Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί οι Τούρκοι δεν κάνουν πίσω στην επιχείρηση δίεισδυσης στην κυπριακή ΑΟΖ - Ανέβαλαν τον ενεργειακό διάλογο με την ΕΕ

Γιατί οι Τούρκοι δεν κάνουν πίσω στην επιχείρηση δίεισδυσης στην κυπριακή ΑΟΖ - Ανέβαλαν τον ενεργειακό διάλογο με την ΕΕ
Κλειδί η διαχείριση της NAVTEX που λήγει στις 22/2/2018 - Και το Οικόπεδο 6 στο στόχαστρο
Η 22α Φεβρουαρίου του 2018 ημέρα Πέμπτη είναι η ημέρα - κλειδί για τις προθέσεις των Τούρκων καθώς λήγει η NAVTEX με την οποία έχουν δεσμεύσει την περιοχή του Οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικά γυμνάσια, αποκλείοντας παράλληλα και την δυνατότητα γεωτρήσεων από το πλοίο - γεωτρύπανο Saipem 12000 της ENI.
Αν η Άγκυρα ανανεώσει την NAVTEX τότε το πιο πιθανό είναι οι Κύπριοι, που τηρούν στάση αναμονής να ζητήσουν να παγώσει η ενταξιακή διαιδικασία της Τουρκίας στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όμως σαν όπλο και αυτό είναι αμφίβολλο, αν θα επηρεάσει τον Ερντογάν.
Γιατί αυτός γνωρίζει ότι η κρίσιμη περιοχή του Οικοπέδου 3, που συνορεύει με την ΑΟΖ του Λιβάνου, είναι διαφορετική περίπτωση με αυτή της Αιγύπτου γιατί οι Λιβανέζοι δεν την έχουν επικυρώσει.
Η Τουρκία έχει έτσι την πολυτέλεια να κινηθεί ανεξέλεγκτα και άρα οι βαθμοί ελευθερίας της για την πρόκληση μιας πρώτης έμμεσης κρίσης είναι αυξημένοι.
Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν θα χάσει οριστικά τα 3 δισ από την ευρωπαική πλευρά, ενώ όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές θα σηματοδοτήσει την πρόθεσή του για εκλογική αναμέτρηση εντός του 2018, όπως ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων στο Bloomberg.
Η αμερικανική πλευρά επίσης φαινεται να τηρεί στάση αναμονής μετά και την επίσκεψη Τίλερσον στην Ρωσία, άρα καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολλο αν μπορεί να υπάρξουν ακόμα και κάποια κράτη από την Ευρωζώνη για να παρεμποδίσουν του Τούρκους να χτίσουν μια νέα τάξη πραγμάτων που επιθυμούν σε σχέση με την διείσδυση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα σε αναβολή του ενεργειακού διαλόγου με την Ε.Ε. αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η κυβέρνηση Ερντογάν, προφασιζόμενη αδυναμία να παραστεί στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε έγκυρη κοινοτική πηγή, αν και η Άγκυρα δεν λαμβάνει υπόψη τις φραστικές παραινέσεις της Ε.Ε., καθώς δεν συνεπάγονται κυρώσεις, εντούτοις αποφάσισε να αναβάλει τον ενεργειακό διάλογο με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις από κανέναν» στο ζήτημα του φυσικού αερίου και των «νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων» που ισχυρίζεται πως έχουν τόσο η ίδια όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει ήδη απαντήσει επί της ουσίας τόσο στην προσπάθεια παρέμβασης που εκδήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για αποκλιμάκωση της έντασης (βλέπε άλλη στήλη), όσο και στις φραστικές υποδείξεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εκπροσώπων της Ε.Ε. οι οποίοι επέκριναν την τουρκική στάση.
Σε σχέση με το οικόπεδο 3, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στην ούτω καλούμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους.
Συνεπώς, σύμφωνα με την Άγκυρα, οι όποιες έρευνες, όπως και η ενδεχόμενη αξιοποίηση των φυσικών πόρων (σ.σ. της Κυπριακής Δημοκρατίας), θα έπρεπε να δρομολογηθούν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της τ/κ κοινότητας ή μετά από μια διευθέτηση του Κυπριακού.
Επί του προκειμένου, η Άγκυρα επιστράτευσε και έγγραφο προς τον ΟΗΕ, διά του οποίου είχε ενημερώσει τον Διεθνή Οργανισμό «για τα εξωτερικά όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας που καθορίστηκε από τη συμφωνία διαχωρισμού της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, η οποία υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου’ στις 21 Σεπτεμβρίου 2011».

Σε ό,τι αφορά στο νοτιοδυτικό τμήμα της θαλάσσιας περιοχής Κύπρου και κυρίως το οικόπεδο 6, η Τουρκία επιστράτευσε το έγγραφο που καταθέτει εδώ και επτά χρόνια, από το 2011, στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Ε.Ε., εν μέσω αδράνειας των κυπριακών κυβερνήσεων.
Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο απεκάλυψε ο «Φιλελεύθερος», διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16’18 «E», απέναντι δηλαδή από την Πάφο, πλησίον του Ακάμα.
Σύμφωνα με τους τουρκικούς προκλητικούς ισχυρισμούς, «οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων δεν περιφρονούν απλώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά επίσης διεκδικούν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα δυτικά του νησιού».
Εν κατακλείδι, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η θέση που η ίδια διατυπώνει και οι διεκδικήσεις της στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου «είναι συνεπείς με τους σχετικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις καθιερωμένες εθιμικές πρακτικές»...
Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να αναβάλει τον ενεργειακό διάλογο συνδέεται και με την αξίωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να γίνει δεκτός «μετά βαΐων και κλάδων» στην έδρα της Ε.Ε.
Στο κενό έπεσε  η παρέμβαση που επεχείρησε να εκδηλώσει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι, για αποκλιμάκωση της έντασης στη κυπριακή ΑΟΖ.
Κατόπιν συνεννόησης με το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Μογκερίνι ήγειρε το ζήτημα, στο πλαίσιο συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε στην κ. Μογκερίνι, στρέφοντας τα βέλη του προς τον Νίκο Αναστασιάδη και διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι εάν ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε το μυαλό του στις εκλογές και συναινούσε στη λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά, τον περασμένο Ιούλιο, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
"Σήμερα δεν θα συζητούσαμε ούτε για κρίση, ούτε για αποκλιμάκωση", ανέφερε χαρακτηριστικά στην κ. Μογκερίνι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

www.worldenergynews.gr







www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης