Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΔΕΗ τσεκάρει τις ποσότητες λιγνίτη που διαθέτουν τα ορυχεία για την επαναλειτουργία του Αμυνταίου

Η ΔΕΗ τσεκάρει τις ποσότητες λιγνίτη που διαθέτουν τα ορυχεία για την επαναλειτουργία του Αμυνταίου

Το 85% των αξιοποιήσιμων ποσοτήτων λιγνίτη του ορυχείου καταπλακώθηκε εξαιτίας της κατολίσθησης του περσινού καλοκαιριού

Γεωτεχνικές μελέτες έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι η ΔΕΗ στο ορυχείο του Αμυνταίου, σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, για να εξακριβώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ποσότητες λιγνίτη που επηρεάσθηκαν από την κατολίσθηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, δίνοντας έτσι απάντηση σε μία κρίσιμη παράμετρο στο ενδεχόμενο επέκτασης της λειτουργίας των δύο μονάδων του ομώνυμου Ατμοηλεκτρικού Σταθμού, συνολικής ισχύος 600 MW.
Ο λόγος είναι πως με την κατολίσθηση της 10ης Ιουνίου 2017 τεράστιες μάζες χώματος καταπλάκωσαν το 85% των αξιοποιήσιμων ποσοτήτων λιγνίτη του ορυχείου.
Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, από τους 30 εκατομμύρια τόνους που είναι η συνολική απολήψιμη ποσότητα καυσίμου, ανέπαφοι έμειναν μόλις 4,5 εκατομμύρια τόνοι.
Ένα νούμερο που αντιστοιχεί στο 15% του κοιτάσματος, αφήνοντας ανοικτό το ερώτημα έως ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες, κατά πόσο και σε ποιον βαθμό μπορούν να αξιοποιηθούν οι υπόλοιποι 25,5 εκατ. τόνοι.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, αυτό το 15% είναι αρκετό για να καλύψει την εναπομένουσα διάρκεια «ζωής» των μονάδων «Αμύνταιο Ι» και «Αμύνταιο ΙΙ», από τις 17.500 ώρες που σύμφωνα με την Κομισιόν αποτελούν τη συνολική διάρκεια λειτουργίας τους, στο πλαίσιο του καθεστώτος παρέκκλισης στο οποίο έχουν υπαχθεί.

Αισιοδοξία για επέκταση των ωρών λειτουργίας

Όσον αφορά τη στάση της Κομισιόν για την επέκταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 ώρες, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας προέβλεψε ότι θα υπάρξει αίσια έκβαση μέχρι το τέλος του έτους, με δηλώσεις του στο περιθώριο της μονογραφής των συμβάσεων παραχώρησης των 3 «οικοπέδων» υδρογονανθράκων.«Αναμένονται θετικές εξελίξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση του ορυχείου θα μπει ακόμη περισσότερο στο «κάδρο» της μελλοντικής λειτουργίας των δύο μονάδων, στο ενδεχόμενο που αυτές εκσυγχρονισθούν για να μειωθούν οι εκπεμπόμενοι ρύποι και επομένως με αυτό τον τρόπο παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια «ζωής» τους.

 

Το δραματικό ρεπορτάζ του Worldenergynews.gr στις 11/6/2017 οπότε έλαβε χώρα η κατάρρευση

 

Ολοσχερής καταστροφή του ορυχείου Αμυνταίου - Σταθάκης: Σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων - Το βίντεο από την κατάρρευση

 

 

 

 

Οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων

 

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων και την σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα διερευνήσει τα άιτια της τεράστιας κατολίσθησης στο ορυχείο του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.
Ο κ.Σταθάκης νωρίτερα σήμερα ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ.Μανόλη Παναγιωτάκη και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, σχετικά με την απαλλοτρίωση, σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΝ, με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, θα τροποποιήσει το νόμο 3937/2011, άρθρο 28, που αναφέρεται στην κοινότητα των Αναργύρων, ώστε να διαχωριστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση από τη μετεγκατάσταση. Η απαλλοτρίωση θα γίνει με νόμο, ενώ η μετεγκατάσταση με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με την επικείμενη ρύθμιση, η απαλλοτρίωση θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση.
Ο ΥΠΕΝ εξήγγειλε τη  σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει σε βάθος τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.
Όπως τόνισε ο Υπουργός, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων στα ορυχεία, καθώς και των κατοίκων των Αναργύρων. Ήδη, έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των κατοίκων της κοινότητας σε ξενοδοχεία, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τη στατικότητα των σπιτιών των Αναργύρων. Η κοινότητα έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Σε επιφυλακή για τις επόμενες 48 ώρες

Εν τω μεταξύ, τον κίνδυνο συνέχισης της κατολύσθισης στο ορυχείο του Αμυνταίου σε όλη τη διάρκεια του επόμενου 48ωρου επισημαίνει η ΔΕΗ σε ανακοίνωση της, η οποία εξεδόθη κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης.
Σύμφωνα με την επιχείρηση οι ζημιές που έχει υποστεί ο πάγιος εξοπλισμός αλλά και το ορυχείο είναι πολύ μεγάλες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά έχει καλυφθεί από μάζες χώματος το σύνολο της έκτασης εκσκαφής του ορυχείου.
Εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός των Αναργύρων και η ΔΕΗ δηλώνει ότι θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:
     
"Σήμερα 10/6/2017 και περί ώρα 11:00 π.μ. στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας έλαβε χώρα αστοχία υλικών (κατολίσθηση) ευρείας κλίμακας η οποία περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούσαν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017. Παρά ταύτα η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς

Η ΔΕΗ σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεων του. Παράλληλα έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών οι οποίες αποφάσισαν προληπτικά την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων και θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού. Επισημαίνεται ότι δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες πράγμα για το οποίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από μη ειδικευμένα άτομα ώστε να μην πλησιάσουν."



Η αυτοψία του προέδρου της ΔΕΗ στο ορυχείο

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης που έφθασε εσπευσμένα χθες στην περιοχή συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, πραγματοποίησε αυτοψία στην κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου.
Ο κ.Παναγιωτάκης εισήλθε στην καρδιά του ορυχείου και περιηγήθηκε σε όλο το μέτωπο της κατολίσθησης που έχει συνθλίψει όλο τον βαρύ εξοπλισμό και τους τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς.
Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του ορυχείου Αμυνταίου στην οποία έλαβαν μέρος η γενική διευθύντρια Ορυχείων Όλγα Κουρίδου, ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας Στέφανος Παλαβός, ο διευθυντής του ορυχείου Αμυνταίου Οδυσσέας Σούλης, εξειδικευμένοι τεχνικοί και επιστήμονες της επιχείρησης. Έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκαν ορισμένα άμεσα μέτρα όπως η καθολική απαγόρευση προσέγγισης στο σημείο από μη ειδικευμένα άτομα μιας και, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα δευτερογενή φαινόμενα της κυρίας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες.
Από μια πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων της επιχείρησης, φαίνεται ότι, εξαιτίας της κατολίσθησης, οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης από αυτές που ανέμεναν, αγγίζοντας τα  80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στα ξενοδοχεία διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι

Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία της περιοχής.
Σημειώνεται, ότι εξαιτίας της κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου, ενώ από την κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.
Οπως κατέγραφε χθες το World Energy News (περισσότερα ΕΔΩ), το κόστος σε υλικές ζημιές είναι τεράστιο καθώς τα μηχανήματα που έχουν καταπλακωθεί είναι αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ και οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας θα φανούν το καλοκαίρι, αφού ο σταθμός του Αμυνταίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία.

Δείτε το βίντεο από την καταστροφή στο Αμύνταιο στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/dn9UVoaLJcA

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: http://www.e-ptolemeos.gr
http://www.radioflorina.gr/

www.worldenergynews.gr

 





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης