Ενέργεια

Ποιοι είναι οι δύο Τσέχοι «μνηστήρες» των λιγνιτικών μονάδων που μπήκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού

Ποιοι είναι οι δύο Τσέχοι «μνηστήρες» των λιγνιτικών μονάδων που μπήκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού

Οι τέσσερις μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι, αν στο μεταξύ δεν προκύψουν συνεργασίες, με τους δύο τσεχικής προέλευσης επιχειρηματικούς οίκους στη μάχη για τις λιγνιτικές μονάδες σε Μελίτη και Μεγαλόπολη

Δύο εταιρείες τσεχικής «καταγωγής», οι Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) και η Indoverse (Chech) Coal Investments, που έχουν οικοδομήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εν πολλοίς επενδύοντας στον λιγνίτη, ήρθαν να προστεθούν στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις (και τον κινεζικό «εταίρο» του Ομίλου Κοπελούζου), οι οποίοι ήταν περίπου δεδομένο πως θα έδιναν το «παρών» στην πρώτη φάση της αποεπένδυσης.
Έτσι, οι δυνητικοί υποψήφιοι επενδυτές για τις μονάδες της ΔΕΗ ανέρχονται σε έξι, όπως αποκάλυψε το World Energy News χθες (21/6), με το ενδιαφέρον μάλιστα από το εξωτερικό να περιλαμβάνει τελικά και επιχειρήσεις από χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Είναι προφανές, πως η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στέφεται με επιτυχία, τόσο ως προς τον αριθμό των ενδιαφερομένων επενδυτών όσο και σε σχέση με την ειδική βαρύτητα του καθενός απ’ αυτούς.
Και ενώ οι τέσσερις ελληνικοί όμιλοι που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό της ΔΕΗ είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας και εγνωσμένου κύρους, το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στους δύο Τσέχους διεκδικητές που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο. 
Αξίζει να σημειωθεί λοιπόν πως μερικά από τα χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι EPH και Indoverse (Check) Coal Investments (η οποία ανήκει στον όμιλο της Seven Energy) υποδεικνύουν πως το ενδιαφέρον τους κάθε άλλο παρά φιλολογικό είναι.
Πρώτα και καλύτερα, το γεγονός ότι στη στρατηγική της επέκτασής τους κεντρικό ρόλο έχει διαδραματίσει και θα συνεχίζει να διαδραματίζει η εξαγορά υφιστάμενων (και συχνά γερασμένων) μονάδων λιγνίτη στην Ευρώπη.
Κάτι που σημαίνει πως η αποεπένδυση (στο πλαίσιο της οποία δεν πωλείται μόνο η σύγχρονη μονάδα της Μελίτης, αλλά και τα παλιότερα εργοστάσια στη Μεγαλόπολη) είναι «κομμένη και ραμμένη» στις επιχειρηματικές τους κινήσεις.
Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή καταγωγή των δύο εταιρειών σημαίνει πως η παραπάνω στρατηγική έχει χαραχθεί με απόλυτη επίγνωση της πολιτικής που έχει χαράξει η Ε.Ε. για τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχει αποφασίσει για τη μείωση του μεριδίου τους στην ηλεκτροπαραγωγή.

Περιοριστικά μέτρα που δεν έχουν αποθαρρύνει τις επενδύσεις τους στον λιγνίτη – με την EPH να συμμετέχει για παράδειγμα μόλις τον Δεκέμβριο του 2017 στην εξαγορά μίας μονάδας και ενός λιγνιτωρυχείου στην Ουγγαρία, και την Seven Energy να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τσεχική CEZ για την εξαγορά ενός λιγνιτικού σταθμού στο βορειοδυτικό μέρος της χώρας (Počerady).
Μάλιστα, όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με την υψηλή κεφαλαιακή τους επάρκεια, καθώς τα έσοδα της ΕPΗ ανήλθαν στα 6 δισ. ευρώ το 2017, ενώ τα αδιανέμητα κέρδη της Seven Energy άγγιξαν την ίδια χρονιά τα 284 εκατ. ευρώ.
Ποσά που δείχνουν πως μπορούν κάλλιστα να ανταπεξέλθουν στο τίμημα που θα διαμορφωθεί.

Το προφίλ των Τσέχων διεκδικητών

Από την άλλη πλευρά, τα παραπάνω ποσά δείχνουν επίσης πως η EPH είναι σαφώς η πιο εύρωστη από τις δύο.
Για την ακρίβεια, η Energeticky a Prumyslovy Holding είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς εκτός την Τσεχία, τα περιουσιακά στοιχεία που έχει υπό την κυριότητά της (αξίας 12,8 δισ. ευρώ) επεκτείνονται στη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, μονάδες βιομάζας, σταθμούς αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς και υποδομές διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Έτσι, αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή θερμότητας στην Τσεχία, τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στη Σλοβακία, ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στη Γερμανία.
Ο Όμιλος περιλαμβάνει 50 εταιρείες και απασχολεί περίπου 25.000 εργαζομένους.
Ανήκει σχεδόν καθ’ ολοκληρία (94%) στον δισεκατομμυριούχο 43χρονο δικηγόρο Daniel Kretinsky, συνιδιοκτήτη της Σπάρτα Πράγας και μεγιστάνα του τσεχικού Τύπου.
Εξίσου θεαματική με την άνοδό του στον τομέα της ενέργειας ήταν και η άνοδός του στον χώρο των Media, αφού μόλις το 2014 αγόρασε την Czech Media Invest από την ελβετική Ringier και τον γερμανικό Axel Springer.
Τελευταία, ο Kretinsky επεκτείνεται και στη Γαλλία, με την απόκτηση  του γαλλικού περιοδικού Εlle και διάφορους τίτλους του ομίλου Lagardere.
Aνταγωνιστής του στη τσεχική αγορά - και τώρα αντίπαλός του και στη διεκδίκηση των μονάδων της ΔΕΗ- είναι ο επίσης δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Pavel Tykac, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας μέσω της Seven Energy, στον όμιλο της οποίας ανήκει η Indoverse (Check) Coal Investments Ltd, που έχει έδρα την Κύπρο.
H Seven Energy έχει τις ρίζες της στον παραδοσιακό κλάδο της  ενέργειας, ξεκινώντας σαν εταιρία εξόρυξης στη Βόρειο Βοημία, όπου βρίσκονται τα δύο μεγάλα λιγνιτικά πεδία του ομίλου, ČSA and Vršany.
Το 2013 αγόρασε τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού Chvaletice και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τσεχική CEZ για την εξαγορά του λιγνιτικού σταθμού στο Počerady.
Μόνος ιδιοκτήτης του ομίλου είναι ο ανεξάρτητος επιχειρηματίας Pavel Tykač, ο οποίος ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 πουλώντας υπολογιστές και σήμερα είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στα ορυχεία άνθρακα, στη λιγνιτική  ηλεκτροπαραγωγή και το real estate στην Τσεχία.
Με τέσσερις συνεργάτες του ίδρυσε την Motoinvest, η οποία ειδικεύτηκε  στις εχθρικές εξαγορές κατά την περίοδο των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων στην Τσεχία.
Τα μεγαλύτερα περιουσιακά του στοιχεία είναι δύο εταιρίες εξόρυξης άνθρακα, τις οποίες διαχειρίζεται μέσω της Indoverse Czech Coal Investments.
Η εταιρία χαρτοφυλακίου του ομίλου, η Seven Energy Ηolding στοχεύει να επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκέςμονάδες ηλεκτρισμού που τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα.
Πάντως, στην πρώτη του απόπειρα να επεκταθεί εκτός Τσεχίας ο Pavel Tykac έχασε από την ΕΡΗ του Daniel Kretinsky, ο οποίος κέρδισε στον διαγωνισμό για την πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων στη Γερμανία.
Η συμμετοχή των τσεχικών εταιρειών προσδίδει αναμφισβήτητα άλλη δυναμική στον διαγωνισμό, σε συνδυασμό με το «ειδικό βάρος» τόσο των εγχώριων «παικτών», όσο και της κινεζικής Beijing Guohua Power, που προέκυψε από τη συγχώνευση των λιγνιτικών μονάδων της Shenhua Group και της China Guodian Group, η οποία «κατέβηκε» με τον Όμιλο Κοπελούζου (μέσω της θυγατρικής του Ομίλου, Damco Energy).
Εξάλλου, η ΓΕΚ Τέρνα, η Ελβαλχαλκόρ του Ομίλου Βιοχάλκο και η Μυτιληναίος, που υπέβαλαν αυτόνομα μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας και της ηλεκτροπαραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης