Ενέργεια

Τέλος στην καταχρηστική ηλεκτροδότηση με το χαμηλό αγροτικό τιμολόγιο βάζει η ΔΕΗ – Εκκαθαρίζει το μητρώο αγροτών

Τέλος στην καταχρηστική ηλεκτροδότηση με το χαμηλό αγροτικό τιμολόγιο βάζει η ΔΕΗ –  Εκκαθαρίζει το μητρώο αγροτών

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στο προνομιακό τιμολόγιο άρδευσης να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να παραμείνουν στο πρόγραμμα

Αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «μαϊμού» αγροτικών τιμολογίων προτίθεται να λάβει η ΔΕΗ στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του μητρώου των αγροτών που ηλεκτροδοτούνται με προνομιακό τιμολόγιο για άρδευση.
Έτσι οι «αγρότες» είναι αντιμέτωποι είτε με μονομερή από τη ΔΕΗ καταγγελία της σύμβασης τους είτε με «μετάταξη» σε κατά πολύ ακριβότερο επαγγελματικό τιμολόγιο, είτε ακόμη και με διακοπή της ηλεκτροδότησης τους εάν έως το τέλος Σεπτεμβρίου δεν προσκομίσουν στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή υποστηρίζει ότι η αύξηση του κόστους για τους αγρότες μπορεί να φθάνει και το 40%.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση της μετάταξης σε άλλο τιμολόγιο των αγροτών που δεν θα προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα, τότε από 68 ευρώ/MWh που πληρώνουν σήμερα στη χαμηλή τάση χωρίς να έχουν χρεώσεις μεταφοράς και δικτύου αλλά και με χαμηλά ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ θα πάνε σε επαγγελματικό τιμολόγιο με χρέωση ενέργειας τα 82,59 ευρώ ανά MWh, συν χρέωση ισχύος και υψηλότερο ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ, όπως επίσης και με χρεώσεις μεταφοράς και δικτύου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει στείλει προσωποποιημένες επιστολές στους κατόχους των 240.000 ρολογιών που χρεώνονται με αγροτικό τιμολόγιο και ηλεκτροδοτούνται στην χαμηλή τάση, ενώ επιπλέον 300 - 500 είναι τα ρολόγια με αγροτικό τιμολόγιο που ηλεκτροδοτούνται στη μέση τάση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση η ΔΕΗ «από την εμπειρία μας, που επιβεβαιώνεται καθημερινά, κάποιοι από αυτούς δεν δικαιούνται, διότι χρησιμοποιούν την παροχή για άλλες δραστηριότητες πέραν της αρδευτικής, όπως προβλέπει ο νόμος».

Εκκαθαρίσεις μητρώου που ξεκινούσαν και δεν τελείωναν 

Η προσπάθεια εκκαθάρισης του μητρώου των αγροτών δεν γίνεται για πρώτη φορά από τη ΔΕΗ.
Είχαν προηγηθεί ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν, οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς διαπιστώνονταν από τους ελέγχους «μαϊμού αγρότες».
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις λειτουργίας των μηχανοστασίων για πισίνες ξενοδοχείων με αγροτικό ρεύμα.
Η νέα κίνηση εκκαθάρισης γίνεται με αφορμή νόμο και τη σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση από όλες τις περιφέρειες βεβαιώσεων χρήσης ύδατος.
Αυτές τις βεβαιώσεις ζητεί η ΔΕΗ να της προσκομίσουν οι αγρότες έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.
Πάντως στο θέμα όπως προαναφέρθηκε υπήρξε αντίδραση από τον Γιάννη Μανιάτη ο οποίος στη σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «ύπουλη» και «απαράδεκτη» την εγκύκλιο της ΔΕΗ, με την οποία ζητούνται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2018 άδειες χρήσεις νερού, τις οποίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα εκδώσει μετά από 22 χρόνια, όπως λέει χαρακτηριστικά. 
Ο κ. Μανιάτης υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ και η κυβέρνηση θα έπρεπε να στηρίξουν τους αγρότες να εγκαταστήσουν Μονάδες Φωτοβολταϊκών, ώστε να μειώσουν κατά 60% το κόστος άρδευσης, αντί όπως αναφέρει «με αυθαίρετες και αλλοπρόσαλλες εγκυκλίους, να τους απειλούν με αυξήσεις κατά 40% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται για άρδευση».
Ο κ. Μανιάτης καταγγέλλει ακόμη ότι η Διεύθυνση Υδάτων Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να απαντήσει στις αιτήσεις των περίπου 23.500 γεωτρήσεων χορηγώντας άδειες χρήσης νερού στους 4 νομούς της Περιφέρειας (πλην Κορινθίας) συν την Ηλεία και την Τροιζηνία, θα χρειαστεί τουλάχιστον 22 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης