Ενέργεια

Στην σκιά της εμπορικής διαμάχης η αγορά - Πως κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενέργειας

Στην σκιά της εμπορικής διαμάχης η αγορά  - Πως κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενέργειας

Οι spot τιμές ενέργειας μειώθηκαν λόγω της εξασθένησης της ζήτησης, καθώς η χαμηλή παροχή αιολικής ενέργειας καλύφθηκε από την αύξηση της θερμικής και υδροηλεκτρικής ισχύος

Ο γερμανικός δείκτης ενέργειας υποχώρησε απότομα την Παρασκευή 5/7/2018 στην ευρωπαϊκή αγορά χονδρικής, διευρύνοντας τις πρωινές απώλειες ακολουθώντας την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του άνθρακα σε μια ασταθή συνεδρίαση.
Οι traders εκτιμούν ότι η ενέργεια  δέχθηκε πλήγμα από τις απώλειες των τιμών των καυσίμων και την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία κλιμακώθηκε με τους δασμούς, επισκιάζοντας την παγκόσμια οικονομία.
Η γερμανική ισχύς βάσης για το 2019 ήταν 5,3% χαμηλότερη στα 41,85 ευρώ (49,13 δολάρια) / MWh επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία στις 27 Ιουνίου.
Η ισοδύναμη θέση Γαλλίας Cal'19 παρέμεινε αμετάβλητη στα 49,25 ευρώ, 5 σεντ λιγο χαμηλότερα από το υψηλό όλων των εποχών.
Ο ευρωπαϊκός άνθρακας AP12 για παράδοση το 2019 μειώθηκε κατά 0,7% στα 90,7 δολάρια ανά τόνο. Η σύμβαση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική ζήτηση στην παγκόσμια αγορά άνθρακα.
Οι ευρωπαϊκές τιμές εκπομπών άνθρακα για το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018 έμειναν πολύ χαμηλότερες στα 15,67 ευρώ ανά τόνο.
Οι spot τιμές ενέργειας μειώθηκαν λόγω της εξασθένησης της ζήτησης, καθώς η χαμηλή παροχή αιολικής ενέργειας καλύφθηκε από την αύξηση της θερμικής και υδροηλεκτρικής ισχύος.
Η γερμανική OTC βασική ισχύς από τη Δευτέρα ήταν 0,9% έως την παράδοση της Παρασκευής στα 45,5 ευρώ / MWh, ενώ η αντίστοιχη γαλλική σύμβαση μειώθηκε κατά 7,1% στα 48,75 ευρώ.
Η ζήτηση ενέργειας στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία πιθανότατα θα μειωθεί στα 122,1 gigawatts (GW) τη Δευτέρα από 122,9 GW την Παρασκευή, η οποία είναι συνήθως μια ημέρα χαμηλής ζήτησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.
Η ζήτηση στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υποχωρήσει σε ένα μέσο όρο 117,8 GW, λόγω των διακοπών.
Η παροχή αιολικής ενέργειας  στη Γερμανία πιθανότατα θα μειωθεί σε 11,2 GW τη Δευτέρα από 11,7 και θα κυμανθεί μεταξύ αυτού του επιπέδου και 4,5 GW κάθε μέρα για το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Ωστόσο, τα στοιχεία από το χρηματιστήριο EEX έδειξαν ότι οι θερμικές γεννήτριες στη Γερμανία και την Αυστρία σκοπεύουν να αυξήσουν τη χρήση της δυναμικότητας και η γαλλική πυρηνική διαθεσιμότητα αυξήθηκε επίσης, όπως και τα ελβετικά επίπεδα αλπικών δεξαμενών νερού που τροφοδοτούν υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει μειώσει τα επίπεδα του ύδατος στον ποταμό Ρήνο, μια μεγάλη αρτηρία μεταφοράς για ξηρά φορτία χύμα και την ενέργεια  στην νοτιοδυτική Γερμανία.
Όμως, η EnBW, η οποία εκμεταλλεύεται εργοστάσια άνθρακα στην περιοχή, δήλωσε ότι δεν έχει βιώσει ελλείψεις λόγω των χαμηλότερων επιπέδων φόρτωσης φορτηγών μεταφοράς.


www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης