/10/2017,
•    Έχουν προσκομίσει την απαιτούμενη Εγγύηση Συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 20/10/2017,
•    Έχουν παραλάβει Κωδικό Πρόσβασης στο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων Αγοράς και Εκτέλεσης Δημοπρασιών μέχρι και την Τρίτη 24/10/2017.
•    Ικανοποιούν τη συνθήκη ελέγχου ως προς το Ελάχιστο Ποσοστό Χρήσης Κατανεμηθεισών Ποσοτήτων Προθεσμιακών Προϊόντων κατά τον έλεγχο που διενεργεί ο Λειτουργός της Αγοράς κατά τον μήνα Οκτώβριο 2017.
Η διάρκεια του προθεσμιακού προσόντος που θα διατεθεί είναι από την 1/12/2017 έως 30/11/2018.
Η ελάχιστη ποσότητα κατανομής ανά συμμετέχοντα είναι η 1 MWh/h και η ελάχιστη μεταβολή της τιμής τα 0,05 ευρώ ανά MWh/h.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η δυνατότητα υποβολής δήλωσης αγοράς υπό τη συνθήκη της ικανοποίησης της ζητούμενης ποσότητας στο σύνολο της, μια πρόβλεψη που σε προηγούμενη δημοπρασία είχε προκαλέσει σύγχυση και αντιδράσεις, θα ισχύσει στην παρούσα δημοπρασία.    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης