Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία

Με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία
Σε πρώτη φάση, πρόσβαση στο καύσιμο θα αποκτήσουν η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, τα Γρεβενά και το Μανιάκι
Τον δρόμο για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία ανοίγει η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), από την οποία θα καλυφθεί πάνω από το 50% του προϋπολογισμού του.
Έτσι, τη στιγμή που το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 21,2 εκατ. ευρώ, όπως έχει υπολογίσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) που θα το υλοποιήσει, από το ΠΔΕ θα καλυφθούν τα 12,6 εκατ. ευρώ.
Στην ένταξη του έργου αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης πρόσφατα  στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Σύμφωνα με τον  υπουργό, ο στόχος είναι οι υποδομές να είναι έτοιμες έως το 2020, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του ΤΑΡ, από τον οποίο θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.
Όπως έχει ανακοινώσει η ΔΕΔΑ, σε πρώτη φάση θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, τα Γρεβενά και το Μανιάκι.
Έτσι, ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη τριετία να έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα διανομής στις παραπάνω πόλεις.
Όσον αφορά το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης, περίπου το 10% θα καλυφθεί από τη ΔΕΔΑ, η οποία είναι θυγατρική της ΔΕΔΑ, με ίδια κεφάλαια.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την εξασφάλιση των κεφαλαίων που θα απομένουν.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει ήδη συνάψει δάνειο 48 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ, για την επέκταση του φυσικού αερίου στις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Έτσι, εκτιμά πως στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ήδη με τον πιστωτικό οργανισμό, θα μπορέσει και πάλι να εξασφαλίσει χαμηλό επιτόκιο και πολυετή περίοδο αποπληρωμής, όπως συνέβη στην πρώτη δανειοδότηση από την Τράπεζα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης