Ενέργεια

Δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ: Αντί για απελευθέρωση της αγοράς, τα κέρδη στους traders

Δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ: Αντί για απελευθέρωση της αγοράς, τα κέρδη στους traders
Το ουσιαστικό αποτέλεσμα ενός "πειράματος" χωρίς στόχο
To ζητούμενο μετά την χθεσινή (7/2) δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ δεν είναι οι ποσότητες που εξασφάλισε ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες ούτε τα μερίδια που θα διαμορφωθούν στην αγορά. 
Αν κρίνουμε από τα όσα είπε και ο κ. Ε.Μυτιληναίος προς τους αναλυτές, η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς χρειάζεται επενδύσεις που να δίνουν την δυνατότητα στους ιδιώτες παρόχους να αποκτήσουν σημαντικά μερίδια στη λιανική.
Κατά την δημοπρασία της 7ης Φεβρουαρίου 2018 πάροχοι με πολύ μικρά μερίδια στην αγορά πήραν σημαντικό τμήμα της συνολικής δημοπρατούμενης ποσότητας ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται μεταξύ άλλων για εταιρίες που λειτουργούν κυρίως ως traders, με στόχο να πουλήσουν τις ποσότητες ρεύματος που εξασφάλισαν στην δευτερογενή αγορά ή σε εξαγωγές με σημαντικό περιθώριο κέρδους σε σχέση με την Οριακή Τιμή Συστήματος.
Έτσι με την ανοχή των Θεσμών, που βλέπουν την αγορά ως μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής, κάποιοι θα "παίξουν" στην αγορά ανεβάζοντας τις τιμές για τους ενεργούς προμηθευτές και άρα για τους καταναλωτές.
Τούτου δοθέντος αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν θα λύσουν το πρόβλημα της αγοράς στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης, αλλά θα επιτρέψουν  σε κάποιους να βγάζουν κέρδη ως traders.
Για την ιστορία να πούμε ότι η Protergia πήρε την μεγαλύτερη πσοσότητα και συγκεκριμένα 90 MWh/h, ακολούθησε ο Ήρων με 60ΜWh/h και η Elpedison με 40 ΜWh/h.
Σφήνα μπήκε η NRG, η οποία είναι από τις εταιρίες που πήρε πολύ μεγάλη ποσότητα σε σχέση με το μερίδιό της στην αγορά και συγκεκριμένα 55 MWh/h.  .
Σημαντική ποσότητα πήραν και τα ΕΛΤΑ και συγκεκριμένα 40 MWh/h, ενώ ελεγχόμενα κινήθηκε η WATT+VOLT με ποσότητες της τάξης των 35 MWh/h.
Ακολούθησαν KEN και Volterra με 20 και 13 MWh/h αντίστοιχα, ενώ μικρότερες ποσότητες έλαβαν οι ΕΠΑ Αττικής (10 ΜWh/h) και ΖeniΘ (5 MWh/h). .
Η τιμή στη χθεσινή δημοπρασία NOME διαμορφώθηκε στα 41,45 MWh/h, χαμηλότερα από την τελευταία δημοπρασία του 2017, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερες απώλειες για τη ΔΕΗ και σχετικά καλύτερα περιθώρια για τους ιδιώτες.
Επί της ουσίας, όμως, δεν πρόκειται να αλλάξουν παρά ελάχιστα πράγματα και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν δίνονται λύσεις στην προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης