Ενέργεια

Άμεση αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων και στρατηγικός επενδυτής, η πρόταση Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ

Άμεση αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων και στρατηγικός επενδυτής, η πρόταση Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ

Η απογείωση των ρύπων επιταχύνει την ανάγκη ριζικών παρεμβάσεων για την ΔΕΗ

Στρατηγικός εταίρος που θα εισφέρει κεφάλαια και θα αναλάβει το management της ΔΕΗ θέτοντας σε εφαρμογή αμέσως σχέδιο εξυγίανσης, είναι η λύση που επιλέγει η Νέα Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση.
Αυτό προανήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή (16/9) συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τις υπέρογκες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, θα είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας της κυβέρνησης του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, και πρόσθεσε ότι ήδη έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις για το θέμα αυτό με Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Διευκρίνισε βέβαια ότι η διασύνδεση της Κρήτης δεν είναι ζήτημα αρμοδιότητας της κ. Βεστάγκερ, προσθέτοντας ότι θέλει να καταδείξει με κάθε τρόπο ότι η διασύνδεση της Κρήτης είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας για τη χώρα και θα αντιμετωπιστεί έτσι από την επόμενη κυβέρνηση.     

Εφαρμογή τολμηρού σχεδίου εξυγίανσης

Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κατάσταση της επιχείρησης σήμερα είναι κρίσιμη, καθώς αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα.
Όπως είπε, απαιτείται άμεση εφαρμογή ενός τολμηρού σχεδίου εξυγίανσης της ξεκινώντας από τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ξεπεράσει, τα 2,5 δις ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει κάποια στιγμή να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα βοηθήσει την επιχείρηση με πρόσθετα κεφάλαια αλλά και με τεχνοκρατικό management που σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο.

O κ. Μητσοτάκης πολύ σωστά ενέφερε ότι η κατάσταση της ΔΕΗ είναι κρίμη κα απαιτείται σχέδιο εξυγίανσης. Με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων θα είναι πολύ περιορισμένα το ερώτημα που μπαίνει είναι τι θα κάνει η ΔΕΗ.

Kαι αυτό γιατί δεν πρόκειται να λάβει τα τιμήματα που προσδοκούσε πριν από κάποιους μήνες μετά την άνοδο των τιμών των ρύπων (CO2), ενώ παράλληλα αν δεν ενταχθούν οι λιγνιτικές στον Μηχανισμό Ευελιξίας, πράγμα δύσκολο, η διάρκεια ζωής τους δεν θα ξεπεράσει το 2025, δημιουργώντας ένα τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα.

Κάτα πρώτον λοιπόν τα ζητήματα που θα μπουν στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή θα έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των assets της επιχείρησης και κατά δεύτερον με τα τιμολόγια.Επίσης αν θα ληθφεί υπόψη το σχέδιο της McKinsey, για το οποίο η αγορά ακόμα δεν έχει πληρη εικόνα.

Σχετικά με τη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, την οποία χαρακτήρισε «μια ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης», σημείωσε ότι είναι απολύτως επιβεβλημένο να διασυνδεθεί η Κρήτη με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ελλάδος, όχι μόνο διότι με αυτό τον τρόπο θα εξάγεται πολύ πιο αποτελεσματικά το πλεόνασμα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας που μπορεί να παράγει το νησί, αλλά και γιατί από το 2019 και μετά θα αρχίσουν να τρέχουν πολύ αυστηρά πρόστιμα.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι σήμερα η ηλεκτροπαραγωγή της Κρήτης είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το μαζούτ, κάτι το οποίο η Κομισιόν δεν επιτρέπει.
Κατάληξε δε σημειώνοντας ότι η ΝΔ έχει επεξεργαστεί μια σειρά από σχέδια για τον καλύτερο τρόπο δρομολόγησης του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και πρόσθεσε ότι αυτό θα αποτελέσει άμεση πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση του αφού το θεωρεί ως έργο «απόλυτης προτεραιότητας για τη χώρα».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τα σχετικά ζητήματα ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε:

ΣΥΝΘΙΑ ΣΑΠΙΚΑ (Ε.Ρ.Τ. 3): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Έχω ακούσει και δώσατε και μια συνέντευξη Τύπου στο κόμμα σας για το θέμα, και έχω καταλάβει ότι δίνετε πολύ μεγάλη σημασία στηΔ.Ε.Η. και στα ενεργειακά θέματα. Τα προβλήματα τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί, τόσο λόγω των περιβαλλοντικών οδηγιών, όσο λόγω και των υποχρεώσεων που έχουμε στους πιστωτές. Ταυτόχρονα, τελευταία η Κομισιόν δεν ενέκρινε τη διασύνδεση την ενεργειακή μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Εσείς έχετε επεξεργαστεί στο κόμμα σας ένα συγκεκριμένο μοντέλο αναδιάρθρωσης; Και φαντάζομαι ότι σε αυτό το πλαίσιο θα θεωρείτε ότι το κόστος ενέργειας είναι καθοριστικό.

 ΚΥΡΙΑΚΟΣ  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η κατάσταση στην Δ.Ε.Η. σήμερα είναι κρίσιμη. Η επιχείρηση αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα και απαιτείται μια άμεση εφαρμογή ενός τολμηρού σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης. Ξεκινώντας από τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Δ.Ε.Η., που έχουν ξεπεράσει, αν δεν κάνω λάθος, τα 2,5 δισ. Και βεβαίως η Δ.Ε.Η. θα πρέπει, κάποια στιγμή, να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα βοηθήσει την επιχείρηση με πρόσθετα κεφάλαια, αλλά και με τεχνοκρατικό μάνατζμεντ το οποίο σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο. Το ζήτημα της διασύνδεσης είναι μια ακόμα μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης. Να εξηγήσω, με απλά λόγια, ότι είναι απολύτως επιβεβλημένο να διασυνδεθεί η Κρήτη με το κυρίως σύστημα ηλεκτρικής διανομής της ηπειρωτικής Ελλάδος. Όχι μόνο διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να εξάγεται πολύ πιο αποτελεσματικά -είναι ο μόνος τρόπος να εξάγεται το πλεόνασμα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας που μπορεί να παράγει το νησί- αλλά και διότι από το 2019 και μετά θα αρχίσουν να τρέχουν πολύ αυστηρά πρόστιμα, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή της Κρήτης σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από μαζούτ. Και αυτό είναι κάτι το οποίο η Κομισιόν δεν το επιτρέπει.

Έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά από σχέδια για τον καλύτερο τρόπο δρομολόγησης του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αποτελεί άμεση πολιτική προτεραιότητα για μας και ήδη είχα την ευκαιρία να θίξω την κρισιμότητα του ζητήματος για την επόμενη, ελπίζω, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Επίτροπο Βεστάγκερ. Δεν είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για το ζήτημα αυτό, αλλά θέλω να καταδείξω, με κάθε τρόπο, ότι η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας για τη ΝΔ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης