Ενέργεια

Ισχυρό ενδιαφέρον από ΗΠΑ για τερματικό LNG στην Κύπρο

Ισχυρό ενδιαφέρον από ΗΠΑ για τερματικό LNG στην Κύπρο

Η NAVIGAS CARRIER INC ανήκει στον όμιλο της εισηγμένης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, Petrogress Inc, με έδρα τη Νέα Υόρκη

Δυναμικά μπαίνει στον τομέα του φυσικού αερίου η αμερικανική Petrogress Inc, που μετά τη δημιουργία θυγατρικής στην Κύπρο και τον σχεδιασμό για δημιουργία ενεργειακού λιμανιού στο Βασιλικό σε συνεργασία με την κυπριακή EDT Offshore, προχωρά εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της και για διεκδίκηση του έργου εγκατάστασης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό.

Επίσης ενδιαφέρεται έντονα και για τον διαγωνισμό που αναμένεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για προμήθεια LNG για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, μέσω της επίσης αμερικανικής NAVIGAS CARRIER INC που διαχειρίζεται πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο. Η NAVIGAS CARRIER INC ανήκει στον όμιλο της εισηγμένης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, Petrogress Inc, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή, μεταφορά και διύλιση πετρελαίου κυρίως στην Αμερική, Δ. Αφρική και τη Μεσόγειο.Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του στόλου τους πλέει με βάση το λιμάνι του Πειραιά, απ΄ όπου γίνεται και η διαχείρισή του με γραφεία μεταξύ άλλων και στην Κύπρο.

Η Petrogress Inc ίδρυσε πέρσι θυγατρική εταιρεία με έδρα την Κύπρο, με σκοπό τη συμμετοχή της στην κατασκευή του ενεργειακού λιμένα στο Βασιλικό, γνωστού ως «Βασιλικό -2» ενώ έχει υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την κυπριακή εταιρεία EDT Offshore, που εξειδικεύεται και παρέχει υποδομή, στόλο και υπηρεσίες εξυπηρέτησης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας και αλλού, για συνεργασία σε ενεργειακά έργα στην Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μεγέθους εταιρεία, που μετά τη δημιουργία βάσης στην Κύπρο με επίλεκτα επιτόπια στελέχη ως επικεφαλής της, εκδηλώνει ανοικτά το ενδιαφέρον της για διεκδίκηση και των δύο έργων, που αφορούν τους υδρογονάνθρακες.

Δηλαδή του έργου της δημιουργίας του ενεργειακού λιμανιού στο Βασιλικό, όπου αναμένεται να εγκατασταθούν μέχρι και δύο οργανισμοί που θα εξυπηρετούν τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και σε αυτές του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ενδεχομένως μελλοντικά και του Λιβάνου, αλλά και του εφοδιασμού της Κύπρου με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο πρώτος διαγωνισμός, για τη δημιουργία πλωτής μονάδας αποθήκευσης και προμήθειας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, που συγχρηματοδοτείται με πέραν των €100 εκατ. μετά από σειρά καθυστερήσεων, αναμένεται να προκηρυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ο διαγωνισμός για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται πριν το τέλος του έτους.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης