Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι λόγοι που οι Τούρκοι θέλουν έναρξη γεωτρήσεων στις 29 Οκτωβρίου

Οι λόγοι που οι Τούρκοι θέλουν έναρξη γεωτρήσεων στις 29 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τον Pamir, χώρες που μοιράζονται μια ακτή της Μεσογείου έχουν αντίθετες απόψεις όσον αφορά της ΑΟΖ , η οποία οδηγεί στην εμβάθυνση των αντιφάσεων στην περιοχή.

Η Τουρκία επέλεξε να διεξάγει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για τις 29 Οκτωβρίου όπου αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία δήλωσε στο Sputnik o πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουπλικανικού  Κόμματος (CHP) της Τουρκίας  και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακών Πολιτικών του Τουρκικού Επιμελητηρίου Πετρελαίου Νecdet Pamir.

«Την ημέρα αυτή γιορτάζεται η διακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας.  Επομένως σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού, δείχνει ότι δίνεται έμφαση στα εθνικά συμφέροντα της χώρας: Τα τελευταία χρόνια διεξάγονται μεγάλης κλίμακας  έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν βρεθεί στη ζώνη που ανήκει στο Ισραήλ, μιλάμε για 1 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη γεωτρήσεις μονομερώς στα νότια του νησιού, σε αντίθεση με την τουρκική νομοθεσία, μεταδίδει το sigmalive.

«Η ηγεσία του ψευδοκράτους έχει τις δικές της αξιώσεις για εξερεύνηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που διεξάγονται από τη Λευκωσία στο νότιο τμήμα του νησιού και έχει το δικαίωμα σε αυτό, αφού τα αποθέματα που βρίσκονται σε αυτό το τμήμα της επικράτειας, ανήκουν στον πληθυσμό του νησιού, όμως, δυστυχώς, η ελληνική πλευρά προτιμά να εκμεταλλεύεται  το θέμα αυτό, μετατρέποντάς την σε διαπραγματευτικό εργαλείο ».

Σύμφωνα με τον Pamir, χώρες που μοιράζονται μια ακτή της Μεσογείου έχουν αντίθετες απόψεις όσον αφορά της ΑΟΖ , η οποία οδηγεί στην εμβάθυνση των αντιφάσεων στην περιοχή.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ελληνική πλευρά στη στρατηγική  με το καρότο και το μαστίγιο. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η παρουσία του σεισμικού σκάφους της Τουρκίας και της πλατφόρμας γεώτρησης είναι πολύ σημαντική», σημείωσε.

Ο κ. Pamir τόνισε επίσης ότι αυτή η κίνηση της Τουρκίας θα ενισχύσει τις θέσεις της Άγκυρας και του ψευδοκράτους  κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό:

«Εάν η Τουρκία  μπορέσει να βρει πετρέλαιο φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια των ερευνών που θα γίνουν πέντε μήνες, θα βοηθήσει να τεθεί τέρμα στην ανεύθυνη και άδικη διαπραγματευτική στάση που κρατά  η ελληνική πλευρά.  Η τακτική και ίσως ολόκληρη η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα αλλάξει και αυτό το βήμα θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο την Τουρκία να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο όσο και να λύσει το πρόβλημα των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του ψευδοκράτους».

Από την πλευρά του ο  Αντρέας Πεντάρας, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου, δήλωσε στο Sputnik  ότι εάν η Τουρκία ξεκινήσει γεωτρήσεις στις ακτές της Κύπρου αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση.

«Ο (τούρκος) υπουργός δεν διευκρίνισε ακριβώς που θα γίνει η γεώτρηση στη Μεσόγειο, αλλά προηγούμενες δηλώσεις του πρώην υπουργού Ενέργειας ανέφεραν ότι οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν στην ΑΟΖ της Τουρκίας κοντά στην Αττάλεια και τη Μερσίνα. Δεν ξέρουμε αν αυτή η απόφαση είναι ακόμη σε ισχύ ή αν διερευνητικές εργασίες θα διεξαχθούν άλλο», δήλωσε ο κ. Πενταράς ο οποίος επεσήμανε ότι «η Τουρκία έχει παραχωρήσει παράνομα το μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου στα δυτικά της Πάφου». Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Τουρκία διέθεσε περίπου το 30% της περιοχής των θαλασσοτεμαχίων  4, 5, 6 και 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Στην περιοχή αυτή, από το 2008, η Τουρκία δεν επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε άλλα κράτη να λειτουργούν. Επιπλέον, η πρόσβαση είναι κλειστή τόσο για τα ερευνητικά όσο και για τα αλιευτικά σκάφη», είπε προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναλαμβάνει ανάλογη δράση στην περιοχή του Καστελόριζο.

«Συνεπώς, εάν οι ερευνητικές γεωτρήσεις της Τουρκίας θα εμφανιστούν σε αυτά τα οικόπεδα, δηλαδή σε σημαία  που ανήκουν στην ΑΟΖ  της Κύπρου και της Ελλάδας, θα προκύψουν προβλήματα που θα οδηγήσουν σε κρίση» . Ο κ. Πεντάρας σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να περιμένουμε και να δούμε πού θα γίνει η γεώτρηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πιστεύει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία θα επιλέξει πραγματικά αυτή την τοποθεσία για διερευνητική διάτρηση, ο πρώην επικεφαλής της ΚΥΠ επέστησε την προσοχή σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τα  οποία  η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των θαλασσοτεμαχιων 8 και 9 που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Καταλαβαίνετε ότι εάν όλα αυτά είναι αληθινά, θα εισέλθουμε σε μια σοβαρή κρίση και κανείς δεν ξέρει σε ποιες συνέπειες μπορεί να οδηγήσει».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πεντάρας τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν ήδη κάνει κάποια βήματα, συγκεκριμένα μια έκκληση για χρήση "ορισμένων προληπτικών μέτρων από την ΕΕ και τον ΟΗΕ".

«Πριν από δύο ημέρες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σχινάς, δήλωσε ότι η ΕΕ υποστήριξε πλήρως το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξαγάγει διερευνητικές εργασίες στην ΑΟΖ της και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από τυχόν απειλές ή Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει στρατιωτικά μέσα για την πρόληψη τέτοιων ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας και θα περιοριστεί στη διπλωματία. Ωστόσο, πιστεύω ότι εάν διερευνητικές γεωτρήσεις  λάβουν χώρα στην περιοχή του Καστελόριζο, μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή κρίση και στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να δράσει και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και στρατιωτικά μέσα », είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, κατά τη γνώμη του, δεν θα πάει τόσο μακριά.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης