Ενέργεια

Ουδέν σχόλιο από τη Noble για την πώληση αερίου στην Αίγυπτο

Ουδέν σχόλιο από τη Noble για την πώληση αερίου στην Αίγυπτο
Οι αντιδράσεις εκδηλώνονται καθώς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη»
Η Noble Energy δεν επιθυμεί να σχολιάσει οτιδήποτε που σχετίζεται με αναφορές στην Κύπρο για διαπραγμάτευση και απαιτήσεις προς την Κυβέρνηση σε σχέση με τις διαδικασίες πώλησης φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο. Αυτή ήταν η λακωνική απάντηση της αμερικανικής εταιρείας σε σχετικό ερώτημα του «Φ».
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, με δηλώσεις του στο Ραδιο Active, επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική εταιρεία έχει θέσει αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διαμοιρασμού με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να είναι συμφέρουσα η προκαταρκτική άτυπη συμφωνία με αγοραστή στην Αίγυπτο.
Στο μεταξύ, η κυπριακή πλευρά απορρίπτει έντονα ως παράλογες τις απαιτήσεις που προσπαθεί να προβάλει, μέσω της ισραηλινής κυβέρνησης, η εταιρεία Opportunity που έχει τα δικαιώματα του τεμαχίου Ισάι, το οποίο γειτνιάζει με το τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και το κοίτασμα «Αφροδίτη». Η εταιρεία, η οποία στο παρελθόν είχε ενάγει τη Δημοκρατία γιατί δεν της ανέθεσε το τεμάχιο 8 με το δικαστήριο να απορρίπτει την αγωγή, διεκδικεί από χρόνια δικαιώματα στο κοίτασμα «Αφροδίτη», με το αιτιολογικό ότι αυτό εκτείνεται και στο ισραηλινό για το οποίο έχει τα δικαιώματα. 
Αν και στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ έχει καταθέσει επισήμως αναφορά ότι δική της γεώτρηση στη νότια πλευρά του «Αφροδίτη», δηλαδή αυτήν στην ΑΟΖ του Ισραήλ, έδειξε ότι είναι μηδαμηνού περιεχομένου, επιμένει με πιέσεις προς την κυβέρνηση του Ισραήλ. Το αίτημα είναι όπως το Ισραήλ ζητήσει να μπει όρος στη διακρατική συμφωνία διαμοιρασμού ότι θα έχει λόγο στις αποφάσεις εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη». Κι αυτό επειδή, αν αντληθεί αέριο από το «Αφροδίτη», θα αφαιρείται αέριο και από την πλευρά του Ισραήλ, οπότε πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση της χώρας για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της εταιρείας. 
Ωστόσο, οι απαιτήσεις των Ισραηλινών έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει το 2013 στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ότι η γεώτρηση που διενεργήθηκε στο κοίτασμα Ισάι (είναι στα όρια με την κυπριακή ΑΟΖ και πολύ κοντά στην «Αφροδίτη» και για αυτό τον λόγο το αποκαλούσαν «Αφροδίτη 2») κατέδειξε αμελητέες και μη ανακτήσιμες ποσότητες. Οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν ήταν μόλις στα 0,6 τρισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Globes.
Οι αντιδράσεις εκδηλώνονται καθώς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη», αλλά και στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι η εταιρεία Shell επιθυμεί να κλείσει συμφωνία για την αγορά 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως από το «Αφροδίτη» και το ισραηλινό «Λεβιάθαν» για σκοπούς υγροποίησης του στο τερματικό που διαθέτει η εταιρεία στην Ιντκού της Αίγυπτου και στη συνέχεια εξαγωγής του σε άλλες αγορές. Μάλιστα, με προφανείς επικοινωνιακούς σκοπούς άσκησης πιέσεων εντός Ισραήλ, αναφέρουν ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και στη ζώνη που χωρίζει τις ΑΟΖ Ισραήλ και Λιβάνου, οπότε δεν πρέπει να γίνει τετελεσμένο μια συμφωνία με την Κύπρο χωρίς την υπεράσπιση των συμφερόντων της εταιρείας. 
Το υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ απάντησε στις δημόσιες αναφορές της Opportunity με διπλωματική γλώσσα: «Η θέση της κυβέρνησης του Ισραήλ είναι ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος απαιτεί συμφωνία μεταξύ των μερών για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των δύο χωρών στο κοίτασμα και διεξάγεται διάλογος με την Κύπρο για το θέμα».
Στο μεταξύ, χθες, το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του εκφράζει «ιδιαίτερη ανησυχία» για τις εντεινόμενες αντιδράσεις από κύκλους στο Ισραήλ για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Είναι διεθνής πρακτική, για την ανάπτυξη κοιτασμάτων τα οποία επεκτείνονται στα σύνορα γειτονικών ΑΟΖ, να προϋποτίθεται η ύπαρξη συμφωνίας συνεκμετάλλευσης μεταξύ των δύο χωρών. Ένα τέτοιο κοίτασμα είναι και το «Αφροδίτη». Για να μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξή του, θα έπρεπε να είχαμε μέχρι σήμερα υπογεγραμμένη τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν από το 2012. Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει σε καμιά τέτοια συμφωνία, σημειώνει το ΑΚΕΛ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης