Ενέργεια

«Πράσινο φως» από τη ΡΑΕ στην εγκατάσταση 70 σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε νησιά

«Πράσινο φως» από τη ΡΑΕ στην εγκατάσταση 70 σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε νησιά
Την ανάπτυξη του δικτύου, η ύπαρξη του οποίου εκτιμάται πως θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, θα υλοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ
Την έγκριση από τη ΡΑΕ εξασφάλισε ο ΔΕΔΔΗΕ, για την εγκατάσταση 70 δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στα νησιά.
Μάλιστα, η απόφαση βρίσκεται ήδη στον Διαχειριστή, ενώ σύντομα αναμένεται να αναρτηθεί και στη Διαύγεια.
Το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει ο ΔΕΔΔΗΕ αφορούσε την τοποθέτηση 100 - 150 σταθμών στη νησιωτική Ελλάδα.
Ωστόσο, η Αρχή αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για 70 θέσεις φόρτισης, ώστε να μην εξαλειφθούν τα περιθώρια στον ανταγωνισμό, αλλά και να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές.
Έτσι, το προβλεπόμενο κόστος αναμένεται να είναι μικρότερο από 0,5 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει υποβάλει στην Αρχή ένα ανάλογο σχέδιο και για την ηπειρωτική Ελλάδα, με σκοπό την εγκατάσταση 1.000 – 1.500 δημόσιων σταθμών έως το 2020.
Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο να αναλάβει εκείνος τη δημιουργία ενός πρώτου βασικού δικτύου σταθμών φόρτισης, καθώς η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας είναι προς το παρόν πάρα πολύ μικρή, ώστε να προχωρήσει κάποιος ιδιώτης στην επένδυση.

Εμπόδιο η έλλειψη σταθμών φόρτισης

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η έλλειψη σταθμών φόρτισης εμποδίζει την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών Ι.Χ., καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο (έως ανέφικτο) να εξασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες τους την τροφοδοσία των οχημάτων τους στις διαδρομές εκτός πόλης.
Έτσι, μόνο με τη δημιουργία ενός έστω και υποτυπώδους δικτύου, θα μπορέσει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος και να αυξηθούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε τέτοιο βαθμό, ώστε στη συνέχεια οι ιδιώτες να πάρουν τη σκυτάλη στην περαιτέρω «πύκνωση» του δικτύου.
Από την άλλη πλευρά, τα σχέδια του ΔΕΔΔΗΕ σημαίνουν πως το κόστος μοιράζεται σε όλους τους καταναλωτές, ως μέρος της χρέωσης χρήσης δικτύου.
Επομένως, για να υλοποιηθούν, είναι απαραίτητη η έγκριση της ΡΑΕ.
Πάντως, η αξιολόγηση του σχεδίου του ΔΕΔΔΗΕ για την ηπειρωτική χώρα είναι πιο περίπλοκη, αφού για να αποφασίσει η ΡΑΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη της αρκετές παραμέτρους, όπως τη γεωγραφική κατανομή τους, αλλά και την ενδεχόμενη επίδραση στον ανταγωνισμό.
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο «κύμα» των 70 φορτιστών στα νησιά θεωρείται «πιλότος», ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί και με ποιους όρους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης