Ενέργεια

Επιφυλάξεις δανειστών για τους περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων ΝΟΜΕ – «Στον αέρα» η δημοπρασία της 25ης Οκτωβρίου

Επιφυλάξεις δανειστών για τους περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων ΝΟΜΕ – «Στον αέρα» η δημοπρασία της 25ης Οκτωβρίου
Τα τεχνικά κλιμάκια κατανοούν μεν τους λόγους που οδήγησαν στους περιορισμούς, ζητούν δε να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις
Ανοιχτά είναι πλέον όλα τα ενδεχόμενα για την δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας της προσεχούς Τετάρτης 25 Οκτωβρίου, καθώς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τις εκκρεμότητες του ενεργειακού τομέα εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς τους όρους που προστέθηκαν στη διαδικασία και οι οποίοι επιδιώκουν τον περιορισμό των εξαγωγών δημοπρατούμενης ενέργειας.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δημοπρασιών ως προς το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και τους νέους όρους που υιοθετήθηκαν με το σκεπτικό ότι εφόσον η ενέργεια που προέρχεται από δημοπρασία εξάγεται απομακρύνεται ο τελικός στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις, δεδομένης της αντίληψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως καταρχήν πως δεν θα πρέπει να νοθεύεται ο ανταγωνισμός και δεύτερον πως η αγορές θα πρέπει να λειτουργούν ως ενιαία σύνολα χωρίς περιορισμούς και εμπόδια.

Κατανόηση, αλλά και επιφυλάξεις

Πάντως, την ίδια ώρα τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν να αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους υιοθετήθηκαν οι περιορισμοί και ζητούν, χωρίς να βάζουν βέτο προς το παρόν, το θέμα να συζητηθεί περαιτέρω.
Έτσι, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εμπλοκής στη δημοπρασία των 718 MW, καθώς μέχρι σήμερα Παρασκευή 20/10 οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις μαμούθ εγγυητικές επιστολές ύψους 604 χιλιάδων ευρώ έκαστος ενώ έως την Τρίτη 24 /10 να έχουν παραληφθεί οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η δημοπρασία δεν μπορεί να αναβληθεί για δεύτερη φορά (σ.σ. η εν λόγω δημοπρασία επρόκειτο κανονικά θα διεξαχθεί στις 18/10, αλλά αναβλήθηκε για μία εβδομάδα αργότερα).
Οπότε, σε περίπτωση που οι θεσμοί επιμείνουν στις αντιρρήσεις τους και δεν βρεθεί κοινός τόπος μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενδέχεται να ματαιωθεί η όλη διαδικασία και να ξεκινήσει εκ νέου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης