Ενέργεια

Θεσμικό κενό για τη συμμετοχή στην αγορά των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ μετά την απόσχιση

Θεσμικό κενό για τη συμμετοχή στην αγορά των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ μετά την απόσχιση
Η ΔΕΗ έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, έχοντας ήδη αναθέσει σε σύμβουλο να το αναλύσει και να βρει την αποτελεσματικότερη “φόρμουλα” αντιμετώπισής του
Μετέωρη αφήνει από νομικής άποψης το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, όπως τουλάχιστον αυτό κατατέθηκε στη Βουλή, τη συμμετοχή της “Μελίτη Ι”, “Μεγαλόπολη ΙΙΙ”, “Μεγαλόπολη IV” στην ηλεκτροπαραγωγή και τον ΗΕΠ, μετά την απόσχιση των εν λόγω μονάδων από τη ΔΕΗ.
Ο λόγος είναι πως, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης, οι μονάδες θα εισφερθούν στις δύο καινούριες θυγατρικές που θα συστήσει η επιχείρηση, οι οποίες θα έχουν νέα ΑΦΜ.
Επομένως, οι δύο αυτές εταιρείες δεν θα είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα τόσο του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν να λειτουργήσουν στην αγορά.
Με δεδομένο πως το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει κάποια πρόνοια για το ζήτημα, τυπικά οι δύο θυγατρικές θα πρέπει να αιτηθούν την εγγραφή τους στα σχετικά μητρώα αφότου συσταθούν – μία χρονοβόρα διαδικασία, η οποία είναι αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν αυτές θα πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση των μονάδων.
Έτσι κι αλλιώς, η εκκρεμότητα που υπάρχει αναφορικά με τις επιμέρους περιβαλλοντικές άδειες λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ, κάνει την υποβολή αίτησης να ξεφεύγει από την παραδοσιακή διαδικασία.
Με βάση τα παραπάνω, η διαφαινόμενη λύση για να ξεπερασθεί ο σκόπελος είναι να υπάρξει νομική βελτίωση στο νομοσχέδιο, το οποίο ξεκινά να συζητείται από σήμερα στη Βουλή.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, έχοντας ήδη αναθέσει σε σύμβουλο να το αναλύσει και να βρει την αποτελεσματικότερη “φόρμουλα” αντιμετώπισής του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης