Ενέργεια

Στη σύναψη διμερών συμβολαίων με πελάτες της Υψηλής Τάσης από τις αρχές του 2019 προσανατολίζεται η ΔΕΗ

Στη σύναψη διμερών συμβολαίων με πελάτες της Υψηλής Τάσης από τις αρχές του 2019 προσανατολίζεται η ΔΕΗ

Καθοριστικοί παράγοντες γι’ αυτή την απόφαση αποτελούν η εφαρμογή του Target Model και η πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης

Διαφορετικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, λόγω των διμερών συμβολαίων και τις άλλες ανακατατάξεις που θα φέρει από την άνοιξη του 2019 η εφαρμογή του target model, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, προβλέπει η ΔΕΗ.
Αυτό προκύπτει από τις επεξηγήσεις που δίνει η ίδια η εταιρία, σε κείμενο που συνοδεύει την σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου προς την έκτακτη γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου, με την απόφαση για τη διαμόρφωση των τιμολογίων στην Υψηλή Τάση. Πρόκειται για την απόφαση που παρατείνει ως τις 28/2/2019 την ισχύ των τιμοκαταλόγων για πελάτες Υψηλής Τάσης διετίας 2016-2017, συμπεριλαμβανομένης και την έκπτωσης όγκου όπως αυτή διαμορφώνεται από την απόφαση της 7ης Δεκεμβρίου 2015 για τις εκπτώσεις όγκου επί των ανταγωνιστικών χρεώσεων ισχύος και ενέργειας με βάση τη συνολική κατανάλωση της παροχής ή των παροχών στην Υψηλή Τάση κάθε εταιρίας ή ομίλου εταιριών.

Τα ποσοστά εκπτώσεων

Οι εκπτώσεις αυτές διαμορφώνονται  ως εξής:
•    Για συνολική ετήσια κατανάλωση έως και 10 GWh, μηδενική έκπτωση
•    Για κατανάλωση άνω των 10 Gwh έως και 50 Gwh, έκπτωση 4%.
•    Για πάνω από 50 Gwh έως και 200 Gwh, έκπτωση 6%
•    Για πάνω από 200 Gwh έως και 400 Gwh, έκπτωση  8%
•    Για πάνω από 400 Gwh έως και 700 Gwh, έκπτωση 10%
•    Για πάνω από 700 έως και 1.000 Gwh, έκπτωση 12%.
Για τους πελάτες εκείνους της Υψηλής Τάσης των οποίων η κατανάλωση υπερβαίνει τις 1.000 Gwh ετησίως της παροχής ή των παροχών κάθε εταιρίας ή ομίλου εταιριών, το ΔΣ της ΔΕΗ εισηγείται να εξουσιοδοτηθεί από τη γενική συνέλευση για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. 
Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν δύο βασικά πελάτες: η Αλουμίνιον της Ελλάδος με κατανάλωση άνω των 2.000 Gwh και η ΛΑΡΚΟ με κατανάλωση άνω των 1.000 Gwh ετησίως, για τους οποίους έχουν εγκριθεί ειδικές εκπτώσεις όγκου.

Νέα φιλοσοφία

Μετά τον Φεβρουάριο του 2019 πάντως η ΔΕΗ φαίνεται να προσανατολίζεται στην υιοθέτηση άλλης προσέγγισης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο επεξηγηματικό κείμενο, που συνοδεύει τη σχετική εισήγηση του ΔΣ προς την έκτακτη γενική συνέλευση αναφέρει τα εξής :
«Η ΔΕΗ σήμερα βρίσκεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον με σειρά δομικών αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η πορεία υλοποίησης και η συνέπεια τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για τη ΔΕΗ, η οποία, μετά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του λιγνιτικού της δυναμικού και με την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που προβλέπεται να ισχύσει από την Άνοιξη του 2019 στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας (Target Model – Θέσπιση Προθεσμιακής Αγοράς Ενέργειας), το οποίο θα επιτρέψει διμερή συμβόλαια μεταξύ Παραγωγού και τελικού καταναλωτή, δεν θα αποτελεί πλέον το μοναδικό Προμηθευτή για Πελάτες Υψηλής Τάσης
Δυνατότητα διαμόρφωσης νέας τιμολογιακής πολιτικής για τους πελάτες της υψηλής τάσης θα υπάρξει μετά την άρση των ως άνω αβεβαιοτήτων και το ξεκαθάρισμα του τοπίου με την αποεπένδυση και την οριστικοποίηση των όρων του νέου μοντέλου της αγοράς. Εκτιμάται ότι μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2019 θα υπάρξει πλέον καθαρή εικόνα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης