Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική – Τι προβλέπει το πλαίσιο συμφωνίας

«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με  Αττική – Τι προβλέπει το πλαίσιο συμφωνίας

Στις αρχές του 2019 πιθανότατα η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης

Σύγκλιση απόψεων στο επίμαχο θέμα των τεχνικών προδιαγραφών διαπιστώθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες (8/10) στις Βρυξέλλες για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας μετέφεραν κλίμα αισιοδοξίας και εκτιμούσαν ότι πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα να υπάρξουν και ανακοινώσεις για την οριστικοποίηση των αποφάσεων.
Ανάλογη ήταν και εικόνα εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ, στελέχη του οποίου υποστηρίζουν πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) στις αρχές του 2019 με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» μετά τη συμφωνία που – όπως σημείωναν – επετεύχθη στις Βρυξέλλες για το θέμα της διαλειτουργικότητας με τα υπόλοιπα σκέλη του PCI (Κρήτη – Κύπρος και  Κύπρος - Ισραήλ).
Μάλιστα ανέφεραν πως η συμφωνία βρίσκεται κοντά στο πνεύμα της πρότασης που είχε καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχαν οι Ρυθμιστές Ελλάδας και Κύπρου, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, εκπρόσωποι των δύο εταιρειών (ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector, ο ACER, αλλά και ο Βέλγος Διαχειριστής Elia).
Η Κομισιόν παρουσίασε στη σύσκεψη νέα πρόταση για τη σύνθεση της Τεχνικής Επιτροπής που θα αποφασίζει για το επίμαχο θέμα των τεχνικών προδιαγραφών του έργου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν άφησε κανένα περιθώριο στους εμπλεκομένους φορείς διαφοροποίησης από αυτή προκειμένου η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική να προχωρήσει ως τμήμα της μεγάλης διασύνδεσης Ελλάδας -  Κύπρου - Ισραήλ και ως PCI.
Η πρόταση θα σταλεί πιθανότατα αύριο (10/10) και γραπτώς για να απαντήσουν οι εμπλεκόμενες εταιρίες και να «κλειδώσει» οριστικά.

Τα βασικά σημεία της πρότασης – συμφωνίας

Σύμφωνα με αυτή, η Τεχνική Επιτροπή θα απαρτίζεται από το SPV του ελληνικού τμήματος, δηλαδή την 100 % θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Aριάδνη Interconnection», από το SPV του τμήματος Κύπρος - Κρήτη, δηλαδή τον Euroasia Interconnection, τους δύο Διαχειριστές Ελλάδας και Κύπρου, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΣΜΚ και εκπρόσωπο που θα ορίσουν είτε οι ευρωπαίοι Ρυθμιστές (ΑCCER) είτε οι ευρωπαίοι Διαχειριστές (ΕΝΤΖΟ). 
Κύκλοι του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν πως στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι η Τεχνική Επιτροπή θα συγκροτηθεί έως τις 30 Οκτωβρίου 2018, με αντικείμενο τον καθορισμό των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών, οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των τριών επιμέρους σκελών του PCI.
Η Επιτροπή αυτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα πρέπει να έχει καταλήξει στις τεχνικές προδιαγραφές επί της διαλειτουργικότητας που θα ενσωματωθούν στη συνέχεια στους ξεχωριστούς διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν για τα τρία σκέλη του PCI.
Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν, επίσης, πως η προηγούμενη απόφαση της ΡΑΕ που ανέθετε τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής στην «Αριάδνη Interconnection» θα επικαιροποιηθεί ώστε να λάβει υπόψη της τη σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής.
Η Euroasia Interconnector από την πλευρά της οφείλει να αναγνωρίσει την «Αριάδνη Interconnection» ως φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, αποσύροντας όλες τις νομικές ενστάσεις και διεκδικήσεις της.
Στη συνέχεια, καλείται να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης» με ποσοστό έως 39%, υπογράφοντας έως τις 10 Ιανουαρίου 2019 τη Συμφωνία Μετόχων που έχει κατατεθεί από τον Ιούλιο (στην οποία θα προστεθούν τα τεχνικά στοιχεία της διαλειτουργικότητας όπως θα έχουν διαμορφωθεί από την Τεχνική Επιτροπή) και καταθέτοντας το ποσό που θα αντιστοιχεί στη συμμετοχή της, λαμβάνοντας υπόψη ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνη Interconnection" έχει οριστεί στα 200 εκατ. ευρώ βάσει της απόφασης της ΡΑΕ.
Μετά από την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα πάντα με στελέχη του ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το έργο της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής.
Επιπλέον, όλες οι μελέτες που έχει ήδη εκπονήσει η Euroasia Interconnector για το εν λόγω έργο, καθώς και η επεξεργασία για μελλοντικές ενέργειες (όπως π.χ. η τυχόν αίτηση χρηματοδότησης από το Ταμείο Connecting Europe Facility) θα μεταβιβαστούν στην «Αριάδνη Interconnection».

Επιμονή Κομισιόν για την Τεχνική Επιτροπή

Η αίσθηση που απεκόμησε η ελληνική πλευρά από την σύσκεψη των Βρυξελλών είναι ότι η Κομισιόν το μόνο ουσιαστικά θέμα που θέτει στο τραπέζι αδιαπραγμάτευτα είναι η οριστικοποίηση της απόφασης για την Τεχνική Επιτροπή και ότι όλα τα άλλα θα προχωρήσουν με βάσει τις αποφάσεις της ΡΑΕ.
Ο ΑΔΜΗΕ εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες αντιρρήσεις σε σχέση με αυτή την νέα πρόταση της Επιτροπής και αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτησή του στην γραπτή πρόταση της Κομισιόν μόλις αυτή κοινοποιηθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες έγινε μετά την απόφαση της ΡΑΕ να ορίσει την «Aριάδνη Interconnection» επίσημο φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική σε συνέχεια προηγούμενης απόφασής της για ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ, την οποία η Επιτροπή χαρακτήρισε παράνομη και ζήτησε την απόσυρσή της, αντιπροτείνοντας τη σύσταση Επιτροπής που θα αποφασίζει για τις τεχνικές προδιαγραφές. 
Με την πρόταση για σύσταση Τεχνικής Επιτροπής και με συγκεκριμένη μάλιστα σύνθεση, η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει την διαλειτουργικότητα των ηλεκτρικών συστημάτων Κρήτης- Αττικής, Κρήτης - Κύπρου και Κύπρου - Ισραήλ που αποτελούν την ενιαία μεγάλη διασύνδεση των τριών χωρών, την οποία έχει εντάξει στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).
Ο ΑΔΜΗΕ φέρεται, επίσης, να επιμένει στην απόφασή του να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τη διασύνδεση της Κρήτης σε περίπτωση που η Τεχνική Επιτροπή δεν πάρει αποφάσεις μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους με το επιχείρημα της επείγουσας ανάγκης για την ασφάλεια εφοδιασμού της Κρήτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης