Ενέργεια

Σταθάκης: Επαρκούν τα χρήματα του «Εξοικονομώ» για 40.000 νοικοκυριά - Ρεκόρ 1,5 εκατ. χτυπημάτων μέσα σε δυο ώρες

Σταθάκης: Επαρκούν τα χρήματα του «Εξοικονομώ» για 40.000 νοικοκυριά - Ρεκόρ 1,5 εκατ. χτυπημάτων μέσα σε δυο ώρες
Το πρόγραμμα είναι πλήρως ηλεκτρονικό, δεν παρεμβαίνει κανείς είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Την θέση ότι τα διαθέσιμα χρήματα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’Οίκον ΙΙ» επαρκούν για 40.000 νοικοκυριά διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για το αλαλούμ που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να «πέσει» η πλατφόρμα από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της, ο κ.Σταθάκης υποστήριξε ότι το σύστημα είχε προετοιμαστεί να δεχτεί 17.000 αιτήσεις και έγιναν 1,5 εκατομμύρια χτυπήματα μέσα σε δυο ώρες.
«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει η πλατφόρμα» είπε ο κ.Σταθάκης, τονίζοντας ότι κατόπιν αυτής της εξέλιξης και της ταλαιπωρίας που υπήρξε, αποφασίστηκε η διαδικασία να γίνει εκ του ασφαλούς και οι αιτήσεις να γίνονται ανά εβδομάδα.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» έχει χρήματα για 40.000 νοικοκυριά, είναι πλήρως ηλεκτρονικό και δεν παρεμβαίνει κανείς, ενώ τόνισε ότι από το προηγούμενο πρόγραμμα υπάρχουν 35.000 εκκρεμότητες.
Όπως είπε η κυβέρνηση κάλυψε τις 20.000 εκκρεμότητες με χρήματα που εξοικονόμησε από άλλες πηγές και πρόσθεσε πως σε αυτό το πρόγραμμα εφόσον καλυφθούν οι 40.000 θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν άλλοι πόροι προκειμένουν να καλυφθούν παραπάνω αιτήσεις.
Όσον αφορά την α’ κατοικία και τους πλειστηριασμούς, τόνισε ότι η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει έως τις 31/12.
«Δεσμευόμαστε ότι η πρώτη κατοικία θα παραμείνει προστατευμένη.
Παρά τον θόρυβο η πολιτική μας είναι συνεπής.
Προστατεύεται η πρώτη κατοικία, οι πλειστηριασμοί έχουν ανοίξει για πολύ ακριβά ακίνητα και οι Έλληνες πολίτες είναι ήσυχοι ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια» τόνισε ο κ.Σταθάκης.

Αναλυτικά
Οι πόροι που έχουν διασφαλιστεί για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» καλύπτουν αριθμό ενδιαφερόμενων υπερδιπλάσιο εκείνου που μέχρι τώρα διαφαίνεται. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περί τα 17.700 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία είναι απαραίτητα για την ένταξη στο πρόγραμμα και άρα αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη για το πλήθος των ενδιαφερόμενων που έχουν δείξει ενεργό ενδιαφέρον. Συνολικά οι πόροι του προγράμματος επαρκούν για τη χρηματοδότηση τουλάχιστον 40.000 ωφελούμενων. Αν μάλιστα το ενδιαφέρον αποδειχθεί μεγαλύτερο (κάτι που δεν προκύπτει από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις) θα διασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ενδιαφερόμενων. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον Ι» είχαν αρχικά ενταχθεί 15.000 και στη συνέχεια, με πόρους που εξασφάλισε η παρούσα κυβέρνηση, άλλοι 20.000 ωφελούμενοι.
Τα παραπάνω στοιχεία υπενθύμισε σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε, σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης: Νωρίς το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού Ant1 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη και λίγο αργότερα στην εκπομπή «Η Οικονομία Στο Κόκκινο», του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5FM» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά. Ακολουθούν τα βασικά σημεία.

Για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ»

Στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» ήταν έτοιμοι να ενταχθούν, δηλαδή είχαν εκδώσει το ΠΕΑ το οποίο είναι απαραίτητο, περισσότερα από 17.000 άτομα. Άρα, περιμέναμε το σύστημα να λειτουργήσει με 17.000 άτομα. Τις πρώτες δύο ώρες, ωστόσο, έγιναν 1,5 εκατ. «χτυπήματα» και το σύστημα έπεσε. Εντοπίσαμε 60 κόμβους που έστελναν ο καθένας από 5.000 μηνύματα το οποίο διέλυσε το σύστημα. Αυτό, δεν ήταν προβλέψιμο. Όταν το πρόβλημα εξομαλύνθηκε, 4.000 άτομα ήταν μέσα και 1.500 είχαν προχωρήσει τη διαδικασία. Είχε, όμως, προηγηθεί η ταλαιπωρία του κόσμου και θεωρήσαμε ότι πρέπει να πάμε εκ του ασφαλούς και να προχωρήσουμε το πρόγραμμα ανά εβδομάδα.

Υπενθυμίζω ότι στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» οι διαθέσιμοι πόροι καλύπτουν την ένταξη 40.000 νοικοκυριών, αν και αφήσαμε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον έχουμε υπέρβαση (45.000 - 50.000 κλπ) να βρούμε επιπρόσθετους πόρους για να τους καλύψουμε όλους. Προσπαθούμε να μην μείνει απ΄ έξω κόσμος και επαναλάβουμε την τραγωδία του προηγούμενου προγράμματος. Το «Εξοικονομώ Ι» ήταν σκανδαλώδες γιατί ενέκρινε 50.000 νοικοκυριά ενώ υπήρχαν χρήματα για 15.000, οι οποίοι επιλέχθηκαν χειρωνακτικά, με διαβλητές διαδικασίες. Η δική μας κυβέρνηση κατέφερε να αξιοποιήσει πόρους από άλλες πηγές και να χρηματοδοτήσει την ένταξη άλλων 20.000 πολιτών, με αποτέλεσμα τελικά να μείνουν εκτός 15.000. Στο νέο πρόγραμμα έχουμε υιοθετήσει ένα σύστημα απολύτως ηλεκτρονικό, άρα δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, και έχουμε διασφαλίσει επαρκείς πόρους, άρα δεν θα μείνει κανένας εκτός.

Για το νόμο Κατσέλη - Σταθάκη

Ο νόμος είναι εν ισχύ μέχρι τις 31/12/2018. Έχουμε αρκετό χρόνο για την επόμενη ημέρα. Δεσμευόμαστε ότι η πρώτη κατοικία θα παραμείνει προστατευμένη. Οι μόνοι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν σε πολύ ακριβά ακίνητα. Παρά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, η πολιτική μας είναι πολύ σαφής και συνεπής. Πρώτον,  προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία με βάση το νόμο. Δεύτερον, έχουν ανοίξει οι πλειστηριασμοί, αλλά οι πλειστηριασμοί γίνονται σε πολύ ακριβά ακίνητα, Τρίτον, νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες είναι ήσυχοι ότι και μετά τις 31/12/2018 η ίδια μέριμνα που έχουμε επιδείξει μέχρι τώρα θα συνεχιστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης