Ενέργεια

Σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων - Τσίπρας: Πολύ σημαντικό έργο η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων - Τσίπρας: Πολύ σημαντικό έργο η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης
«Θα δώσουμε αναπτυξιακή δύναμη στο Νεώριο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
UPD - Πολύ σημαντικό έργο για όλη την Ελλάδα χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Σύρου, Γιώργο Μαραγκό, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς της πόλης, καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεωρίου της Σύρου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής «που καταφέραμε ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, όπως και άλλα, να το απεμπλέξουμε από γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες και εμπόδια, και να το ολοκληρώσουμε δίνοντας μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά των Κυκλάδων και ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
«Με την ολοκλήρωση και των επόμενων φάσεων του έργου στα επόμενα δύο χρόνια - σήμερα εγκαινιάζεται η πρώτη φάση του έργου - θα υπάρξει πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων που υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. σε βάθος 20ετίας.» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στους καταναλωτές, στις ΥΚΩ, καθώς το ενεργειακό κόστος μοιράζεται σε όλους τους κατοίκους της χώρας, και άρα η εξοικονόμηση δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά του συνόλου της χώρας.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το περιβαλλοντικό όφελος, την προοπτική για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενεργειακή επάρκεια.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει και φέτος την κινητήρια δύναμη στην πορεία της οικονομίας, αναφέροντςα; ότι σπάνε τα ρεκόρ χρόνο με τον χρόνο και πως οι Κυκλάδες είναι στην «ατμομηχανή» του ελληνικού τουρισμού.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Νεωρίου της Σύρου, δηλώνοντας πολύ ευτυχής που «μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες και μεγάλες δυσκολίες, καταφέρνουμε να βρούμε λύση, να ξεμπλέξουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό και να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ένα ναυπηγείο με πολύ μεγάλη παράδοση που χαρακτήριζε για δεκαετίες το νησί».
Όπως είπε, τους επόμενους 2-3 μήνες θα ξεκινήσει πάλι η δουλειά, η ζωή, η παραγωγή, στα ναυπηγεία της Σύρου.
«Αυτό θα είναι ένα δείγμα χειροπιαστό ότι πράγματι βγαίνουμε από την κρίση.
Προχωράμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο από την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων εδώ

To WEN έγραφε ότι:

Τη στιγμή που σήμερα ολοκληρώνεται επίσημα η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με τα εγκαίνια των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Σύρου, της Πάρου, της Μυκόνου και της Τήνου από τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύρο, ο ΑΔΜΗΕ «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς τα έργα των δύο επόμενων φάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 173 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο Διαχειριστής αναμένεται να ολοκληρώσει σύντομα την αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών που έχουν υποβληθεί για τα έργα της δεύτερης φάσης της διασύνδεσης, ώστε να προχωρήσει στην ανάθεσή τους.
Στόχος είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που θα συμβεί και με τα έργα της τρίτης φάσης, καθώς ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να φέρει την ολοκλήρωσή της (και επομένως την ολοκλήρωση και όλου του project) δύο χρόνια νωρίτερα.
Δηλαδή το 2020 αντί του 2022 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ, τα έργα περιλαμβάνουν τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο, όπως επίσης και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Άνδρου -Τήνου και Άνδρου - Λιβαδιού (Εύβοια).
Το δεύτερο στάδιο αναμένεται να αποπερατωθεί το 2019, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί έναν χρόνο αργότερα με την τρίτη φάση.
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο έχει προϋπολογισμό 102 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερης καλωδίωσης ανάμεσα στο Λαύριο και τη Σύρο, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία η τροφοδοσία με ρεύμα των Κυκλάδων από το ηπειρωτικό δίκτυο.    

Τέλος στην ηλεκτρική απομόνωση των Κυκλάδων

Τα σημερινά εγκαίνια της πρώτης φάσης έρχονται μετά την ολοκλήρωση με επιτυχία της δοκιμαστικής λειτουργίας των υποθαλάσσιων καλωδίων που κατασκευάσθηκαν στο πλαίσιό της.
Έτσι, για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης των εν λόγω νησιών, η Σύρος συνδέθηκε με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω του υποσταθμού του Λαυρίου, ενώ υποβρύχια καλώδια διασυνέδεσαν το νησί με την Πάρο, τη Μύκονο και την Τήνο.
Με την ηλέκτριση της διασύνδεσης της Σύρου και της Πάρου, ήδη έχουν μπει σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας οι πετρελαϊκοί μονάδες στα 2 νησιά, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα και με τη μονάδα στη Μύκονο.
Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των διασυνδέσεων που μόλις υλοποιήθηκαν, θα υπάρξει εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ από την απόσυρση των πετρελαϊκών μονάδων στα τρία νησιά.
Επομένως, με δεδομένο πως το κόστος του project αγγίζει τα 245 εκατ., η απόσβεσή του θα γίνει μέσα σε μόλις 3 χρόνια.
Παράλληλα, με την ολοκλήρωση και της τρίτης φάσης θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της διασύνδεσης, με τη σωρευτική εξοικονόμηση πόρων να υπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης