Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πολυμετοχικό το Χρηματιστήριο Ενέργειας – Εκτός των φορέων, θα συμμετάσχουν και ιδιωτικές ενεργειακές εταιρίες

Πολυμετοχικό το Χρηματιστήριο Ενέργειας – Εκτός των φορέων, θα συμμετάσχουν και ιδιωτικές ενεργειακές εταιρίες
Η συνολική συμμετοχή επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο ή την πλειοψηφία των μετοχών τους, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 35%
Πολυμετοχική εταιρία, στην οποία θα συμμετέχουν ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά πάσα πιθανότητα οι Διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) και του φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ), ενώ ενδεχομένως να κατέχουν μικρότερα μερίδια και «παίκτες» της ενεργειακής αγοράς (παραγωγοί, προμηθευτές, μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας), θα είναι η Ανώνυμη Εταιρία Χρηματιστήριο Ενέργειας που δημιουργείται με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το νομοσχέδιο που αποτελούσε μια από τις ενεργειακές μνημονιακές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου 2017.
Με την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ανοίγει ο δρόμος ώστε η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού να μεταβεί από το καθεστώς της υποχρεωτικής αγοράς, στο μοντέλο των τεσσάρων διακριτών αγορών που επιβάλλει το target model της EE.
Παράλληλα μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία χρηματιστηριακής αγοράς για περιβαλλοντικά προϊόντα όπως οι εγγυήσεις προέλευσης (πράσινα πιστοποιητικά), που σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη μελλοντικά θα αντικαταστήσουν τη χρέωση των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ.  
Πέραν της αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, μακροπρόθεσμα μέσω του Χρηματιστήριου Ενέργειας θα προωθηθεί ανάλογη αναδιάρθρωση της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου.
Το νομοσχέδιο διαμορφώθηκε με βάση τον σχεδιασμό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που γίνεται από τον ΛΑΓΗΕ και το Χρηματιστήριο Αθηνών ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ερωτηματικό ο χρόνος λειτουργίας

Σύμφωνα με το Μνημόνιο το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα πρέπει να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει συσταθεί η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ έως το Μάρτιο θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί οι κώδικες λειτουργίας των νέων αγορών τους οποίους επεξεργάζεται η ΡΑΕ.
Πάντως δεδομένου ότι το νομοσχέδιο φέρνει δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εκφράζονται ήδη πολύ μεγάλες επιφυλάξεις για το εάν έως το τέλος του 2018 θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.      
Πάντως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η λειτουργία τεσσάρων  νέων αγορών και συγκεκριμένα: αγορά της επόμενης ημέρας, ενδοημερήσια, αγορά ενεργειακών χρηματοπιστωτικών μέσων και αγορά εξισορρόπησης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην αγορά ενεργειακών χρηματοπιστωτικών μέσων που είναι αγορά παραγώγων θα γίνεται διαπραγμάτευση συμβολαίων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στο μέλλον θα μπορούν να γίνουν συναλλαγές συμβολαίων και σε άλλα ενεργειακά προϊόντα.
Επίσης αποτελεί διεύρυνση της προθεσμιακής αγοράς, καθώς δεν απαιτεί υποχρεωτικά τη φυσική παράδοση των προϊόντων.
Μέσω της αγοράς της επόμενης ημέρας θα συναλλάσσονται ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση στο επόμενο 24ωρο ενώ η ενδοημερήσια αγορά θα αφορά αγοραπωλησίες για παράδοση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην ίδια ημέρα ώστε να καλυφθούν κενά από τη μη εκπλήρωση παραδόσεων από παραγγελίες που έχουν κλείσει το προηγούμενο 24ωρο μέσω της αγοράς της επόμενης ημέρας.
Σε ό,τι αφορά την αγορά εξισορρόπησης που θα λειτουργήσει από τον ΑΔΜΗΕ θα έχει το ρόλο εφεδρείας στην περίπτωση μη προβλέψιμων αλλαγών στην κατανάλωση ή την παραγωγή που δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε μέσω συναλλαγών στο πλαίσιο της ενδοημερήσιας αγοράς.
Δικαίωμα συμμετοχής στις παραπάνω αγορές θα έχουν παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας όπως και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ρεύματος.
Έτσι η εταιρία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα είναι υπεύθυνη για την αγορά της επόμενης ημέρας, την ενδοημερήσια και αγορά ενεργειακών χρηματοπιστωτικών μέσων και την παροχή υπηρεσιών διαπραγμάτευσης σε αυτές, ενώ θα συσταθεί επίσης μία l00% θυγατρική της, η οποία θα αναλάβει την εκκαθάριση.

Στη θέση του ΛΑΓΗΕ

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα αποκτήσει όλες τις αρμοδιότητες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα κατέχει ο ΛΑΓΗΕ, ο οποίος θα παραμείνει στη διαχείριση των ΑΠΕ και των εγγυήσεων προέλευσης γι αυτό και θα μετονομασθεί σε Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης.
Η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ θα είναι πολυμετοχική, ενώ η συνολική συμμετοχή επιχειρήσεων στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο ή την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι επιδίωξη της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε είναι να αποκτήσει τον ρόλο χρηματιστηρίου όλων των γειτονικών ενεργειακών αγορών, ενώ έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί το Χρηματιστήριο της Κύπρου για συμμετοχή στην εταιρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης