Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: "Καθαρή έξοδος στα ενεργειακά" - Μέχρι το 2020 η χρέωση προμηθευτή, ολοκλήρωση των ΝΟΜΕ το 2019

Σταθάκης:
Τι είπε ο Υπουργός κατά την έξοδο από την διαπραγμάτευση
Ικανοποιημένος από την έναρξη διαπραγμάτευσης για την πορεία της ΔΕΠΑ εμφανίστηκε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπάρξει συμφωνία με βάση το σχεδιό του.Δήλωσε δε χαρακτηριστικά : " Θα υπάρξει καθαρή έξοδος στα ενεργειακά"
Παράλληλα σημείωσε ότι το ΠΧΕΦΕΛ με προσαρμογές θα διατηρηθεί μέχρι το 2020, ενώ τα ΝΟΜΕ τελειώνουν το 2019.
Σχετικό νομοθέτημα για την αντικαταστασή τους θα υπάρξει εν ευθέτω χρόνω.
Σημείωσε επίσης ότι η συνολική οφειλή των ΕΛΤΑ στην ΔΕΗ είναι της τάξης των 50 εκατ ευρώ.

Αναλυτικά:
Τη διατήρηση της χρέωσης προμηθευτή μέχρι το 2020 (όπως έχει γράψει ήδη το worldenergynews.gr ) με σταδιακή ωστόσο μείωση της σχετικής επιβάρυνσης συμφώνησε το ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των θεσμών κατά τη σημερινή συνάντηση.
Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας εξερχόμενος της συνάντησης, η χρέωση στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, συμφωνία υπήρξε και στο θέμα δημοπρασιών ΝΟΜΕ οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα αποκλιμακωθούν σταδιακά οι δημοπρατούμενες ποσότητες ενώ ο ακριβής τρόπος μείωσης θα νομοθετηθεί τον Ιούνιο στη Βουλή.
Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο υπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει το σχέδιο που έχει υποβάλει το ΥΠΕΝ, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι θα επέλθει συμφωνία.
«Καταθέσαμε την πρότασή μας, εκτιμούμε πως θα υπάρξει κατάληξη μέχρι το Σάββατο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης έκανε αναφορά και στο θέμα των οφειλών των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ, η οποία κόστισε 50 εκατ. ευρώ. Όπως είπε για το θέμα έχει βρεθεί λύση, καθώς έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόδοσή τους.

Νωρίτερα:

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις είναι και δυο και αφορούν κατ’ αρχήν τις ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών εταιριών και δεύτερον την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του 65% της ΔΕΠΑ, αλλά και του 17% της ΔΕΗ τέθηκαν χθες το βράδυ (15/5) σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ενώ όλα δείχνουν ότι τα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή τα ΝΟΜΕ και το ΠΧΕΦΕΛ (χρέωση προμηθευτή) δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, τα πράγματα δεν θα είναι εξίσου απλά σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.     
Πιο συγκεκριμένα μπορεί τα πράγματα να έχουν πάρει το δρόμο τους σε ότι αφορά τον ΔΕΣΦΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, όμως παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ όλες οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, αν και δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση, έλεγαν ότι έχουν κλείσει οι συμφωνίες με την ΕΝΙ για την πώληση του 49% της ZeniΘ με παράλληλη διατήρηση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στη δραστηριότητα των δικτύων, και με την Shell για την εξαγορά του ποσοστού της στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κλείσει και τα διαδικαστικά θέματα των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ.

Υπό διαπραγμάτευση το μέλλον της ΔΕΠΑ

Ωστόσο ανοικτό και προς συζήτηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών παραμένει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ίδιας της ΔΕΠΑ, την οποία έχει παγώσει ο κ. Σταθάκης επιδιώκοντας να περάσει το δικό του εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας holding  που θα εισαχθεί μελλοντικά στο Χρηματιστήριο και κάτω από την οποία θα δημιουργηθούν τρεις θυγατρικές για την εμπορία, τα δίκτυα και τις διεθνείς διασυνδέσεις.
Το σχέδιο Σταθάκη στο οποίο φαίνεται να έχει αντιρρήσεις ο μέτοχος του 35% της ΔΕΠΑ, δηλαδή τα ΕΛΠΕ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά χθες το απόγευμα στα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών και σήμερα θα πρέπει να το υποστηρίξει ο ίδιος ο υπουργός απαντώντας στο κύριο ερώτημα που είναι πως θα καλυφθούν τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί ως έσοδα από την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ.
Όσο δε για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, είναι ένα θέμα που το υπουργείο θεωρεί πως δεν μπορεί να συζητηθεί στην παρούσα φάση όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη μετασχηματισμό της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά τα δύο θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού δηλαδή τα ΝΟΜΕ και η κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ, παρότι έχουν έντονα τεχνικό χαρακτήρα είναι κρίσιμα γιατί ακουμπούν κατ’ αρχήν στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και δεύτερον στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, αφού εάν καταργηθεί το ΠΧΕΦΕΛ στο τέλος του 2018 όπως προβλέπει η προηγούμενη συμφωνία με τους Θεσμούς, θα πρέπει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές υπέρ των ΑΠΕ.

«Κόκκινη γραμμή» οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Ο κ. Σταθάκης αποκλείει οποιοδήποτε σενάριο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος, οπότε η διαπραγμάτευση θα πρέπει να καταλήξει σε κάποιο νέο είδος χρέωσης που να διασφαλίζει μεν ότι ο λογαριασμός ΑΠΕ δεν θα καταστεί και πάλι ελλειμματικός αλλά το κόστος θα πληρωθεί από κάποιο ενδιάμεσο κρίκο της αλυσίδας της αγοράς ηλεκτρισμού και όχι από τους τελικούς καταναλωτές.
Αυτό βεβαίως φέρνει απέναντι στο υπουργείο τόσο τις ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρισμού όσο και τη ΔΕΗ, η οποία πάντως σήκωσε χωρίς πολλές διαμαρτυρίες τα 320 εκατ. ευρώ που ήταν το κόστος του ΠΧΕΦΕΛ για το 2017.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΧΕΦΕΛ με τη σημερινή ή κάποια αντίστοιχη μορφή (δηλαδή χωρίς να χτυπάει απευθείας στον τελικό καταναλωτή) θα διατηρηθεί όλο το 2019.  
Όσο για τα ΝΟΜΕ κατά την αυριανή συνάντηση θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός σταδιακής μείωσης τους από το 2019 παράλληλα με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, αν και από την πλευρά των Θεσμών υποστηρίζεται ότι τα ΝΟΜΕ πρέπει να μετασχηματιστούν και να διαμορφωθούν με βάση την υδροηλεκτρική παραγωγή.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καταργηθούν με την έναρξη λειτουργίας του Target Model και να ενσωματωθούν στην προθεσμιακή αγορά που θα λειτουργήσει τότε, δηλαδή από τα μέσα του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης