Ενέργεια

E.E: Συμφωνία για μέτρα προστασίας της αγοράς άνθρακα από το Brexit - Παραμονή στο ETS θέλει η Βρετανία

E.E: Συμφωνία για μέτρα προστασίας της αγοράς άνθρακα από το Brexit - Παραμονή στο ETS θέλει η Βρετανία
Σύμφωνα με το λεγόμενο «μέτρο διασφάλισης Brexit» που συμφωνήθηκε την Πέμπτη 30/11, οι άδειες άνθρακα που εκδίδονται από τη Βρετανία θα επισημανθούν έτσι ώστε να μπορούν να εντοπιστούν
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη 30/11 να προστατεύσουν την αγορά άνθρακα  από ένα σκληρό Brexit, ακυρώνοντας τα δικαιώματα που εκδόθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2018, εκτός εάν η Βρετανία εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις της θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του καθεστώτος πριν εγκαταλείψει το μπλοκ σύμφωνα με το Reuters.
Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS), το οποίο χρεώνει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπουν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2020.
Σύμφωνα με το λεγόμενο «μέτρο διασφάλισης Brexit» που συμφωνήθηκε την Πέμπτη 30/11, οι άδειες άνθρακα που εκδίδονται από τη Βρετανία θα επισημανθούν έτσι ώστε να μπορούν να εντοπιστούν.
Οι βρετανικές άδειες θα περιοριστούν επίσης από τη χρήση στο σύστημα από τον Ιανουάριο του 2018, εκτός εάν η εξασφαλίσει την παραίτησή της τουλάχιστον πριν από τις 15 Μαρτίου 2019, εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αρχικά, μέτρο για την αποφυγή της πώλησης αδειών άνθρακα από βρετανικές εταιρείες, των οποίων οι υποχρεώσεις συμμόρφωσης στο πλαίσιο του καθεστώτος είναι ασαφείς όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ.
Παραδοσιακά, η συμμόρφωση πραγματοποιείται έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους, ενώ η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι η Βρετανία έχει ενημερώσει τα άλλα κράτη μέλη για την πρόθεσή της να εγκρίνει ένα νόμο μέχρι το τέλος του έτους για να προωθήσει την προθεσμία συμμόρφωσης για το 2018 πριν από την ημερομηνία που θα εγκαταλείψει το μπλοκ.
"Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, τα επιδόματα που εκδίδονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για το 2018 δεν θα επισημανθούν και θα γίνουν δεκτά για παράδοση", ανέφερε η δήλωση.
Η Βρετανία καταγράφει τις δεύτερες μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών αδειών άνθρακα.
Μιλώντας την Τρίτη, η κ. Claire Perry, αρμόδια υπουργός για το κλίμα  μιλώντας σε βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή δήλωσε ότι :
"Δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε το ETS καθώς διαπραγματευόμαστε την αποχώρηση από την ΕΕ", είπε,
"Είναι κάτι στο οποίο θέλουμε να παραμείνουμε μέλος καθώς διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις [Brexit]", είπε.
Η ευρωπαϊκή σύμβαση αναφοράς άνθρακα μειώθηκε κατά 2% στα 7,54 ευρώ / τόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης