Ενέργεια

Αναδρομική μείωση από τον Απρίλιο της ΠΧΕΦΕΛ ζητούν ΕΣΑΗ και ΕΣΕΠΕΗ

Αναδρομική μείωση από τον Απρίλιο της ΠΧΕΦΕΛ ζητούν ΕΣΑΗ και ΕΣΕΠΕΗ
Με κοινή επιστολή τους, οι δύο σύνδεσμοι υποστηρίζουν πως η εν λόγω χρέωση δυσχεραίνει το ουσιαστικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) αναδρομικά από την 1η Απριλίου 2018 κατά 256 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή προϋπολογίζεται από τον ΛΑΓΗΕ ότι θα είναι το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του τρέχοντος έτους, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ οι Σύνδεσμοι Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και Εμπόρων Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ).
Στην επιστολή τους οι δυο Σύνδεσμοι τονίζουν κατ’ αρχήν ότι η επιβολή της χρέωσης προμηθευτή, δυσχεραίνει το ουσιαστικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ζητούν την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές η οποία προβλέπει τη σταδιακή μείωση της χρέωσης από την 1η Απριλίου του 2018, έως ότου εισαχθούν τα πράσινα πιστοποιητικά.   
Οι δυο Σύνδεσμοι αναφέρουν ότι η επινόηση της ΠΧΕΦΕΛ συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την ασφάλεια της μη μετακύλισης του πρόσθετου κόστους από τον δεσπόζοντα προμηθευτή, δηλαδή τη ΔΕΗ, και κατ’ επέκταση από τους ανταγωνιστές.
Πέραν αυτών με την επιστολή αμφισβητούνται οι εκτιμήσεις βάσει των όποιων γίνεται από τον ΛΑΓΗΕ ο προϋπολογισμός του πλεονάσματος του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2018, ενώ ασκείται έμμεση πλην σαφής κριτική στο γεγονός ότι η ΡΑΕ προχώρησε σε μείωση ΕΤΜΕΑΡ κατά 50 εκατ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017.   
Οι δυο Σύνδεσμοι υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ θα πρέπει να καλύπτεται από εισροές όπως τα έσοδα του ΗΕΠ, το ΕΤΜΕΑΡ και η πώληση πιστοποιητικών εγγύησης προέλευσης όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ και διεθνώς.

Αμφισβήτηση εκτιμήσεων για ΟΤΣ

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, με την επιστολή αμφισβητείται η παραδοχή ότι η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος για το 2018 θα είναι 50 ευρώ/MWh, καθώς και ότι οι τιμή των δικαιωμάτων ρύπων θα είναι 10 ευρώ ανά τόνο όπως υποστηρίζει ο ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με τους δυο Συνδέσμους η μέση ΟΤΣ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 52 ευρώ/MWh όπως προέβλεπε ο ΛΑΓΗΕ στο Δελτίο του Δεκεμβρίου του 2017, ενώ ως τιμή υπολογισμού για τα δικαιώματα ρύπων τα οποία έχουν μια συνεχή ανοδική πορεία θα πρέπει να οριστούν τα 13 ευρώ ανά τόνο.
Μάλιστα σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ όπως αυτές παρουσιάζονται στο Δελτίο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου βασίζονται σε ιδιαίτερα συντηρητικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για κρίσιμα μεγέθη που τελικά επηρεάζουν ουσιαστικά το προβλεπόμενο πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2018 και κατ’ επέκταση θέτουν σημαντικά εμπόδια στην μείωση της ΠΧΕΦΕΛ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης