Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υψίστης σημασίας ενεργειακά θέματα στην ατζέντα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου

Υψίστης σημασίας ενεργειακά θέματα στην ατζέντα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου

O υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις αλλά και τους προβληματισμούς και τα σενάρια εξελίξεων

Τρία εξαιρετικά κρίσιμα ενεργειακά θέματα θα τεθούν στο μικροσκόπιο, όχι μόνο για σκοπούς ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων κατά τη σύσκεψη του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που καθορίστηκε για τις 30 Ιουλίου στο Προεδρικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις αλλά και τους προβληματισμούς και τα σενάρια εξελίξεων, σε τρία ζωτικής σημασίας για το μέλλον θέματα:

-Πρώτο το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Noble Energy και τους εταίρους της για πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο.

-Δεύτερο, για τις προτάσεις της γαλλικής TOTAL για απόκτηση δικαιωμάτων και σε άλλα σημαντικά τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και διεύρυνση της συνεργασίας με την ΕΝΙ.

-Τρίτο, αναμένεται να ενημερώσει για τον ξεκάθαρο πλέον σχεδιασμό και ακριβή χρονοδιαγράμματα της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum για τις δύο πρώτες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.

Για τις απαιτήσεις που προβάλλει η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Noble Energy στο κοίτασμα «Αφροδίτη», είναι ήδη γνωστό ότι προβάλλονται απαιτήσεις για κάποιες αλλαγές στον διαμοιρασμό εσόδων μεταξύ κράτους και κοινοπραξίας ώστε να είναι συμφέρουσα για την κοινοπραξία η πράξη με το Αιγυπτιακό τερματικό και τον αγοραστή του φυσικού αερίου.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Ενέργειας, θεωρούν ότι επειδή πρόκειται για σημαντική απόφαση, θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να αναλύσουν τις μελέτες που έγιναν από το υπουργείο Ενέργειας, την ΕΥΚ και  τους Γάλλους συμβούλους τους, ως προς μια δίκαια αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και των προεκτάσεων και τυχών επιπτώσεων που θα έχει.

Για το θέμα των επίσημων και ανεπίσημων αιτημάτων της TOTAL, για να της δοθεί άδεια για συνεργασία με την ΕΝΙ σε άλλα τεμάχια πέραν του 6 και του 11 που συνεργάζονται, όπως τα 2, 3 και 9 των οποίων τα δικαιώματα έχει η ΕΝΙ, υπάρχουν και άλλα αιτήματα, για παράδειγμα για να αναλάβουν τα δικαιώματα για γειτονικά τεμάχια του 6. Τα αιτήματα αυτά και οι συναφείς συζητήσεις που έγιναν σε πολιτικό επίπεδο με τη Γαλλία, θα είναι επίσης αντικείμενο συζήτησης της κυβερνητικής πλευράς με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε σχέση με τις γεωτρήσεις της ExxonMobil, όπως ήδη έγραψε ο «Φ» έχουν κλειδώσει ήδη όλα τα σημαντικά θέματα, υπάρχουν συμφωνίες για το γεωτρύπανο (θα είναι υπό Βρετανική σημαία) αλλά κλείδωσαν και οι υπεργολαβίες με κυριότερες αυτές της υπεράκτιας αλλά και χερσαίας εξυπηρέτησης των γεωτρήσεων. Εχει καθοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής δύο γεωτρήσεων σε ισάριθμους στόχους, με έναρξη στα μέσα του τέταρτου τριμήνου του έτους. Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού αυτού, αλλά και τα θέματα αδειοδοτήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης