Ενέργεια

Ρευματοκλοπές, "έξυπνοι" μετρητές και το εργαλείο σύγκρισης τιμών στην 1η εσπερίδα της ΡΑΕ στη ΔΕΘ

Ρευματοκλοπές,

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα συνεχίσει το πρόγραμμα των ενεργειακών της εκδηλώσεων σήμερα  (11.09.2018) στις 19:00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ για τον Ηλεκτρισμό (Target Model, Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΝΟΜΕ)

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες (10.09.2018) την πρώτη της Εσπερίδα για τους Καταναλωτές.

Η Εσπερίδα της Αρχής ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Νικόλαου Δρόσου, Δ/ντη Χρηστών Δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Ο κ. Δρόσος παρουσίασε την εξάπλωση του φαινομένου της ρευματοκλοπής, υπό την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, ως αντανάκλαση της εξέλιξης των μη τεχνικών απωλειών και ανέδειξε από την πλευρά της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ το "ελληνικό παράδοξο" της ταυτόχρονης μεγέθυνσης του φαινομένου παράλληλα με την πύκνωση των ελέγχων και την εντυπωσιακή αύξηση του πλήθους των εντοπισμών από τον Διαχειριστή του Δικτύου και την ανάγκη αυστηροποίσης  του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου, η οποία καλύφθηκε με την έκδοση του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ και του Εγχειριδίου Ρευματοκλοπών από τη ΡΑΕ. Ακολούθως αναφέρθηκε στις βασικές μεταβολές που εισάγει το νέο πλαίσιο, καθώς και τις ενέργειες που ανέλαβε η ΔΕΔΔΗΕ ΣΕ για την προσαρμογή στις απαιτήσεις του και γίνεται αποτίμηση της πρώτης περιόδου εφαρμογής.

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρεάδης Κωνσταντίνος, Δ/ντης Κλάδου μετρήσεων της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων μετρητών, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί από την ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, τις ενέργειες για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών και παρουσίασε τους στρατηγικούς σχεδιασμούς ως προς την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Η κα Γκότζου Ευαγγελία, Προϊσταμένη Δ.νσης Προστασίας Καταναλωτών, Περιβάλλοντος και Λιανικών αγορών παρουσίασε το πλαίσιο λειτουργίας των εργαλείων σύγκρισης τιμών (PCTs) στον τομέα της ενέργειας εστιάζοντας στο σχετικό εργαλείο που πρόκειται να δημιουργήσει η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Παρουσίασε εν συντομία τις κατευθυντήριες αρχές που έχει δημοσιεύσει το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) από τον 07/2012 έως και το 12/2017 αναφορικά με τις προδιαγραφές της ορθής πρακτικής τέτοιων εργαλείων ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά και προς όφελος των καταναλωτών. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το σκεπτικό, η διάρθρωση και τα βασικά στοιχεία του εργαλείου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η κα Γκότζου αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε η Αρχή με όλους τους Προμηθευτές της λιανικής αγοράς σε σχέση με τις προκλήσεις της λιανικής αγοράς και τις προτάσεις βελτίωσης που υποβλήθηκαν στην Αρχή.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση επί των όσων παρουσιάστηκαν και υπήρξε εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι υπέβαλλαν πολλά ερωτήματα τόσο προς τον Διαχειριστή όσο και προς την ΡΑΕ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα συνεχίσει το πρόγραμμα των ενεργειακών της εκδηλώσεων σήμερα  (11.09.2018) στις 19:00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ για τον Ηλεκτρισμό (Target Model, Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΝΟΜΕ).

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης