Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυστραλία: Την «εθνική εγγύηση ενέργειας» προωθεί ο Turnbull

Αυστραλία: Την «εθνική εγγύηση ενέργειας» προωθεί ο Turnbull
Τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι συνομιλίες με τις πολιτείες
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Malcolm Turnbull  προωθεί ένα νέο μοντέλο στις πολιτείες με στόχο την προτεινόμενη "εθνική εγγύηση της ενέργειας" και την ενίσχυση της αξιοπιστία του ασταθούς ηλεκτρικού δικτύου της Αυστραλίας.
"Είναι προς το συμφέρον της χώρας και είναι προς το συμφέρον των περιφερειών να εμπλακούν με αυτό", ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Josh Frydenberg σε συνέντευξη στο  Australian Broadcasting Corp. την Κυριακή.
Οι έξι περιφέρειες  της Αυστραλίας θα χρειαστεί να εγκρίνουν την εθνική εγγύηση ενέργειας για να λειτουργήσει σωστά.
Αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη απόφαση, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Νότια Αυστραλία και η Βικτώρια που κυβερνούνται από τους Εργατικούς, τον κύριο πολιτικό αντίπαλο στον κυβερνώντα Φιλελεύθερο-Εθνικό συνασπισμό του Turnbull.
Ο Turnbull στις 17 Οκτωβρίου εγκατέλειψε τα σχέδια για τον καθορισμό στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μέρος της τελευταίας πολιτικής του για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και απαιτεί από τους παραγωγούς να εξασφαλίσουν αξιόπιστη τροφοδοσία και να περιορίσουν τις εκπομπές.
Η χώρα, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα και φυσικού αερίου στον κόσμο, είναι αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε τις τοπικές τιμές ενέργειας και αμφισβήτησε την αξιοπιστία του δικτύου.
Οι υποστηρικτές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προειδοποίησαν ότι η απόφαση του Turnbull να απομακρυνθεί από τον στόχο της καθαρής ενέργειας θα σημαίνει μείωση των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια και θα οδηγήσει σε άλμα στις τιμές ενέργειας.
Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι το μειωμένο κόστος σημαίνει ότι οι τεχνολογίες δεν χρειάζονται πλέον κυβερνητικές επιδοτήσεις για να ανταγωνιστούν τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας.
"Δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε διότι μειώνει τα κίνητρα και την υποστήριξη για την ανανεώσιμη ενέργεια", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας Jay Weatherill στις 19 Οκτωβρίου. Η υπουργός Ενέργειας της Βικτώριας Lily D'Ambrosio είναι επίσης σκεπτικιστή σχετικά με τους ισχυρισμούς του Turnbull ότι με το σχέδιο οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο έως και 115 δολάρια (90 δολάρια) ετησίως.
Η κυβέρνηση είναι "απολύτως βέβαιη" ότι η εθνική εγγύηση για την ενέργεια θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, παρόλο που δεν έχει ακόμη εκπονηθεί το σχέδιο, δήλωσε η Frydenberg.
Το σχέδιο θα συζητηθεί με τους υπουργούς ενέργειας του κράτους τον επόμενο μήνα, είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης