Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ): Καταβολή αποζημίωσης μόνο στους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Γ. Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ): Καταβολή αποζημίωσης μόνο στους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, περιλαμβάνεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία καταργείται εφεξής ο συμψηφισμός της αποζημίωσης με το εφάπαξ βοήθημα.

Μόνο στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ που έχουν κατοχυρώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, έχοντας δηλαδή συμπληρώσει τόσο τα χρόνια υπηρεσίας όσο και τα έτη ηλικίας που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση, καταβάλλεται από τη ΔΕΗ η προβλεπόμενη αποζημίωση.

Αντίθετα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης σε ανάρτησή του στο Facebook, στις περιπτώσεις μειωμένης συνταξιοδότησης, η ΔΕΗ ασκεί το δικαίωμα που έχει εκ του νόμου ως εργοδότης, να μην συναινέσει στην καταβολή αποζημίωσης.
Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, περιλαμβάνεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία καταργείται εφεξής ο συμψηφισμός της αποζημίωσης με το εφάπαξ βοήθημα. Έτσι, ικανοποιεί ένα μακρόχρονο αίτημα του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων, για την καταβολή ολόκληρου του εφάπαξ μαζί με την αποζημίωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται από τη διοίκηση μόνο στους εργαζομένους που δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Έτσι, παράλληλα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει επίσης να υποβάλουν στον ΕΦΚΑ αίτηση και για τη βεβαίωση κατοχύρωσης πλήρων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Βεβαίωση που στη συνέχεια θα καταθέσουν στον Όμιλο, ώστε να εισπράξουν την αποζημίωση.
Στην περίπτωση αίτησης για μειωμένη σύνταξη, ο Όμιλος δεν δίνει τη συγκατάθεσή του για την καταβολή αποζημίωσης καθώς, όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, θεωρεί πως θα υπάρξει μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων – κυρίως στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής. Έτσι, προσπαθεί να αποφύγει τον κίνδυνο υποστελέχωσης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, η διοίκηση θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού όπως προσθέτει, ο ίδιος εκτιμά πως δεν υπάρχει κίνδυνος ενός μαζικού «κύματος» συνταξιοδοτήσεων. Την ίδια στιγμή, καλεί να μην βιαστούν να αποχωρήσουν όσοι δεν έχουν κατοχυρώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ επισημαίνει πως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι πρόθυμη να ενημερώσει οποιονδήποτε εργαζόμενο κρίνει πως χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις για την περίπτωσή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης