Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΔΕΗ κερδίζει έδαφος έναντι των μικρών εναλλακτικών στην Μέση Τάση που αλλάζουν στρατηγική

Η ΔΕΗ κερδίζει έδαφος έναντι των μικρών εναλλακτικών στην Μέση Τάση που αλλάζουν στρατηγική
Οι ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος είναι πλέον δύσκολο να ανταγωνισθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές μέσης τάσης, στους οποίους προσφέρει επιπλέον έκπτωση 15% σε περίπτωση που αυτοί είναι συνεπείς στις πληρωμές τους
Οι πελάτες της μέσης τάσης ενδεχομένως να επιστρέψουν στη ΔΕΗ!
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν στελέχη των μικρότερων εναλλακτικών παρόχων μετά τη τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ που έγινε την περασμένη Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.  
Η αγορά ρεύματος στα επίπεδα των 45,25 ευρώ όπως προέκυψε από τη δημοπρασία και με δεδομένο πως πρέπει να προστεθούν επιπλέον 12 ευρώ περίπου ως λειτουργικό κόστος της εταιρείας, οδηγεί σε τελική τιμή διάθεσης της τάξεως των 57 ευρώ ανά MWh.
Ο μεγάλος αντίπαλος των εναλλακτικών παρόχων ενεργείας, δηλαδή η ΔΕΗ, είναι σε θέση να δίνει τιμολόγια ρεύματος στη μέση τάση και σε ενεργοβόρες μονάδες κάτω από τα 0,055 ευρώ ανά KWh ή 55 MWh.   
O ιδιώτης πάροχος πλέον δεν μπορεί να ανταγωνισθεί την κρατική επιχείρηση, η οποία δίνει φθηνότερο ρεύμα λόγω και της έκπτωσης του 15% στην αξία του ρεύματος προς τους πελάτες της που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Το τιμολόγιο των πελατών της μέσης τάσης είναι φθηνότερο σε σχέση με το οικιακό, καθώς οι καταναλώσεις είναι πολλαπλάσιες συγκρινόμενες με τις καταναλώσεις που έχει μια κατοικία.
Ειδικότερα, για τα τιμολόγια Γ22 και για καταναλώσεις που φθάνουν σε ετήσια βάση κάποια GW, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στη ΔΕΗ τους επόμενους μήνες.
Οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για να επιβιώσουν θα πρέπει να στραφούν σε πελάτες της χαμηλής τάσης, τα γνωστά σε όλους οικιακά τιμολόγια που προσφέρονται σε τιμή από 0,720 ευρώ έως και 0,082 ευρώ ανά ΚWh.
Οι προσφερόμενες τιμές δίνουν ακόμη περιθώρια κέρδους στους ιδιώτες, καθώς πρόκειται για το πιο κερδοφόρο κομμάτι της αγοράς μετά την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ.
Κατά τον τρόπο αυτό ορισμένοι από τους μικρότερους που πήραν και σημαντικές ποσότητες στην τελευταία δημοπρασία στοχεύουν στην χαμηλή τάση, όπως οι ίδιοι ομολογούν.
Η στρατηγική των 3 μεγάλων θα είναι διαφορετική καθώς είναι εκείνοι που εκ των πραγμάτων θα επιχειρήσουν να ελέγξουν αποτελεσματικότερα την αγορά

«Πίεση» και από την Οριακή Τιμή Συστήματος

Η αγορά της ενέργειας αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη τόσο για τους καταναλωτές όσο και τους ιδιώτες παρόχους, από τη στιγμή που η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος διαμορφώθηκε στα 53,065 ευρώ ανά MWh το Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ.
Στέλεχος της ενέργειας αναρωτάται τι θα συμβεί όταν πέσουν οι θερμοκρασίες και αυξηθεί η ζήτηση για ενέργεια, με δεδομένο ότι σήμερα η ΟΤΣ έχει φθάσει στα 53 ευρώ χωρίς να έχουν αλλάξει δραματικά οι καιρικές συνθήκες.  
Το ίδιο στέλεχος θεωρεί ότι η ΟΤΣ θα κινηθεί με ευκολία προς τα 60 ευρώ ανά Mwh και μπορεί να τα ξεπεράσει, δημιουργώντας σκηνικό του περασμένου Ιανουαρίου όταν η αντίστοιχη τιμή έφθασε τα 75 ευρώ.
Η προοπτική αυτή είναι δυσμενής εξέλιξη για τους καταναλωτές, αφού όλες οι εταιρείες θα ενεργοποιήσουν τη ρήτρα ΟΤΣ των συμβολαίων και θα μεταφέρουν το επιπλέον κόστος που θα προκύψει στους πελάτες τους.
Παρόλα αυτά, η ΔΕΗ δεν αποκλείεται από τις εξελίξεις και ιδίως από τη μετακίνηση πελατών της μέσης τάσης να είναι τελικά ο μεγάλος χαμένος, αφού με τον τρόπο αυτό θα βγει εντελώς εκτός ο στόχος για μείωση του μεριδίου της στην αγορά ενέργειας.  
Υπενθυμίζεται πως με βάση το Μνημόνιο θα πρέπει το μερίδιο της ΔΕΗ να υποχωρήσει στο 75% στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017.
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι μετά την άρνηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να δώσει έγκριση για την πώληση «πακέτου» πελατών από τη ΔΕΗ, δεν αποκλείεται η διοίκηση της επιχείρησης να υποχρεωθεί να μειώσει την έκπτωση του 15% που εφαρμόζει για τους συνεπείς πελάτες.
Πάντως, μία διέξοδος για τον ισχυρό παίχτη της αγοράς είναι άνοδος των τιμολογίων της Μέσης Τάσης, έτσι ώστε διατηρηθεί η ισορροπία της αγοράς.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης