Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα σκαριά πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση παρεμβάσεων – Μέχρι 200 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του

Στα σκαριά πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση παρεμβάσεων – Μέχρι 200 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή Άνοιξη και θα χρηματοδοτεί έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών μονάδων
Ένα πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να περιορίσουν το σκέλος των λειτουργικών τους εξόδων που αφορά την ενεργειακή κατανάλωση, έχει στα σκαριά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας, με σκοπό να ξεκινήσει από την Άνοιξη του 2018.
Ο αρχικός προϋπολογισμός θα αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ, ωστόσο αν το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων καλύψει αυτό το ποσό, τότε το κόστος του έργου μπορεί έως και να τριπλασιαστεί.
Κατ’ αναλογία με το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο αφορά ιδιωτικές κατοικίες, το πρόγραμμα θα προβλέπει την επιδότηση μίας σειράς δράσεων αναβάθμισης, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, σε αυτή την περίπτωση οι δράσεις δεν θα περιορίζονται μόνο σε εργασίες θερμικής θωράκισης του κελύφους του κτιρίου ή εγκατάστασης πιο αποδοτικών συστημάτων ψύξης - θέρμανσης, αλλά και σε παρεμβάσεις βελτίωσης της απόδοσης της ίδιας της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης.

Επιδότηση για την αλλαγή καυσίμου στη λειτουργία της επιχείρησης

Έτσι, ανάμεσα σε άλλα, θα προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρομηχανικού της εξοπλισμού ή ακόμη και η αλλαγή του καυσίμου που χρησιμοποιεί (π.χ. με την υιοθέτηση του φυσικού αερίου).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί τον τρίτο πυλώνα παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, το οποίο θα συμπληρώσει το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και ένα ανάλογο πρόγραμμα που θα «τρέξει» για την αναβάθμισης δημόσιων και δημοτικών κτιρίων.
Όσον αφορά πάντως τα δημόσια κτίρια, για να αρχίσουν να υλοποιούνται ανάλογες παρεμβάσεις, θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν στον νέο ΚΕΝΑΚ ο ορισμός και οι λεπτομέρειες που αφορούν τα nZEB κτίρια, γνωστά αλλιώς ως κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.  
Κι αυτό γιατί ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2019 τα νέα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι nZEB.
Αναφορικά με το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται η υπουργική απόφαση Σταθάκη για την ενεργοποίησή του.
Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης